Idealne Latte Macchiato tylko od profesjonalnego baristy? Niekoniecznie!

Fot. NaTemat
Czy dopada cię czasem ochota na mleczną kawę z wysoką, puszystą, białą pianką? Co wtedy robisz? Odwiedzasz ulubioną kawiarnię lub jedną z sieciówek sprzedających kawę. Albo pomarzysz chwilę i rezygnujesz, bo wyjście na miasto tylko po jedną kawę wcale ci się nie uśmiecha.

Latte Macchiato to duży, delikatny napój mleczno-kawowy powstały przez powolne dolewanie espresso do gorącego, mocno spienionego mleka. Otrzymujemy piękny, trójwarstwowy kawowy koktajl. Zwykle podawany w wysokiej szklance o pojemności 250 ml, na porcelanowym spodku i z długą łyżeczką.

A gdyby tak Latte Macchiato móc robić sobie w domu? Szczególnie, że jeśli pomoże ci w tym ekspres do kawy, na przykład De'Longhi ECP 35.31, twoje zadanie ograniczy się do wsypania ziaren kawy, nalania mleka i wyboru odpowiedniego programu.
Ekspres podgrzewa mleko do odpowiedniej temperatury, spienia je i powoli dolewa do niego wyborne espresso.
Dzięki temu, że posiada dwie wymienne tacki, możesz podstawić zarówno wysoką szklankę do latte, jak i małą filiżankę na aromatyczne espresso. Nie musisz wychodzić z domu, żeby napić się swojej ulubionej kawy. Jej przygotowanie może zająć 5 minut.

Artykuł powstał we współpracy z marką De'Longhi


POLUB NAS NA FACEBOOKU
Trwa ładowanie komentarzy...