Dyrektor Trójki odwołany ze stanowiska. Adam Hlebowicz rządził Programem III Polskiego Radia zaledwie przez rok

Dyrektor radiowej Trójki odwołany ze stanowiska. Adam Hlebowicz rządził Programem III tylko trochę ponad rok Fot. YouTube.com/Maskacjusz TV
Niezbyt długo Adam Hlebowicz zarządzał Programem III Polskiego Radia. Trwało to tylko nieco ponad rok. Właśnie został odwołany ze stanowiska. Fotel stracił także wicedyrektor Trójki Szymon Sławiński. Decyzję o zmianach kadrowych ogłosił zarząd Polskiego Radia, na którego czele ostatnio stanął Jacek Sobala.

Jak poinformowało biuro prasowe publicznego nadawcy, nowym szefem Trójki został Wiktor Świetlik. To dotychczasowy szef Centrum Monitoringu Wolności Prasy Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich, znany także z anteny Trójki jako komentator.
Zastępcą dyrektora Programu III Polskiego Radia został zaś Wojciech Surmacz, w przeszłości m.in. redaktor naczelny "Gazety Bankowej".

"Poniekąd rozumiem tych słuchaczy, którzy protestują przeciwko zmianom. Przyzwyczaili się bowiem do pewnych autorów, ich...

Opublikowany przez Ratujmy Trójkę na 27 kwietnia 2017
Adam Hlebowicz dyrektorem Trójki został 1 kwietnia ubiegłego roku, w 54. rocznicę powstania rozgłośni. Od tego czasu z anteny rozgłośni zniknęło - jak szacują administratorzy profilu na Facebooku "Ratujmy Trójkę" - co najmniej kilkunastu dziennikarzy. Teraz zaś z Trójki odchodzą ci, którzy wręczali wypowiedzenia zwalnianym redaktorom.

#kogoniesłychać

Opublikowany przez Ratujmy Trójkę na 15 maja 2017
Pracę w Trójce w tym czasie stracili m.in. Paweł Sołtys i Wojciech Dorosz -
liderzy związkowi, którzy zostali zwolnieni dyscyplinarnie za to, że upominali się o prawa pracowników radia. Za udział w akcji #kogoniesłychać z Trójką musiał się pożegnać Damian Kwiek. Wypowiedzenie otrzymała też Joanna Mielewczyk, autorka takich audycji jak "Matka Polka Feministka", czy "Seks nasz powszedni". Inni zaś nie wytrzymywali tego, jak zarządzana jest rozgłośnia, i odchodzili sami. Na taki ruch zdecydowali się choćby Michał Nogaś, Maja Borkowska, Małgorzata Spór, czy Beniamin Filip.
Adama Hlebowicza na stanowisko dyrektora Trójki powołała Barbara Stanisławczyk, która dwa miesiące temu straciła fotel prezesa Polskiego Radia. Zastąpił ją Jacek Sobala, który przed laty kierował Trójką. Ściągnął wówczas na Myśliwiecką m.in. Bronisława Wildsteina, Rafała Ziemkiewicza, Tomasza Sakiewicza, czy Michała Karnowskiego. Teraz to on podjął decyzję o zmianach kadrowych w Trójce. Ale nie tylko w Programie III Polskiego Radia zmienia się dyrekcja. Zgodnie z decyzją zarządu, Krzysztof Gottesman stracił stanowisko wiceszefa anteny Polskie Radio 24, zastąpi go Robert Tekieli.

POLUB NAS NA FACEBOOKU