50 twarzy kawy

Sposobów przyrządzania i podawania kawy nie można zliczyć. Wymieniamy najważniejsze z nich
Sposobów przyrządzania i podawania kawy nie można zliczyć. Wymieniamy najważniejsze z nich Nespresso
Wśród setek, a nawet tysięcy rodzajów i sposobów podania kawy, najpopularniejsze to:

Espresso – czarna, aromatyczna kawa przyrządzona w ekspresie ciśnieniowym i podawana w porcji ok. 40 ml; baza do innych kawowych trunków takich jak cappuccino czy latte;
Espresso doppio – podwójne espresso;
Ristretto – kawa o objętości 20 ml, przez kawoszy uważana za jej „kwintesencję”;
Caffè Americano – espresso z dodatkową ilością gorącej wody (max. 120 ml); uwielbiane w Ameryce, gdzie pije się kawę mniej intensywną niż w Europie;
Long Black – gorąca woda uzupełniona 1-2 „shotami” espresso;
Cappuccino – kawa składająca się z espresso, gorącego mleka oraz mlecznej pianki;
Cafe latte – warstwowa kawa, w której do espresso dodaje się gorące, lekko spienione mleko;
Latte macchiato – trzywarstwowa kompozycja, w której na dno wysokiej szklanki wlewa się mleko, następnie zaparza się do niego espresso i całość wieńczy kremową mleczną pianką;
Frappe – mocna kawa zmiksowana z lodem, wywodząca się z Grecji;

Partnerem cyklu "Minuta przy kawie" jest Nespresso

POLUB NAS NA FACEBOOKU

Trwa ładowanie komentarzy...