7 przepisów, dzięki którym owsianka stanie się twoim ulubionym śniadaniem!

Nie ma nic bardziej smart niż owsianka! Prawo autorskie: karau01 / 123RF Zdjęcie Seryjne
Owsiankę gotuję codziennie, bo odkąd eksperymentalnie przyrządziłam ją pierwszy raz (w obłędnej ilości - nie sądziłam, że szklanką płatków najedzą się dwie osoby), okazało się, że to niepozorne śniadanie zrewolucjonizowało jadłospis i jakość życia mojej rodziny. Brzmi absurdalnie? A jednak, owsianka to złoty środek na wielkie problemy!

Po pierwsze, leniwy metabolizm. Nie rozwinę wątku, by nie psuć wam apetytu, wiadomo o co chodzi... Po drugie, ciepłe i zdrowe śniadanie dla malucha (ile można udawać, że parówki są bio...?). Po trzecie, głód wynikający z lenistwa - mój mąż należy do osób, które na myśl o przygotowaniu kanapki widzi szereg czynności tak przytłaczających, że bez zawahania wybiera burczenie w brzuchu do obiadu. Po czwarte, głód wynikający z brak czasu na gotowanie - pracuję w domu i tak jak wszyscy ci, którzy pracują w biurze, nie mam czasu na porządny lunch. Postawię śmiałą tezę, że mam trudniej, bo Pan Kanapka do mnie nie dociera. Na szczęście mam garnek owsianki. Chwila przerwy, owsianka na gaz - dwie minuty i lunch gotowy.
Jak to się stało, że jeszcze mi się nie znudziła? To proste. Codziennie sięgam po inne dodatki. Owsianka może mieć tyle smaków ile sobie zażyczycie, a jej gotowanie trwa mniej więcej tyle, ile czekacie aż zagotuje się woda na kawę. No chyba, że pijecie rano latte z gorącym mlekiem i posypką - wówczas owsianka wypada jako ta mniej angażująca. Dajce się przekonać. Nie ma nic bardziej smart niż... owsianka! Oto 7 przepisów, dzięki którym wasze owsiane śniadanie codziennie będzie miało inny smak!

Poniedziałek: energetyczna owsianka kawowa

Poniedziałkowy poranek to chyba motywacyjnie najtrudniejszy moment w tygodniu. Cała nadzieja w kawie, cała moc w owsiance!


Składniki:
1 miarka płatków owsianych
2 miarki mleka sojowego
1 miarka zaparzonej kawy
banan
garść rodzynek
odrobina cukru
szczypta soli

Przygotowanie:
Mleko i kawę wlej do garnka, wsyp płatki i ustaw na średnim ogniu. Gotuj przez kilka minut, mieszając co jakiś czas. Dodaj cukier i sól. Kiedy płatki będą miękkie dorzuć do owsianki banana oraz rodzynki. Najlepszym dodatkiem do tak przygotowanej owsianki jest czekolada. Polecamy startą gorzką lub odrobinę kakao.

BAZA, czyli przepis podstawowy na owsiankę

Tak przygotowana owsianka jest gotowa do jedzenia, jednak polecamy wam potraktować ją jako bazę - możecie dodać do niej cynamon, miód, orzechy oraz owoce w różnych kombinacjach. W każdej będzie pyszna!

Składniki:
jedna miarka płatków owsianych górskich (nie błyskawicznych!)
trzy miarki wody
pół miarki mleka
szczypta soli

"Miarką" może być szklanka, filiżanka lub ilość gramów odmierzona za pomocą miarki tradycyjnej. Wszystko zależy od tego, jakiej ilości owsianki potrzebujecie. Płatki należy zalać wodą i ustawić na średnim ogniu. Zagotować (bez mieszania), doprawić solą i wymieszać. Zmniejszyć ogień, gotować jeszcze kilka minut do miękkości, co jakiś czas mieszając. Następnie zdjąć z gazu, dolać mleko i wymieszać.

Wtorek: owsianka orzechowa z miodem

Do weekendu daleko, za oknem smutno, a praca idzie jakoś powoli... Na taki wtorek jest jedna rada – owsianka, która pokrzepi słodkością, a rozleniwionym szarym komórkom da porządnego kopa.

Składniki:
BAZA
garść orzechów włoskich
garść orzechów laskowych
2 łyżeczki miodu
pół łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:
Do gorącej owsianki podstawowej dodaj miód i mieszaj, tak, by dobrze się rozpuścił. Dodaj orzechy i cynamon, gotuj chwilę mieszając. Na koniec owsiankę posyp odrobiną uprażonych, rozgniecionych orzechów i polej odrobiną miodu.

Środa: Lekka owsianka owocowa

Po słodkiej, "pocieszycielskiej" owsiance wtorkowej pora na lekką wersję z jesiennymi owocami, która przyspieszy metabolizm i doda wam wigoru.

