Wiosenne produkty, które doskonale oczyszczają organizm – porady eksperta

http://pixabay.com/pl/pietruszka-przyprawy-sa%C5%82atka-246557/ CC0 1.0
Wiosna to czas porządków – nie tylko tych domowych, ale również w organizmie. Zimą często nie odżywiamy się najlepiej, co jest spowodowane głównie ograniczonym dostępem do sezonowych warzyw i owoców oraz przygnębieniem związanym z małą ilością światła słonecznego. Sprawdź, jak oczyścić organizm na wiosnę i dlaczego to najlepsza pora na zmianę diety.


Wiosna, wiosna, wiosna, ach to ty!

Dieta oczyszczająca polega na wyeliminowaniu z organizmu zgromadzonych toksyn, które zaburzają jego prawidłowe funkcjonowanie. Ukierunkowana jest na usuniecie z ustroju szkodliwych, bezwartościowych związków, które pochodzą z powietrza, niezdrowej żywności, napojów czy leków, jak również z rozpadu komórek, głównie tłuszczowych. Najbardziej skuteczną i popularną metodą jest zastosowanie diety owocowo-warzywnej, gdyż naturalne antyoksydanty zawarte w owocach i warzywach odpowiadają za usuwanie toksyn.


„Oczyszczenie organizmu najlepiej przeprowadzić na wiosnę, gdy wątroba osiąga szczyt swoich możliwości działania. Po zimie, kiedy spożywamy spore ilości tłustych i energetycznych potraw, warto usunąć nagromadzone w tym okresie toksyny. Na wiosnę są dostępne świeże owoce i warzywa z mniejszą ilością nawozów, pestycydów i środków poprawiających ich trwałość. Zimą trudno o dobrej jakości owoce czy warzywa, a w diecie oczyszczającej nie o to przecież chodzi, by wprowadzać toksyny, tylko je usuwać” – tłumaczy mgr Joanna Wasiluk.


Ekspert jest zdania, że detoksykacja może zapobiec wielu chorobom, poprawia naszą odporność, tempo przemiany materii, wygląd skóry, włosów czy paznokci. Jeżeli w organizmie zgromadzi się wiele szkodliwych związków, odczuwamy ogólne zmęczenie, spadek witalności oraz mamy problemy z koncentracją.


Specjalista radzi spożywać następujące produkty:

1. Natka pietruszki – właściwości detoksykacyjne zawdzięcza obecności chlorofilu. Wykazuje również silne działanie moczopędne, dzięki czemu wspomaga pracę nerek, następuje szybsze usunięcie toksyn oraz metabolitów leków (poznaj właściwości pietruszki: https://portal.abczdrowie.pl/wlasciwosci-pietruszki).

2. Rzeżucha – działa na oczyszczenie krwi oraz układu oddechowego. Korzystnie wpływa na pracę nerek i całych dróg moczowych. Zwiera spore ilości jodu, co reguluje pracę tarczycy.

3. Jabłka – bogate są w kwasy organiczne oraz potas, które eliminują produkty przemiany materii i toksyny z organizmu. Zawierają kwercetynę (związek z grupy flawonoidów), która usuwa metale ciężkie i eliminuje wolne rodniki. Pektyny obecne w jabłkach poprawiają przemianę materii.

4. Buraki – dzięki zawartości barwnika betaniny o właściwościach przeciwutleniających doskonale oczyszczają organizm, a dodatkowo przyczyniają się do poprawy pracy woreczka żółciowego i wątroby. Buraki zawierają również spore ilości błonnika, który poprawia perystaltykę jelit, dzięki czemu zostaje usprawniony system oczyszczenia ich z resztek pokarmu.

5. Kapusta – bogata jest w oczyszczające ustrój antyoksydanty oraz zawiera bardzo wiele witamin i minerałów, które odżywiają i poprawiają kondycję organizmu. W kapuście znajduje się również sporo siarki, co przyczynia się do poprawy funkcjonowania wątroby oraz probiotyków, które stanowią naturalną pożywkę dla bakterii przewodu pokarmowego. Obecny w kapuście błonnik napędza jelita do pracy.

6. Seler – oprócz właściwości przeciwutleniających i odkwaszających usuwa kwas moczowy i pobudza metabolizm.

7. Cebula – usuwa z organizmu związki metali ciężkich oraz działa antypasożytniczo.

8. Zioła – stanowią doskonałe dopełnienie diety oczyszczającej. Wykazują działanie moczopędne, żółciopędne, odtruwające, poprawiają trawienie, przyspieszają metabolizm.

