Ekspres na miarę prawdziwego espresso? Musi być wyrazisty

Fot. NaTemat
Zamówienie "podwójnego expresso" w niejednej kawiarni spotka się, w najlepszym wypadku, z litościwym uśmiechem baristy, w najgorszym - ciętą ripostą o funkcji dydaktycznej. Bo choć para buchająca z ciśnieniowych ekspresów rzeczywiście sugeruje, że proces parzenia odbywa się "ekspresowo", to pochodzenia nazwy ulubionej małej czarnej należy upatrywać gdzie indziej.

"Espressivo", czyli "wyrazisty" - to właśnie od tego przymiotnika pochodzi nazwa jednej z najpopularniejszych włoskich kaw. Warto mieć tę informację z tyłu głowy, kiedy następnym razem będziecie zamawiać ulubiony napój w kawiarni. Z drugiej strony, espresso zaparzone we własnym, domowym ekspresie możecie określać dowolnie - ważne, żeby autentyczny i wyrazisty pozostał jego smak. Z pomocą prawdziwego włoskiego ekspresu DEDICA EC 680.M firmy De'Longhi nie będzie to trudne.
Ekspres DEDICA charakteryzuje smukła, nowoczesna linia oraz dbałość o detale wykończenia. Nie mniej istotne jednak są parametry techniczne - kluczowe w przypadku parzenia idealnego espresso.
DEDICA została wyposażona w innowacyjny system grzewczy Thermoblock, który gwarantuje najlepszą temperaturę i jakość parzonej kawy. Dzięki temu 25 ml wody o temperaturze 90,5 st. C za każdym razem zostanie przepuszczone przez zmielone ziarna pod tym samym, odpowiednio dobranym ciśnieniem, a każda filiżanka espresso będzie tak samo wyrazista.

Artykuł powstał we współpracy z marką De'Longhi


POLUB NAS NA FACEBOOKU

Trwa ładowanie komentarzy...