Najlepsze karnawałowe koktajle na bazie szampana i whisky. Sprawdź przepisy!

Koktajl Mint Julep
Koktajl Mint Julep fot.: Mateusz Trusewicz
W Sylwestra i podczas karnawału najczęściej pijemy whisky i szampana. Pierwszy trunek wybierają zazwyczaj panowie, drugi zdecydowanie częściej panie. Chcąc zainspirować was do wypróbowania ciekawszych koktajli niż standardowe połączenie whisky z colą, poprosiliśmy Marka Datkuna z klubu Syreni Śpiew, o przepisy na najlepsze wypróbowane drinki na bazie tych dwóch alkoholi. Od siebie możemy powiedzieć, że są naprawdę rewelacyjne.

Old Cuban
Koktajl wymyślony przez Audrey Saunders w nowojorskim Pegu Club jako twist na mojito i daiquiri w bardziej ekskluzywnej wersji.

Składniki:
50 ml złotego rumu
30 ml soku z limonki,
20 ml syropu cukrowego,
mięta,
szampan

Szkło: koktajlówka
Metoda: shake
Dekoracja: listek mięty


Pornstar Martini
Wymyślony w latach 90. przez Douglasa Ankhara w LAB w londyńskim Soho. Początkowy pity jako sam koktajl, pod nazwą Maverick cocktail. Shot szampana wprowadziły gwiazdy porno, które lubiły przepijać tego drinka musującym alkoholem.

Składniki:
40 ml waniliowej wódki,
20 ml syropu waniliowego,
20 ml soku z limonki
puree z całej marakui

Szkło: koktajlówka
Metoda: shake
Dekoracja: shot szampana, połówka marakui


French 75
Popularna historia mówi o żołnierzach brytyjskich rezydujących w Paryżu w czasie I Wojny Światowej, którzy nazwali koktajl na cześć 75 milimetrowego pocisku artyleryjskiego. Prawda jest taka, że koktajl powstał w londyńskim Buck’s Clubie jako twist na Tomie Collinsie w wykonaniu tamtejszego barmana MacGarrego.

Składniki:
30 ml ginu
20 ml soku z cytryny
10 ml syropu cukrowego
Całość uzupełniamy szampanem

Szkło: long
Metoda: shake
Dekoracja: skórka z cytryny


Penicylina
Twist na whisky sour w wykonaniu Sam Rossa z nowojorskiego klubu Milk & Honey. Zestawienie szkockiej z syropem miodowo-imbirowym, cytryną i torfem.

Składniki:
40 ml szkockiej blended
20 ml syropu miód – imbir
30 ml soku z cytryny
20 ml kurzego białka
aromat torfu

Szkło: short
Metoda: shake
Dekoracja: imbir


Old Fashioned
Nazwa jednego z najstarszych koktajli bierze się od szkła, w którym był serwowany. "Staromodny" to jeden z pierwowzorów współczesnego koktajlu. Jego podstawowa receptura mówiła o połączeniu whisky z cukrem, wodą oraz Angostura Bitters.

Składniki:
60 ml bourbona
5 ml syropu z cukru demerara lub kostka cukru
3 krople Angostura Bitters

Szkło: short
Metoda: shake
Dekoracja: skórka pomarańczy


Mint Julep (od arabskiego juleb – woda różana)
Genezą koktajlu był trunek na bazie lokalnego alkoholu wraz z płatkami róży, który na przestrzeni czasu przywędrował do Europy, gdzie róże zastąpiono miętą. Obecnie, jest tradycyjnym koktajlem pitym w czasie gonitw konnych typu derby w amerykańskim mieście Louisville w stanie Kentucky.

Składniki:
60 ml bourbonu,
10 ml syropu z cukru demerara,
3 krople Angostura Bitters,
pęczek mięty

Szkło: long
Metoda: budowany
Dekoracja: mięta, puder

Napisz do autorki: katarzyna.soltysik@natemat.pl

POLUB NAS NA FACEBOOKU

Trwa ładowanie komentarzy...