Polak prezesem ds. operacyjnych jednego z globalnych koncernów. Będzie nadzorował wdrożenie innowacyjnego produktu

Polak obejmie ważną funkcję w strukturach PMI
Polak obejmie ważną funkcję w strukturach PMI Fot. Wikipedia / SimonDes
Jacek Olczak obejmie wysokie stanowisko w szwajcarskiej centrali koncernu Philip Morris. Głównym zadaniem nowego prezesa ds. operacyjnych ma być nadzorowanie niemałej rewolucji.

To nie pierwsza globalne stanowisko w CV pierwszego polskiego Prezesa Zarządu Philip Morris Polska, który z koncernem związany jest od 1993 roku. Analogiczne funkcje Olczak sprawował również w Niemczech i Austrii oraz Rumunii. W latach 2009 – 2012 był Prezesem PMI na Unię Europejską, w 2012 r. został Dyrektorem Zarządzającym ds. Finansowych globalnego PMI.
Jak czytamy w komunikacie prasowym, nowe stanowisko Olczaka powstało specjalnie z myślą o transformacji, jaką na przestrzeni kolejnych lat ma przechodzić PMI. Jeden z największych koncernów tytoniowych na świecie chce bowiem, tu cytat: “stworzyć świata bez dymu tytoniowego”.

Powyższy slogan należy czytać ze zrozumieniem. Na pierwszy rzut oka może wydawać się bowiem, że PMI deklaruje radykalne przebranżowienie i rezygnuje z produkcji wyrobów tytoniowych, a nie o to tu chodzi. Koncern docelowo chce zaprzestać jedynie produkcji tradycyjnych papierosów. Ich miejsce mają zająć tzw. produkty z potencjałem o mniejszej szkodliwości takie jak IQOS.

PMI, jak większość koncernów tytoniowych, zrozumiało że legislacyjnego muru głową nie przebije i nie tędy droga. Firma zaczęła więc inwestować spore środki w centra R&D. Wniosek, do jakiego doszli specjaliści był prosty: firmy tytoniowe przetrwają, jeśli zaczną oferować palaczom produkty o obniżonej - przynajmniej w ich mniemaniu - szkodliwości.

Do tej pory na badania, rozwój oraz produkcję technologii IQOS firma przeznaczyła ponad 4,5 miliarda dolarów. Przewaga tego rodzaju urządzeń nad tradycyjnymi papierosami polega na tym, że tytoń nie jest w nich spalany, a jedynie podgrzewany, dzięki czemu nie dochodzi do powstawania substancji smolistych. Użytkownik IQOS-a nadal wdycha nikotynę, a oprócz niej glikol, z którego powstaje aerozol imitujący dym papierosowy. PMI utrzymuje, że w ten sposób palacze przyjmują o 90 proc. szkodliwych substancji mniej niż podczas palenia tradycyjnych papierosów.

Wpływ aerozolu wytwarzanego przez IQOS na mitochondria komórek nabłonka oskrzeli badali do tej pory również polscy naukowcy: z Ośrodka Badań Klinicznych w Kajetanach oraz Instytutu Biologii Doświadczalnej im. M. Nenckiego PAN.

Do głównych zadań nowego Prezesa ds. Operacyjnych będzie należeć min. nadzór nad wprowadzaniem produktów bezdymnych na rynek i ich komercjalizacja, a co za tym idzie - również zmniejszenie liczby osób palących tradycyjne papierosy. Z danych PMI wynika, że w skali globalnej liczba palaczy, którzy zrezygnowali z papierosów na rzecz IQOS wynosi już prawie 5 milionów. Codziennie liczba ta rośnie o ok. 10 tysięcy.