5 kulinarnych sposobów, jak dotrzeć do serca faceta. W... 20 minut

Ogórkowy chłodnik z niecierpkiem. Fot. Maciej Stanik
Jako mała dziewczynka na samą myśl o chłodniku zasłaniałam usta ręką, na znak protestu przed zjedzeniem zimnej zupy pełnej pływających warzyw. W przedszkolu przeżywałam katusze, kiedy na stół wjeżdżał talerz chłodnej i gęstej zupy owocowej. Odkryłam go dopiero parę lat temu, kiedy chcąc trafić do serca pewnego mężczyzny, zrobiłam mu pierwszy w (moim) życiu chłodnik.

Mężczyzna zakochał się we mnie, a ja w chłodnikach (jedynie). Ten szczęśliwy związek trwa do dzisiaj, a swoje wzloty przeżywa zawsze w okresie letnim, kiedy chłodnik staje się doskonałą alternatywą dla ciepłych zup i jedzenia w ogóle. W końcu kto ma ochotę jeść, kiedy na zewnątrz niemiłosiernie praży słońce.


Do najbardziej popularnych należy chłodnik litewski z pokaźną ilością koperku, botwinki, ogórków i rzodkiewki oraz dobrej jakości kefirem wymieszanym pół na pół z jogurtem. O tej porze roku można go zjeść praktycznie w każdej restauracji. Dawniej chłodnik litewski wzbogacano nie tylko bulionem (dziś praktycznie się go nie dodaje) ale również szlachetnymi, mięsnymi dodatkami, np. szyjkami rakowymi lub pieczoną cielęciną. W Polsce jest daniem typowo letnim, przede wszystkim ze względu na sezonową obecność botwinki. To inaczej niż na Litwie, gdzie jest zupą całoroczną. Podaje się go z ziemniakami i bez mięsa.

Swoje zimne zupy mają Grecja, Albania, Macedonia (ogórkowy chłodnik z różnymi dodatkami nazywa się tarator – red.), Francja ( vichyssoise - zupa krem z przetartych porów) czy Hiszpania (słynne gazpacho), a nawet Węgry (słodka zupa z wiśni). Nam nieoczywiste przepisy na chłodnik pokazuje Lili Filipiak, którą dobrze znacie z programu TOP CHEF.

Chłodnik z avocado i mango

Porcja na 5 osób

4 dojrzałe mango
200 ml bulionu mięsnego/ warzywnego
pęczek kolendry
1/2 świeżego chili- opcjonalnie
1 ząbek czosnku
100 ml śmietanki kremówki/ mleka kokosowego
2 szalotki
2,5 dojrzałego avocado
100 ml oliwa lub olej rzepakowy na zimno tłoczony
1 łyżeczka kolendry suszonej mielonej

Mango obieramy i wrzucamy do misy, dodajemy bulion, śmietankę, mieloną kolendrę, czosnek i pokrojone szalotki. Wszystko blendujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny, aby chłodnik przegryzł się w smaku i schłodził. Podajemy z połówką obranego avocado, świeżą kolendrą i oliwą.

Chłodnik z bobu

1 litr kefiru
garść rukoli
2 ząbki czosnku
sól morska, pieprz świeżo mielony
1 kg bobu
garść świeżej mięty
100 ml cydru

Bób blanszujemy, obieramy ze skórek, odkładamy po kilka ziaren do dekoracji. Kefir mieszamy z resztą bobu, pokrojoną rukolą i miętą, czosnkiem oraz cydrem. Wszystko miksujemy na gładką masę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z całymi kawałkami bobu. Najlepszy następnego dnia.

Ogórkowy z niecierpkiem

1 litr maślanki
3 ząbki czosnku
50 g parmezanu
3 łyżeczki orzeszków pinii
100 g niecierpka
kilka liści świeżej bazylii
jogurt grecki

Z niecierpka robimy pesto, kolejno łącząc ze sobą: niecierpek, bazylię, starty parmezan, orzeszki i oliwę. Ogórek kroimy w drobną kostkę. Pesto mieszamy z kefirem, ogórkiem i czosnkiem, doprawiamy do smaku. Jogurt mrozimy w pojemniku na lód lub specjalnych, okrągłych foremkach i podajemy jako lody do chłodnika.

Chłodnik z buraków

200 ml świeżego soku z buraków
500 ml jogurtu gęstego
500 ml kefiru
60 ml wody różanej
1 łyżeczka kardamonu mielonego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
pęczek świeżej kolendry
opakowanie jaj przepiórczych
pęczek botwinki

Jogurt, kefir, wodę różaną i kardamon mieszamy ze sobą i odstawiamy do lodówki na około godzinę. W tym czasie gotujemy przepiórcze jajka i blanszujemy 5 buraczków z botwinki. Przed samym podaniem miksujemy masę mleczną z sokiem z buraków, świeżą kolendrą i czosnkiem. Podajemy z łyżką jogurtu, jajkiem przepiórczym i buraczkami.

Chłodnik pomidorowy

1 litr passaty pomidorowej lub przecieru domowego z pomidorów
200 g świeżych pomidorów
1 zielony ogórek
1 zielona papryka
1 czerwona papryka
2 duże cebule hiszpańskie lub czerwone
4 ząbki czosnku
pęczek świeżej kolendry
4 łyżki octu winnego czerwonego
100 ml oliwy
200 ml cydru
sól morska,

Passatę pomidorową mieszamy z czosnkiem, oliwą, octem winnym, cydrem, solą i pieprzem, odstawiamy na min. 2 godziny do lodówki. Warzywa kroimy w drobną kostkę. Chłodnik podajemy posypany warzywami i kolendrą. Jest najlepszy następnego dnia.


Napisz do autorki: katarzyna.soltysik@natemat.pl

POLUB NAS NA FACEBOOKU

Trwa ładowanie komentarzy...