Nie zajadaj tego problemu! Różne sposoby walki z zajadami

Prawo autorskie: courtyardpix / 123RF Zdjęcie Seryjne
Zajady mylone są często z opryszczką, która wywołana jest zakażeniem wirusem HSV1 i HSV2, lub z liszajem płaskim, ponieważ mają podobne objawy. Zajady tworzą się przez wysuszoną i popękana skórę ust i powstaje tylko w ich kącikach. Częściej dokuczają nam jesienią i zimą, mimo tego, że są pozornie niegroźne z całą pewnością nie dodają urody i mogą być przyczyna dyskomfortu.

W kącikach ust tworzą się bolesne nadżerki, skóra jest zaczerwieniona, spękana, opuchniętą, łuszczy się, swędzi i piecze, towarzyszy temu problem z otwieraniem ust, a co się z tym wiąże również z jedzeniem, czasem występuje nieprzyjemny posmak.



Muszą być suche
Zajady mogą być związane z wieloma problemami zdrowotnymi. Jednak najczęściej sami przyczyniamy się do ich powstania przez złe nawyki. Najpopularniejszą przyczyną jest oblizywanie ust, w celu nawilżenia suchej skóry. Ciepło i wilgoć w kącikach ust stwarza idealne warunki do rozwoju grzybów, które powodują zakażenie.
Dr Joanna Oleksiak
Stomatolog z kliniki Stankowscy & Białach Stomatologia w Poznaniu

Gdy ślina gromadzi się w kącikach ust i wysycha, mają one większą podatność na pękanie. Oblizując usta, gdy chcemy nawilżyć przesuszony naskórek zaostrzamy problem i możemy doprowadzić do stanu zapalnego, a dokładnie zapalenia kątów ust, potocznie zwanego zajadami.

Istnieje wiele domowych sposobów na to żeby uporać się z zajadami. Nie potrzebujemy natychmiastowej interwencji lekarza, jeśli jednak problem jest nasilony przez dłuższy okres czasu nie powinniśmy z tym zwlekać. Jedną z popularniejszych metod walki z zajadami jest miód. Działa nawilżająco, bakteriobójczo i przeciwzapalnie. Pomocne może okażą się też sok z aloesu i plastry świeżego ogórka, które ukoją piekącą, popękaną skórę.

Warto nawilżać usta wazeliną kosmetyczną przed każdym wyjściem z domu, ze szczególnym uwzględnieniem kącików ust, ponieważ wiatr sprzyja ich dodatkowemu wysuszaniu i pękaniu. Jeśli jednak zastosujemy wspomniane porady i profilaktykę, a problem nie zniknie, należy poradzić się lekarza dentysty, ponieważ może to być związane z niewłaściwą higieną jamy ustnej i problemami stomatologicznymi.

Jeśli chodzi o zapalenie kącików ust spowodowane przez drożdżaki candida albicans lub bakterie, dodatkowym czynnikiem ryzyka są źle dopasowane protezy dentystyczne, aparaty ortodontyczne, ostre krawędzie wypłenień zębowych, a także wady zgryzu. Mogą one powodować podrażnienia błony śluzowej, przez co istnieje większe prawdopodobieństwo powstania infekcji.

Kiedy nie występuje żadna z wymienionych przyczyn powodem może być zły dobór pasty do zębów, lub uczulenie na któryś z jej składników.

Zajady są częstą przypadłością osób z obniżoną odpornością, zakażonych wirusem HIV lub chorujących na AIDS, palaczy i osób chorych na cukrzycę, ponieważ wysoki poziom glukozy we krwi to idealne środowisko dla rozwoju zakażeń bakteryjnych i grzybiczych.

Dobre odżywianie to podstawa
Profilaktyka jest najważniejsza ponieważ może nam zaoszczędzić szpecących pęcherzyków i nieprzyjemnych powikłań.
DR JOANNA OLEKSIAK
Stomatolog z kliniki Stankowscy & Białach Stomatologia w Poznaniu

Czasami przyczyna zajadów jest prozaiczna - dieta. Winne są niedobory minerałów czy witamin, przede wszystkim cynku, żelaza i witaminy B2. Zacznijmy więc od zmiany swoich nawyków żywieniowych.

W ramach działań profilaktycznych, możemy przyjmować witaminy i minerały, które pomogą nam odsunąć widmo powstania zajadów. Oczywiście te same witaminy i minerały występują w żywności.

Żelazo znajdziemy w szpinaku, soczewicy, melasie, baraninie i wołowinie. Cynk natomiast w zielonej fasolce i szparagach, a witaminę B2 w wołowinie, tłustych serach i rybach, takich jak makrela czy tuńczyk. Najważniejsze jest jednak to, żeby skóra w tym obszarze pozostawała sucha. Możemy też zastosować leki przeciwgrzybiczne miejscowo lub doustnie, lub leki antybakteryjne.
POLUB NAS NA FACEBOOKU
Trwa ładowanie komentarzy...