Biedronka i Lidl będą miały problemy. Masło jest już tak drogie, że specjalny urząd sprawdzi dlaczego

Ceny masła sięgają zenitu, w ciągu roku wzrosły prawie o 43 proc.
Ceny masła sięgają zenitu, w ciągu roku wzrosły prawie o 43 proc. Tomasz Waszczuk/Agencja Gazeta
Ceny masła sięgają zenitu. Jak podał Główny Urząd Statystyczny, w ciągu roku wzrosły niemal o 43 procent. To niespotykana w polskich realiach sytuacja. W sklepach za kostkę ważącą 200 g możemy zapłacić nawet 8 zł. Wygląda na to, że cienka czerwona linia została właśnie przekroczona.

Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów postanowił sprawdzić, dlaczego tak się dzieje. UOKiK wszczął aż pięć postępowań w związku z ostatnimi wzrostami cen masła. Do największych sieci handlowych został wysłany wniosek o udostępnienie korespondencji z dostawcami masła. Urzędnicy mają sprawdzić, czy nie doszło do naruszenia tzw. ustawy o przewadze kontraktowej.



Ustawa ma służyć eliminacji nieuczciwych praktyk handlowych pomiędzy przedsiębiorcami. Są sprawdzane między innymi: Lidl, Biedronka, Tesco, Auchan i Carrefour. UOKiK ma sprawdzić, czy sieci handlowe nie wykorzystują swojej pozycji na rynku w celu wpływania na ceny masła
Pisaliśmy w naTemat o tym, że cena masła w tych samych sklepach potrafiła podskoczyć podczas urlopu o 2 zł. Nasza dziennikarka pisała, że przeżyła szok. Najtańsza kostka podczas jej wakacji podrożała z 4,39 zł do 5,79 zł. Ceny innych, droższych maseł przekroczyły 6, a nawet 8 zł.

A co, jeśli nie mamy ochoty wydawać takich pieniędzy na masło? Zawsze pozostaje domowy, banalnie prosty sposób. Wystarczy postawić na naturalne metody. To receptura, którą podaje Mirosława Kalinowska z Koła Gospodyń Wiejskich Zielonowo. Wystarczy 30-procentowa śmietana i... dobre chęci.

Tu możemy zobaczyć, jak zrobić własnoręcznie masło dwa razy taniej.

Masło 2 razy tańsze. Zrób je sam ;)

Opublikowany przez Natemat.pl na 4 października 2017


źródło: Wiadomości Handlowe
POLUB NAS NA FACEBOOKU
Trwa ładowanie komentarzy...