Grupa naTemat

Tych odtłuszczonych produktów lepiej unikać

http://pixabay.com/pl/chipsy-ziemniaczane-knabberzeug-448737/ CC0 1.0
Niskotłuszczowe jest zdrowe, prawda? Niekoniecznie. Nie należy zakładać automatycznie, że produkty opisane jako niskotłuszczowe lub odtłuszczone pomogą stracić na wadze. Badania pokazały, że około 10 proc. produktów dietetycznych ma tyle samo lub więcej kalorii niż ich zwyczajny odpowiednik, a 40 proc. zawiera więcej cukru. Poza tym spożywanie takich produktów sprawia, że konsumenci, zwłaszcza z nadwagą, przejadają się. Zamiast wierzyć sloganom reklamowym, lepiej dokładniej czytać etykiety, aby dokonywać zdrowszych wyborów. Oto lista produktów, na które należy uważać.

Niskotłuszczowe ciasta


Niskotłuszczowe muffinki czy drożdżówki nie są wcale lepsze od wersji pełnotłustej. Pakowana niskotłuszczowa muffinka popularnej marki ma 280 kalorii – mniej niż zwykła, która ma 370 kalorii. Jednak wersja niskotłuszczowa zawiera więcej cukru –36 gram w porównaniu do 29 gram. Takie produkty często zawierają także znacznie więcej sodu.

Lepszy wybór: Jeśli lubisz pieczone łakocie, spożywaj je od czasu do czasu. Najlepiej piecz ciasta i muffinki w domu, zamieniając niektóre składniki, np. dodając purée owocowe lub jogurt zamiast części tłuszczu. Możesz również zmniejszyć ilość cukru o około 1/3 bez faktycznej zmiany w smaku.

Sałatka i beztłuszczowy dressing

Sałatki są świetnym wyborem żywieniowym, ale opcja z beztłuszczowym dressingiem sprawi, że za godzinę znowu poczujesz głód (sprawdź, czy te dietetyczne pokarmy są rzeczywiście dla nas dobre: https://portal.abczdrowie.pl/10-dietetycznych-pokarmow-przez-ktore-tyjesz). Producenci żywności dodają cukier i sztuczne słodziki do dressingu beztłuszczowego, aby poprawić jego smak, co prowadzi do skoków cukru i tym samym pobudza apetyt. Do sałatki potrzebny jest tłuszcz, ponieważ pomaga organizmowi wchłaniać beta-karoten i likopen – dwa potężne antyoksydanty występujące w pomidorach, marchwi i papryce.

Lepszy wybór: Zrób własną sałatkę i dressing – to nic trudnego! Wystarczy nieco octu balsamicznego, oliwa z oliwek, orzechy i nasiona. Możesz także dodać awokado – badania pokazały, że dzięki niemu lepiej wchłaniamy składniki odżywcze sałatek (poznaj przepisy na dietetyczne przekąski: https://portal.abczdrowie.pl/6-przekasek-ponizej-250-kcal-przygotuj-dietetyczny-poczestunek-dla-swoich-gosci).

Odtłuszczone masło orzechowe

Dwie łyżki zwykłego masła orzechowego to 210 kalorii. Ta sama ilość w odtłuszczonej wersji? 200 kalorii. Prawie bez różnicy, a to drugie zawiera sztuczne dodatki.

Lepszy wybór: Kupuj prawdziwe, pełnotłuste masło orzechowe. Wybieraj takie, które na liście składników ma wypisane orzechy ziemne i sól. Pamiętaj tylko, aby trzymać się porcji 2 łyżek, ponieważ łatwo można wyjeść pół słoika za jednym razem.

Niskotłuszczowe chipsy

Spójrz na etykietę na opakowaniu niskotłuszczowych chipsów: jedna porcja to 140 kalorii, podczas gdy zwykłe mają 160 kalorii (i mniej sodu). Wersja niskotłuszczowa wcale nie jest zdrowsza i przeważnie zjadamy większe porcje, tym samym dostarczając taką samą bądź większą ilość kalorii. Badania pokazują, że nakładamy sobie o 25 proc. więcej jedzenia, kiedy jest ono oznakowane jako niskotłuszczowe. To samo dotyczy innych popularnych przekąsek, takich jak precle czy wafle ryżowe.

Lepszy wybór: Zrób własną słoną przekąskę – świetnie sprawdzi się pieczona ciecierzyca, która ma mnóstwo białka lub chipsy z jarmużu, dzięki którym dostarczysz organizmowi wysokie dawki witaminy A, C i antyoksydantów.

Niskotłuszczowe muesli

Płatki owsiane i suszone owoce? Brzmi zdrowo, ale wiele rodzajów niskotłuszczowego muesli zawiera cukier kryjący się pod nazwą syropu z brązowego ryżu i innych. W rzeczywistości, porcja muesli (około pół filiżanki) może zawierać nawet 17 gram cukru. W związku z tym już przed drugim śniadaniem, będziesz sięgać po przekąski.

Lepszy wybór: Do jogurtu greckiego, który zawiera do 20 gram sycącego białka na porcję, dodaj kilka łyżek pełnoziarnistych płatków, orzechów i nasion.

Odtłuszczony jogurt

Odtłuszczony jogurt często zawiera sztuczne barwniki, dodatkowe stabilizatory i aromaty oraz więcej cukru, aby był bardziej zjadliwy i cieszył oko. Co więcej, nasz organizm potrzebuje nieco tłuszczu, aby wchłaniać witaminę D, a dzięki niemu czujemy się najedzeni.

Lepszy wybór: W zależności od dziennego spożycia kalorii, wybieraj półtłuste bądź o obniżonej zawartości tłuszczu, ale nie całkowicie odtłuszczone. Badania z 2013 roku pokazały, że wysokotłuszczowy nabiał wiąże się z mniejszym prawdopodobieństwem otyłości bez zwiększania ryzyka chorób serca. Jeśli już sięgasz po beztłuszczową wersję, upewnij się, aby dodać zdrowe tłuszcze, takie jak migdały lub pistacje.
ZOBACZ TAKŻE:
Skomentuj