9. Cytryna – wbrew pozorom wykazuje działanie zasadotwórcze, dzięki czemu odkwasza nasz organizm, wspomaga go w utrzymaniu odpowiedniej gospodarki kwasowo-zasadowej. Cytryna poprawia również pracę wątroby. Oczyszcza narządy ze szkodliwych substancji.

10. Zielona herbata – bogata jest w polifenole, które usuwają wolne rodniki. Zielona herbata poprawia także pracę wątroby, wspomaga oczyszczenie organizmu ze szkodliwych produktów przemiany materii.

11. Żurawina – dzięki działaniu antybakteryjnemu ogranicza gromadzenie się bakterii w drogach moczowych. Wykazuje właściwości moczopędne, co poprawia pracę nerek. Bogata jest w błonnik usprawniający perystaltykę jelit oraz antocyjany, które usuwają wolne rodniki.

12. Płatki owsiane, otręby – bogactwo błonnika, który wymiata szkodliwe substancje oraz zalegające w jelitach resztki pokarmowe.

13. Kasza jaglana – doskonale nadaje się do odkwaszania organizmu, gdyż wykazuje działanie zasadotwórcze. Odpowiednia gospodarka kwasowo-zasadowa przyspiesza proces oczyszczania. Kasza wykazuje także działanie przeciwgrzybiczne. Wykorzystywana jest przy leczeniu niestrawności.


Zdaniem eksperta nie można zapominać o odpowiednim nawodnieniu organizmu. Czysta woda bowiem jest największym sprzymierzeńcem diety detoksykacyjnej. Usuwa ona produkty przemiany materii, nadmiar metali oraz toksyny.

„W czasie diety oczyszczającej duży nacisk powinniśmy położyć na odpowiednie nawodnienie organizmu. Zaleca się wypijanie około 1,5-2 l wody, najlepiej mineralnej, niegazowanej na dzień. Jest to bardzo ważne, ponieważ niewystarczająca ilość płynów, którą dostarczamy z zewnątrz, przyczyni się do zatrzymania wody w organizmie. Wraz z gromadzącymi się płynami zaczną kumulować się toksyny. Musimy również pamiętać, iż większość reakcji biochemicznych naszego ustroju przebiega w środowisku wodnym. Woda jest niezbędna przy neutralizowaniu toksyn w wątrobie oraz do prawidłowego funkcjonowania nerek. Bardzo często przed wydaleniem szkodliwych substancji zachodzi konieczność rozpuszczenia ich w wodzie” – wyjaśnia specjalistka.

Istnieją również pewne zasady, których należy przestrzegać podczas oczyszczania organizmu. Decydując się na dietę oczyszczającą, trzeba zrezygnować z picia kawy, czarnej herbaty, alkoholu oraz palenia papierosów. Owoce i warzywa, które są podstawą diety, muszą być świeże i z pewnych, sprawdzonych źródeł, nie powinny być sztucznie nawożone ani pryskane.

Diety oczyszczającej nie powinniśmy stosować w czasie wiosennego i jesiennego przesilenia, gdyż w tych okresach spada odporność organizmu, jesteśmy bardziej podatni na choroby i osłabieni (więcej informacji o wiosennym przesileniu znajdziesz na stronie: https://portal.abczdrowie.pl/wiosenne-przesilenie). Poza tym długotrwałe stosowanie detoksykacji powinno być skonsultowane z lekarzem, a na dietę oczyszczającą nie powinny przechodzić kobiety w ciąży i karmiące oraz osoby z problemami przewodu pokarmowego.

Znajdź nas na Znajdź nas na instagramie

Oceń ten artykuł:

Trwa ładowanie komentarzy...
0 0Meghan i Harry szczerzy do bólu. Ten wywiad poruszył Brytyjczyków, ale nie wszystkim się spodobał

POLECAMY

HYDEPARK 0 0Maciej Stuhr kończy 44 lata. I właśnie z tej okazji dał bardzo szczery wywiad
0 0Tak się rozjeżdża konkurencję. Po takiej zapowiedzi serwisu Disney+ Netflix może się bać

TRAGEDIA W WARSZAWIE

FELIETON 0 0Ilu ludzi ma jeszcze zginąć na pasach? Posłowie, przestańcie się bać kierowców!
X-lander 0 0Złożysz go jedną ręką. Mamy cenią go za wielofunkcyjne zastosowanie
PSSB 0 0Konsultanci sprzedaży bezpośredniej. Kim są osoby działające w tej rozwijającej się branży?
POLECAMY 0 0Tak Kaczyński traci władzę. Po wyborach dostał dwa potężne ciosy