Bractwo Muzułmańskie przenosi centrum prasowe do Londynu

Logo Bractwa Muzułmańskiego na jednym z jego egipskich budynków
Logo Bractwa Muzułmańskiego na jednym z jego egipskich budynków Fot. AFP/youtube.com
Bractwo Muzułmańskie ogłosiło, że przeniesie swoje centrum prasowe do Londynu. Jest to reakcja na decyzję egipskiego sądu, który zakazał tej islamskiej organizacji prowadzenia jakiejkolwiek działalności. Stolica Wielkiej Brytanii nie jest obca Bractwu Muzułmańskiemu, które prowadzi w niej różne przedsięwzięcia co najmniej od lat 90.

W poniedziałek kairski sąd zabronił Bractwu Muzułmańskiemu, z którego wywodzi się obalony prezydent Muhammad Mursi, prowadzenia jakiejkolwiek działalności. Bractwo zostało więc de facto zdelegalizowane, a jego majątek zamrożony. Podobny los dotknął również powiązane z nim organizacje. Orzeczenie sądu wpisało się w kierunek wyznaczony przez dowództwo armii, która po dokonaniu zamachu stanu i przejęciu władzy zaczęła aresztować ważnych członków Bractwa Muzułmańskiego.

Ibrahim Mounir, jeden z liderów Bractwa, powiedział, że sąd podjął "totalitarną decyzję". Organizacja zapewnia, że dalej będzie podążać obraną wcześniej drogą i nie porzuci swoich ideałów. Nieprzychylność egipskich władz zmusi ją jednak do przeniesienia części operacji do Londynu, gdzie jest obecna już od wielu lat. W 1999 roku Bractwo Muzułmańskie uruchomiło w stolicy Wielkiej Brytanii "globalne centrum informacyjne", które miało propagować jego poglądy. W Londynie wydawany był także tygodnik "Przesłanie Bractwa" ("The Brotherhood message"). Teraz przeniesione zostanie tam biuro prasowe, które nie jest w stanie dłużej funkcjonować w Egipcie.

źródło: Egypt Independent