Prezes stadniny w Janowie Podlaskim zwolniony. Ma własną teorię na temat przyczyny odejścia

Sławomir Pietrzak został odwołany ze stanowiska prezesa stadniny koni w Janowie Podlaskim. Fot. Tomasz Rytych / Agencja Gazeta
Sławomir Pietrzak stracił dziś stanowiska prezesa stadniny koni w Janowie Podlaskim. Zastąpi go Grzegorz Czochański, dyrektor w pionie nadzoru nad spółkami w Krajowym Ośrodku Wsparcia Rolnictwa. Odwołany prezes ma swoją teorię na temat tego, co mogło być powodem zwolnienia, które nie zostało jakkolwiek uzasadnione – podaje Onet.

Sławomir Pietrzak sugeruje, że jego odwołanie może być związane z przeniesieniem Narodowego Pokazu Koni z Janowa Podlaskiego do Warszawy. – Byłem przeciwny pomysłowi przeniesienia Narodowego Pokazu Koni Arabskich Czystej Krwi z Janowa Podlaskiego do Warszawy. Myślę, że to jest główny powód mojego odwołania – przekonuje Pietrzak w rozmowie z Onetem.

Podczas pokazów odbywały się aukcje "Pride of Poland". Pamiętajmy jednak, że po tym, jak Agencja Nieruchomości Rolnych odwołała w atmosferze skandalu wieloletnich prezesów stadnin w Janowie Podlaskim (Marka Trelę) i Michałowie (Jerzego Białoboka), prestiż polskich koni arabskich znacznie ucierpiał. Potwierdziła to dobitnie ubiegłoroczna aukcja "Pride of Poland". W jej trakcie sprzedano tylko sześć z 25 koni. Obserwatorzy stwierdzili, że to kompromitacja.

Skąd tak słaby wynik? – W poprzednich latach byli sponsorzy zagraniczni, których się pozyskiwało na tej największej imprezie w Paryżu. Ci, którzy czuli smak aukcji, sami chcieli być sponsorami. W 2016 roku w Paryżu oprócz pięciu koni z Michałowa z prezenterami nie było nikogo z władz żadnej z czołowych polskich stadnin. To z kim ci ludzie – potencjalni sponsorzy – mieli rozmawiać? – mówiła w rozmowie z naTemat Alina Sobieszak z pisma "Araby Magazine".

źródło: Onet