Chcesz się dobrze odżywiać. Zaczynasz właśnie swoje nowe kulinarne życie. Tak, będzie pięknie! Wchodzisz do sklepu z żywnością bio. I uśmiech na twojej twarzy powoli gaśnie. Bo jak tu się cieszyć, kiedy nic nie rozumiesz? Czym są łuski nasion babki płesznik albo amorficzna ziemia okrzemkowa? To się w ogóle je?! Oto 10 produktów, które powinniśmy znać, jeśli chcemy być na bio-czasie!
Spirulina to nazwa, którą być może już słyszeliście. Jest to glon w kształcie spirali. Niezwykle bogata w białko, a także witaminy A,B,C,D,E,K. Jest też pełna niezwykle rzadkiego kwasu gamma linolenowego. Wspomaga on obniżenie ciśnienia krwi, wzmacnia też układ odpornościowy, skórę, paznokcie. Co ważne, znakomicie działa w procesie detoksykacji, a także wpływa korzystnie na produkcję czerwonych krwinek. Spirulinę można dostać w tabletkach i spożywać jako suplement diety. Można też kupić ją w proszku i dodawać do koktajli, past, chleba, sosów.
2. Młody jęczmień
O zielonym jęczmieniu również jest już głośno od jakiegoś czasu. Sięgają po niego osoby będące na diecie odchudzającej. Zawiera bardzo dużo witaminy C oraz beta-karoten. Jest znakomitym źródłem aminokwasów oraz błonnika pokarmowego. Korzystnie wpływa na układ pokarmowy, wspomaga pracę serca i układu krwionośnego. Kupić go możemy w proszku i dodać do koktajli, albo innych w miarę płynnych potraw. Uwaga, jest jednak potwornie niesmaczny! Polecamy dodać go do dań, które są intensywne w smaku. W innym wypadku grozi rezygnacją z posiłku. Chociaż może to jest właśnie ten efekt odchudzający?
3. Amorficzna ziemia okrzemkowa
Wpływa ona na oczyszczenie organizmu, poleca się też w zwalczaniu pasożytów. Poprawia przemianę materii, reguluje ciśnienie krwi. Jest znakomitym źródłem krzemu. Ziemia składa się z okrzemek, czyli z pancerzyków glonów jednokomórkowych. Przyjmowanie jej zaczynamy od jednej małej łyżeczki, dochodzimy stopniowo do trzech. Robimy to na czczo wymieszane z wodą. Kuracja trwa kilka miesięcy.
4. Babka płesznik
Babka płesznik to roślina, która słynie przede wszystkim słynie z ogromnej ilości błonnika. W nasionach stanowi on 80 proc. Wspomaga dzięki temu pracę układu pokarmowego i oczyszcza organizm z toksyn. Może też zmniejszać uczucie głodu. Łuski mieszamy z letnią wodą i wypijamy. Możemy też dodać je do jogurtów, zup, czy innych dań. Co ważne, pomaga też regulować poziom cukru we krwi. Świetnie też działa na różne choroby skóry.
5. Acerola
Owoce aceroli można spożywać na surowo. W 100 gramach mają one nawet do 2500 mg witaminy C. Znakomicie działa na układ odpornościowy, pomaga zmniejszyć poziom wolnych rodników. Jest bogaty w witaminy A, B1, B2, PP i inne minerały. Wspomaga też układ nerwowy i pomaga zmniejszyć uczucie zmęczenia. Acerolę możemy dostać pod postacią tabletek, soku, czy też w proszku. Popularne są też herbaty owocowe z dodatkiem aceroli.
6. Chlorella
To słodka alga jednokomórkowa. Wpływa na odtruwanie organizmu, zawiera w sobie wiele białka i niezbędne aminokwasy. Chlorella pomaga usunąć z organizmu takie toksyny, jak ołów, rtęć, czy arsen. Wzmacnia też układ odpornościowy. Co ważne między innymi dla wegetarian, zawiera ona więcej witaminy B12, niż wołowina. Można ją dostać zarówno w tabletkach, jak i w proszku. Śmiało możemy dodać ją do potraw pod postacią sosów, do puree, pesto, wszelkiego rodzaju serków, czy napojów.
7. Teff
Inaczej – miłka abisyńska. Jest to roślina zbożowa, która nie zawiera glutenu. Znakomicie nadaje się więc dla osób na takiej właśnie diecie. Teff możemy dostać między innymi pod postacią mąki, albo płatków. Co ważne, zawiera wiele wapnia. Jest źródłem białka i przede wszystkim błonnika. Reguluje też poziom cukru we krwi i ma niski indeks glikemiczny. Mąkę spokojnie możemy wykorzystać w wielu codziennych potrawach, a płatki dodać do koktajli, czy jogurtów.
8. Lucuma
Sproszkowana lucuma może zastąpić inne produkty słodzące. Jest wytwarzana z miąższu tropikalnego owocu. Jej smak może przypominać syrop klonowy. Należy do super produktów między innymi ze względu na niski indeks glikemiczny, a także składniki odżywcze, takie jak beta-karoten, żelazo, białko, witaminą B3. Podnosi odporność, oczyszcza organizm i zmniejsza zmęczenie. Śmiało można dodać ją do koktajli, lodów, ciast.
9. Moringa
Moringa jest drzewem, które rośnie na tropikalnych terenach. Owoce oraz liście można spożywać, jak warzywa. Korzenie mają smak podobny do chrzanu. Z nasion otrzymuje się olej. Jako dodatek do diety spożywamy przede wszystkim sproszkowane liście. Mają masę witamin, takich jak chociażby A,C,E i minerałów. Przede wszystkim wzmacnia odporność, przywraca energię, opóźnia starzenie, wpływa na wygląd skóry. Wspomaga też odtruwanie organizmy i wpływa na procesy odchudzające. Proszek można wymieszać z jogurtem, czy owsianką. Spotkamy się też w sklepach z kapsułkami.
Jeść, czy nie jeść?
Wszystkie te nazwy brzmią niezwykle egzotycznie. Co najgorsze, wydaje się, że wszystkie produkty działają podobnie. Prawie każdy z nich usuwa toksyny, oczyszcza, pomaga schudnąć. Od samego czytania człowiek czuje się zdrowszy i piękniejszy. Niestety każdy z nich kosztuje niemałe pieniądze. Nasze zdrowie to jedno, biznes na superfood to drugie.