Jarmuż - zdrowe, modne warzywo. Sprawdzamy z czym to się je?

Chipsy jarmużowe - najpopularniejsza wśród zdrowych, przekąska Fot. Joy / http://bit.ly/1urzr9I / CC - BY / http://bit.ly/1mhaR6e
Warzywo, które w ostatnim czasie odniosło sukces w świecie odżywiania. Przyznano mu status jednego z najzdrowszych zielonych liści i dziś nie ma chyba osoby, która o nim by nie słyszała. Skąd taki trend na jedzenie lub picie potraw i soków z jarmużu? Ze względu na jego właściwości i bogaty skład, dzięki któremu przez wielu jest nazywany jednym z tak zwanych superfoods.

Konkurencja dla szpinaku
Dawniej w najbardziej szanujących się lokalach zawsze na liście najzdrowszych potraw plasowały się dania z liśćmi świeżego szpinaku. Dziś zdecydowanie numerem jeden są inne liście, na które moda trafiła do nas z Nowego Jorku i Londynu. Jarmuż w Polsce rośnie i ma się równie dobrze, jak kapusta. Bo pochodzi z tej samej rodziny i jest łatwy w uprawie. Ale jako że moda na zielone koktajle i zdrowe jedzenie przyszła do nas zza morza, dziś to warzywo ma status luksusowego (jak dawniej popularny dziś i dostępny wszędzie - szpinak). I stał się elementem bardzo zdrowej diety.
Co takiego zawiera jarmuż i czy naprawdę warto go wprowadzić do codziennego menu? Zdaniem dietetyczki Hanny Stolińskiej z Instytutu Żywności i Żywienia:
Hanna Stolińska, dietetyk z Instytutu Żywności i Żywienia

Zawiera silne przeciwutleniacze. Ma właściwości przeciwzapalne. Więcej od niego witaminy C ma jedynie papryka i natka pietruszki. Jest w nim tak dużo witaminy K, że nie powinny go jeść osoby przyjmujące leki rozrzedzające krew.

Jarmuż jest również bogaty w witaminę B, betakaroten, kwas foliowy, błonnik, wapń, magnez, potas, żelazo i fosfor. Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustne zawiera sulforafan, związek o silnych właściwościach przeciwnowotworowych.

To bardzo zachęcające, choć wydaje mi się, że pierwsze spotkanie z tymi liśćmi może nie być najprzyjemniejsze, jeśli nie potrafimy ich odpowiednio przyrządzić. Jarmuż specyficznie pachnie (nieco przypomina zapachem kapustę lub kalafior) i ma równie specyficzny smak. Sprawdzam więc co na jego temat mówią blogerzy z medytujemy.pl, Karolina i Maciej Szaciłło, którzy niejedną potrawę z jarmużu mają na swojej liście ulubionych:
Karolina i Maciej Szaciłło

Do niedawna był zapomnianym warzywem (używanym do ozdabiania potraw garmażeryjnych). Dziś powoli wraca do łask. Jarmuż w sezonie dostępny jest w niektórych supermarketach, u lokalnych rolników lub w sklepach internetowych. Można umieścić go również na liście polskich „superfood”.

Dlaczego? Zaledwie filiżanka jarmużu zawiera więcej witaminy C niż wynosi dzienne zapotrzebowanie. Jest bogatym źródłem witaminy A, K, wapnia, żelaza, miedzi i potasu. Działa antynowotworowo i stabilizuje stężenie glukozy we krwi. Japończycy wyciskają z niego sok. Smakuje nieciekawie, ale ma dobroczynne właściwości. Nie polecam jednak picia samego soku. Przygotowany w wyciskarce ślimakowej doskonale sprawdza się natomiast jako składnik koktajli (możecie też dodać całe liście).

Jak przyrządzić jarmuż?
Podobnie jak w przypadku kapusty, liście jarmużu są dość twarde i chociaż można je jeść na surowo (zarówno w sałatach jak i zielonych sokach), lepszy w smaku jest zblanszowany na patelni lub uprażony w piekarniku. Ale w internecie i książkach promujących zdrową kuchnię z pewnością traficie na niejeden zielony koktajl, w którym właśnie jarmuż gra pierwsze skrzypce. Czy na surowo smakuje dobrze - rzecz gustu. Jeśli natomiast szukacie inspiracji nie tylko na jego surową wersję, Karolina i Maciej Szaciłło w książce "Karolinie na detoksie" mają kilka naprawdę dobrych przepisów na potrawy z jarmużu.
Przepis z książki "Karolina na Detoksie"
Korma z jarmużu, papryki i tofu

Składniki:
- 200 g jarmużu pozbawionego twardych części
- pół szklanki wody
- 2 łyżki oleju ryżowego
- 2 papryki pokrojone w kostkę
- 100 g nerkowców
- puszka mleka kokosowego dobrej jakości
masala:
- 3 łyżki oleju (najlepiej ryżowego)
- 2 goździki
- 2 strączki kardamonu
- 1/2 łyżeczki asafetidy lub jedna cebula pokrojona w drobną kostkę
- łyżeczka kminu rzymskiego - pasta z imbiru i chilli (łyżka startego, świeżego imbiru i łyżka poszatkowanego, zielonego chilli)
- kostka tofu pokrojona w kostkę
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- łyżeczka sproszkowanej kolendry
- 1/2 łyżeczki kozieradki z proszku
- sól kamienna lub morska do smaku

Jarmuż dusimy z wodą w garnku, pod przykryciem około 20 – 25 minut. Połowę nerkowców zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Paprykę dusimy na dwóch łyżka oleju ryżowego (również pod przykryciem). Namoczone nerkowce odsączamy i miksujemy ręcznym blenderem z mlekiem kokosowym. Ugotowany jarmuż dodajemy do mleka kokosowego i całość blendujemy na jednolity sos. Na wok’u lub patelni podgrzewamy 3 łyżki oleju, dodajemy goździki i kardamon. Po chwili dodajemy asafetidę (podsmażamy chwilę) lub cebulę (podsmażamy aż się zeszkli). Dodajemy kmin rzymski i po chwili pastę z imbiru i chilli oraz tofu. Smażymy około 2 – 3 minuty. Wsypujemy przyprawy w proszku i wlewamy sos z jarmużu, mleka kokosowego oraz nerkowców. Dodajemy uduszoną paprykę oraz sól do smaku. Całość gotujemy jeszcze około 2 -3 minuty. Podajemy przybrane uprażonymi nerkowcami. Korma dobrze smakuje z indyjskim pieczywem lub ryżem (najlepiej Basmati).

I świetna - moim zdaniem - zdrowa przekąska, która też może być dobrym dodatkiem do potraw (kasz, makaronów, ryżu).
Przepis z książki "Karolina na Detoksie"
Chipsy jarmużowe

Składniki:
- 200 g jarmużu pokrojonego na kawałki i pozbawionego grubszych łodyg
- pół szklanki sezamu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka soli kamiennej lub morskiej

Jarmuż obtaczamy w oliwie, sezamie i soli. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 100 st. z termoobiegiem na około 45 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Listki mają być przypieczone i chrupkie.


Chcesz więcej stylu? Polub nas na facebooku!
Trwa ładowanie komentarzy...