"Mieliśmy poczucie absolutnej wyjątkowości sytuacji". Szef KRS zrezygnował ze stanowiska w proteście przeciwko reformie

Dariusz Zawistowski zrezygnował z funkcji szefa Krajowej Rady Sądownictwa – poinformowała Krystyna Pawłowicz.  Odejście ma być protestem przeciwko reformie KRS.
Dariusz Zawistowski zrezygnował z funkcji szefa Krajowej Rady Sądownictwa – poinformowała Krystyna Pawłowicz. Odejście ma być protestem przeciwko reformie KRS. Fot. Adam Stępień/Agencja Gazeta
Szef Krajowej Rady Sądownictwa sędzia Dariusz Zawistowski oświadczył, że z dniem 15 stycznia rezygnuje z przewodniczenia w Radzie. Taką informację za pomocą Twittera podała Krystyna Pawłowicz, będąca również członkiem KRS-u. Informację tę potwierdza rzecznik Rady Waldemar Żurek.

"Właśnie Przewodniczący Krajowej Rady Sądownictwa sędzia Dariusz Zawistowski oświadczył Radzie, że z dniem 15 stycznia rezygnuje z przewodniczenia Radzie. Jako niezgoda na nowy stan prawny, który zacznie w ramach reformy obowiązywać od 16 I w KRS" – napisała Pawłowicz na Twitterze.
Na Twitterze pojawił się też komunikat rzecznika prasowego KRS Waldemara Żurka, informujący o rezygnacji sędziego Dariusza Zawistowskiego z funkcji.
Rezygnacja dotychczasowego przewodniczącego jest spowodowana wejściem w życie reformy KRS-u, która pod koniec roku została przegłosowana przez parlament. Zdaniem Zawistowskiego nowa ustawa o KRS jest sprzeczna z konstytucją, a on nie chce sprawować funkcji szefa Rady pod jej rządami. Przypomnijmy, że po lipcowym wecie prezydenta Andrzeja Dudy i wielotygodniowych ustaleniach między Pałacem Prezydenckim a Jarosławem Kaczyńskim, parlament był zmuszony przyjąć reformę na nowo. Większość parlamentarna zrobiła to w oparach skandalu, nie wprowadzając ani jednej poprawki opozycji.
POLUB NAS NA FACEBOOKU