10 kuchennych sztuczek-magiczek, o których dotąd na pewno nie słyszałaś!

Poznaj sztuczki kuchenne, które ułatwią ci pracę i zaoszczędzą twój czas! fot. Maciej Stanik
Są takie kuchenne czynności, które trwają długo i skutecznie zniechęcają do gotowania. Mozolne krojenie pomidorków koktajlowych, ekstremalnie trudne obieranie egzotycznych owoców, czy obieranie świeżych ugotowanych jajek potrafią uprzykrzyć życie każdemu kucharzowi, popsuć całą zabawę, zamienić ją w prawdziwy kuchenny maraton, a nasze miejsce pracy w pobojowisko. Dlatego zdradzimy wam parę trików, które nie tylko ułatwią wam pracę i zaoszczędzą wasz czas, ale również pozwolą popisać się umiejętnościami rodem z MasterChefa.

Błyskawiczne krojenie pomidorków koktajlowych

Fakt, małe pomidorki są małe, ale nie aż tak, by w sałatce mogły występować w całości. Z kolei krojenie każdego z osobna to praca nudna i dłużąca się. Dlatego połóż pomidorki obok siebie na blacie, delikatnie przykryj plastikową pokrywką np. od pojemnika do przechowywania żywności i jednym poziomym cięciem przetnij na połówki wszystkie pomidory naraz. Prawda, że proste?

Obierz mango szklanką

Z mango jest ten problem, że ma twardą skórę i ciężką do usunięcia pestkę. Obierając je wyłącznie nożem większość miąższu możemy spisać na straty... Dlatego zamiast kroić owoc przez środek, wbij nóż tak, by ominąć pestkę dookoła. Pozostałe kawałki nabij pionowo na ściankę szklanki i dociśnij. Mango wpadnie do środka, a skóra pozostanie na blacie.

Masło z lodówki roztopione w minutę

Nie masz czasu czekać aż masło zmięknie? Nie chcesz brudzić rondla, by je roztopić na ogniu? Nie ma problemu! Twardą kostkę łatwo zetrzesz na tarce, a maślane wiórki bardzo szybko "złapią" temperaturę i nadadzą się zarówno do posypania gorących warzyw, jak i wyrobienia świeżego ciasta.

Jak pokroić granat

Obieranie granatów grozi kuchenną katastrofą – popryskane sokiem ściany to chyba najmniejsza szkoda, jaką może poskutkować ta czynność, jeśli wykonamy ją bezmyślnie. Dlatego użyj do tego celu miski z wodą. Po pierwsze odetnij szczyt owocu. Po drugie natnij skórę delikatnie, nie wbijając noża zbyt głęboko, w tych miejscach, w których widoczne są białe błonki. W ten sposób nie uszkodzisz ziarenek. Następnie zanurz granat w wodzie i rozdziel go na cząstki. Jadalna część opadnie na dno, a gorzkie pozostałości zostaną na powierzchni.

Jak sprawnie obrać pomarańcze

Koniec z rozszarpywaniem grubej pomarańczowej skóry paznokciami. Odcinamy górny kawałek skórki, a następnie nacinamy owoc prostopadle tak, aby przeciąć samą skórę i nie uszkodzić miąższu. Ostrożnie rozwijamy pomarańczę, by stworzyła harmonijkę. Z pomarańczami o grubej i kruchej skórze harmonijka może nie wyjść idealna, ale miękkie owoce można obierać w ten sposób bez najmniejszych przeszkód.

Szybkie obieranie kilku ząbków czosnku naraz

To wyjątkowo upierdliwa czynność, która wymaga precyzji i zabiera sporo czasu. Łatwiej będzie kiedy zgnieciemy ułożone obok siebie ząbki (talerzem, dłonią, nożem - bez różnicy), a następnie włożymy do plastikowego pojemnika z pokrywką i energicznie potrząśniemy. Czosnek obierze się sam!

Więcej cytryny z cytryny

Drobne kobiece dłonie to słaby przeciwnik dla twardych cytryn, z których sok podczas robienia byle sałatki tak bardzo się przydaje. Zanim przekroisz owoc, połóż go na płaskiej powierzchni i roluj przez chwilę dociskając do blatu. W ten sposób uwolni się sok zawarty w drobinkach miąższu.

Estetyczne ścieranie na tarce skórki cytrynowej

Ciasto z dodatkiem skórki cytrynowej ma cudowny aromat. Znacznie mniej cudownie po takim ścieraniu myje się narzędzie pracy... Skórka wchodzi w zakamarki tarki i nawet pod dużym ciśnieniem bieżącej wody ciężko je stamtąd wydostać. Dlatego zanim zaczniesz ścierać posmaruj tarkę odrobiną oliwy. Wówczas nic się do niej nie przyklei i pójdzie znacznie szybciej.

Szybkie obieranie truskawek

Potrzebujesz sporej ilości truskawek bez szypułek? W dokładnym obieraniu owoców pomoże ci słomka do napojów. Wystarczy wbić ją w owoc od dołu i przebić truskawkę na wylot.

Tnij nożyczkami wszystko co się da

Potrawa prawie gotowa, a ty orientujesz się, że świeże zioła, które dawno powinny być posiekane czekają na swoją kolej zwinięte w eleganckie pęczki? Żaden problem! Sięgnij po nożyczki! To równie przydatny kuchenny gadżet, co ostry nóż. Zwiń wszystkie zioła w jeden bukiecik i potnij je. Możesz to zrobić również bezpośrednio nad patelnią.

napisz do autorki: ewa.bukowiecka-janik@natemat.pl

POLUB NAS NA FACEBOOKU

Trwa ładowanie komentarzy...