Jak usunąć Facebooka i Instagrama? To wcale nie takie proste – poradnik

Jak usunąć Facebooka i Instagrama?
Jak usunąć Facebooka i Instagrama? Fot. Adam Stępień / Agencja Gazeta
Chcesz zniknąć z sieci? To wbrew pozorom wcale nie takie proste. Administratorzy Facebooka i Instagrama zrobili wiele, żeby odwieść każdego swojego użytkownika od takiego zachowania. Niemniej jednak jest to możliwe – wyjaśniamy jak.

Facebook

Każdy użytkownik Facebooka ma dwie opcje do wyboru. Swoje konto może dezaktywować albo trwale usunąć. Jaka jest różnica? Jeśli konto dezaktywujemy, wówczas w każdej chwili możemy do niego wrócić. "Po dezaktywacji profil konta nie będzie już widoczny dla innych użytkowników Facebooka i nie będą mogli oni Cię znaleźć. Niektóre informacje, np. wysłane przez Ciebie wiadomości do znajomych, mogą być nadal widoczne dla innych osób" – tłumaczy Facebook.

Żeby dezaktywować konto, trzeba kliknąć w skierowaną do dołu strzałkę w prawym górnym rogu ekranu (obok kółka z pytajnikiem) i tam wybrać "Ustawienia". W zakładce "Ogólne ustawienia konta" będzie opcja "Zarządzaj Kontem". Tam można wybrać "Dezaktywuj konta". Teraz wystarczy podać hasło – i gotowe.
Jak wrócić na najpopularniejszy serwis społecznościowy świata? Wystarczy zalogować się za pomocą adresu e-mail przypisanego do konta i hasła. "Oznacza to, że Twój profil na Facebooku, wraz z takimi elementami jak znajomi, zdjęcia i posty, zostanie całkowicie przywrócony. Pamiętaj, że podczas ponownego aktywowania konta musisz mieć dostęp do adresu e-mail, z którego korzystasz podczas logowania" – informuje Facebook.

Kasowanie konta jest już trudniejsze. Przede wszystkim nie znajdziecie go w opcjach Facebooka. Aby usunąć konto na FB, trzeba kliknąć w ten link i tam wcisnąć "Usuń moje konto", a następnie postępować zgodnie ze wskazówkami.
"Pamiętaj, że nie będziesz mógł reaktywować swojego konta ani odzyskać żadnych treści ani informacji, które się w nim znajdowały"– podaje Facebook.

Instagram

W serwisie Instagram możliwości są podobne – zresztą portal należy do Facebooka. Użytkownik może się zdecydować na tymczasowe wyłączenie konta lub je całkowicie usunąć.


Aby zawiesić konto, należy zalogować się na Instagram – i to nie na komórce, tylko na komputerze. Po włączeniu swojego profilu klikamy w "Edytuj profil".
Tam przewijamy na dół i wybieramy mały, niepozorny napis: "Tymczasowe wyłączenie konta".
Teraz wystarczy wybrać z listy powód swojej decyzji, wpisać swoje hasło i w końcu wyłączyć konto.
A jak usunąć konto na Instagramie? Trzeba kliknąć w ten link. Tutaj należy podać z listy powód usunięcia konta (warto zauważyć, że do każdej opcji Instagram ma przygotowane wskazówki postępowania, które mają na celu odwieść cię od tej decyzji), wpisać swoje konto i wcisnąć "Usuń trwale moje konto".
Trwa ładowanie komentarzy...