Roślinna restauracja jednego z założycieli Nomy

http://holmbacknordentoft.dk/radio
Który to już raz piszę o restauracji w Kopenhadze? Zdaje się, że trzykrotne uznanie tamtejszej Nomy za najlepszą na świecie, wywołało swego rodzaju reakcję łańcuchową i teraz to miasto z powodzeniem pretenduje do nieoficjalnego (jeszcze...) tytułu europejskiej stolicy restauracji.

Na mapie stolicy Danii, pojawiają się kolejne miejsca, proponujące swoim gościom nie menu i wystrój w standardzie zdecydowanie nieprzeciętnym. Menu w niewielkiej restauracji Radio zostało stworzone dla wegan, wegetarian i jaroszy (czy też ichtiwegetarian).

Jest oparte na świeżych, organicznych warzywach i owocach z ekologicznej farmy założyciela, Clausa Meyera. Wnętrze, jednocześnie skromne, niezobowiązujące i z charakterem to owoc kooperacji Holmback Noredentoft i żony założyciela Christiny Meyer Bengtsson.


Claus to chyba najbardziej znany w Kopenhadze restaurator, jeden z założycieli słynnej Nomy. The Standard, klub muzyczny i restauracja, o której pisałam już jakiś czas temu, jest także jedną z jego inwestycji.


Tym bardziej cieszy mnie jego decyzja o stworzeniu miejsca z menu opartym na roślinach. To, że tak poważny restaurator zdecydował się na taki ruch, powinno być wyraźnym sygnałem dla tych restauratorów, którym wciąż wydaje się, że wegetarianie jedzą tylko rzodkiewki i zadowolą się jedną, bezmięsną pozycją w karcie.



Claus działa jako Meyer Group, jest założycielem The Melting Pot Foundation, (organizacji, która poprzez angażowanie w działania gastronomiczne osób zagrożonych margnializacją społeczną), a także ojcem nurtu New Nordic Cuisine. To chyba największy gastronomiczny aktywista w Europie. Dokładnie co robi dowiemy się na www.clausmeyer.dk/en/



Strona studia odpowiedzialnego za wnętrze: http://holmbacknordentoft.dk/

Zdjęcia zrobili: Anders Schønnemann i Anders Hviid


ZOBACZ TAKŻE:
WIĘCEJ NA TEMAT:
Małe rzeczy
Skomentuj