Szybka kolacja sylwestrowa. Gotuj z nami!

Szybka kolacja sylwestrowa screen z filmu; fot. Mateusz Trusewicz
Razem z Agatą Kościkiewicz, właścicielką restauracji Bisti, podpowiadamy jak przygotować pyszną kolację sylwestrową w maksimum 45 minut. Serio, sami sprawdziliśmy, to nie potrwa dłużej!

Beza z żurawiną
Składniki:
6 białek
300 gr cukru szczypta soli
łyżka octu
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
śmietana 36%
powidła z żurawiny

Ubijamy białka z cukrem, a następnie dodajemy ocet i mąkę. Wykładamy na papier do pieczenia i pieczemy 15 min w temperaturze 150 stopni. Po wyjęciu studzimy. Na wewnętrzną stronę bez nakładamy ubitą śmietanę, powidło z żurawiny i zwijamy w roladę. Chłodzimy w lodówce przez co najmniej godzinę. Po wyjęciu kroimy i układamy na talerzu.
Dorsz z warzywami

Składniki:
garść koktajlowych pomidorków
garść suszonych pomidorów
garść kaparów
garść oliwek
garść bazylii
2-3 ząbki czosnku
średniej wielkości ciabatta
biała ryba, np. filet z dorsza
oliwa i sól

Wymieszaj warzywa z ciabattą pokrojoną w większą kostkę. Dodaj sól i oliwę. Ułóż rybę w żaroodpornym naczyniu lub na blasze i posyp ją przygotowanymi warzywami. Wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 180 na 20 min. Podawaj gorące danie z sałatą ze szpinaku i sosem aioli.
Szpinak z sosem aioli

Składniki:
szpinak
boczek wędzony
prażone pestki słonecznika lub włoskie orzechy
sól i cukier
ocet winny
majonez
jogurt naturalny
ząbek czosnku

Podsmaż boczek pokrojony w kostkę. Przygotuj sos. Jogurt naturalny zmiksuj z majonezem, czosnkiem, dodaj szczyptę cukru i soli. Sosem polej szpinak i posyp ziarnami słonecznika.
Śliwki zawijane z boczkiem

Składniki:
cienkie plastry wędzonego boczku
suszone śliwki
Zawiń śliwki w plastry boczku i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz dopóki boczek nie zrobi się złocisty.

Voila! I gotowe :) Szczęśliwego Nowego Roku!

Napisz do autorki: katarzyna.soltysik@natemat.pl

POLUB NAS NA FACEBOOKU