Składniki:
BAZA
1 szara reneta
1 gruszka
3 dojrzałe śliwki
szczypta cynamonu i kardamonu
kilka kropli soku z cytryny
ewentualnie: kilka listów świeżej mięty

Przygotowanie:
Jabłko i gruszkę obierz, wytnij gniazda nasienne, śliwki wydryluj i pokrój na części. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, podpraż owoce i dodaj przyprawy. Owoce powinny zmięknąć i się zarumienić. Polej kilkoma kroplami soku z cytryny. Tak przygotowane owoce dodaj do owsianki.

Czwartek: Szybka owsianka z rodzynkami i słonecznikiem

Czwartkowy poranek nie nastraja pozytywnie – trzy dni pracy za nami, dwa jeszcze mamy przed sobą. Na ogół budzimy się zmęczeni, dlatego niech śniadanie będzie pyszne, pożywne i ekspresowe w przygotowaniu.

Składniki:
BAZA
garść rodzynek
garść ziaren słonecznika
pół łyżeczki cukru
pół łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:
Owsiankę podstawową należy przygotować dosypując prócz soli także cukier, cynamon i rodzynki. Na koniec posypujemy owsiankę dużą garść słonecznikowych ziaren. Jeśli nie jesteście aż tak zaspani, możecie je wcześniej odrobinę podprażyć.

Piątek: Ananasowa owsianka z bazylią

Piątek, piąteczek, piątunio! Niech owsianka tego dnia będzie pierwszym krokiem w stronę zbliżającego się weekendu – prosta, wykwintna i efektowna.

Składniki:
3 łyżki płatków owsianych
szklanka soku ananasowego
tarta skórka z cytryny
szczypta cynamonu
szczypta soli
łyżka masła
plaster ananasa
kilka listków świeżej bazylii

Przygotowanie:

Ananasa pokrój na cząstki. Płatki podpraż w suchym garnku, dodaj sól, szklankę soku ananasowego i zagotuj. Odstaw na chwilę. Rozgrzej masło na patelni, wrzuć pokrojony ananas, dodaj szczyptę cynamonu i podsmaż na dość dużym ogniu. Owsiankę wlej do miski, a na niej ułóż ananasa. Całość posyp listkami świeżej bazylii.

Sobota: owsianka kokosowa zapieczona z owocami

Sobotnie śniadanie powinno być wyjątkowe. W końcu to chwila, która zapowiada wolne dwa dni – niech będzie długa, pyszna, ciepła i... owsiana.

Składniki:
szklanka płatków owsianych
pół szklanki otrębów owsianych
1 i 1/2 szklanki mleka kokosowego
szczypta soli
szczypta gałki muszkatołowej
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki startego imbiru
1/4 szklanki rodzynek/suszonej żurawiny
2 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżka masła
1 łyżka oleju rzepakowego
jajko
2 łyżki cukru trzcinowego
1 szklanka mrożonych owoców (truskawki/ jagody/ maliny)
2 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 180 C. Kokilki do pieczenia wysmaruj masłem. Wymieszaj ze sobą płatki owsiane, otręby, wiórki kokosowe, sól, gałkę muszkatołową, cynamon i imbir. Następnie wymieszaj ze sobą mleko kokosowe, jajko, olej i cukier. Połącz wszystkie składniki. Na dno kokilek wsyp rodzynki/żurawinę. Wyłóż połowę przygotowanej masy owsianej. Następnie wsyp połowę mrożonych owoców i jako ostatnią warstwę wyłóż resztę masy owsianej oraz owoców. Piecz przez ok 15 - 20 minut. Owsianka będzie najlepsza z jogurtem naturalnym.
Przepis Grzegorza Łapanowskiego

Niedziela: Jabłkowa owsianka z imbirem i jogurtem greckim

Na niedzielny poranek proponujemy extra-zdrową i super-szybką wersję (co by móc poleżeć dłużej i pozwolić sobie na większy deser po obiedzie) owsianki na soku jabłkowym wg Grzegorza Łapanowskiego.

Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
3/4 szklanki świeżego soku jabłkowego
3/4 szklanki wody
szczypta cynamonu, kardamonu i imbiru
pół jabłka
pół gruszki
100 g jogurtu greckiego
łyżka otrębów orkiszowych

Przygotowanie:
Płatki owsiane zalej świeżym sokiem i wodą. Dodaj cynamon, kardamon i imbir. Gotuj owsiankę na średnim ogniu 3-5 minut, mieszając. Nałóż owsiankę do miseczek, dodaj pokrojone świeże owoce oraz łyżkę jogurtu. Całość posyp otrębami.

napisz do autorki: ewa.bukowiecka-janik@natemat.pl

POLUB NAS NA FACEBOOKU

Trwa ładowanie komentarzy...