Czy kawa może ochronić nas przed czerniakiem?

http://pixabay.com/pl/kawa-substancja-juta-ziarna-644280/ CC0 1.0
Poranna kawa potrafi więcej, niż tylko pobudzić o poranku. Naukowcy sugerują, że ma ochronny wpływ przed czerniakiem, najbardziej śmiertelnym rodzajem raka skóry.


Kawa na zdrowie

Amatorzy kawy wykazują mniejsze prawdopodobieństwo zachorowania na czerniaka złośliwego, a ryzyko spada z każdą spożytą filiżanką tego napoju – tak podają wyniki opublikowane w Journal of the National Cancer Institute.

„Odkryliśmy się, że 4 filiżanki kawy dziennie powiązane są z 20-procentowym spadkiem ryzyka czerniaka złośliwego” – mówi główna autorka badania, Erikka Loftfield, doktorantka z Yale University School of Public Health. Wcześniejsze badania sugerowały, że picie kawy może chronić przed mniej groźnymi rodzajami raka skóry poprzez łagodzenie uszkodzeń komórek skóry powodowanych przez promieniowanie UV.


Postanowiono sprawdzić, czy taka ochrona będzie również skuteczna w przypadku czerniaka, który jest główną przyczyną śmierci z powodu raka skóry – stanowi jedynie 5% wszystkich raków skóry, ale odpowiada za niemal 80% zgonów z nim związanych. Liczba zgonów z powodu czerniaka wynosiła w 2010 roku prawie 1200, z czego ponad 600 u mężczyzn i 570 u kobiet. Niestety liczby te z roku na rok są wyższe.


Naukowcy zgromadzili dane z Narodowego Instytutu Zdrowia Ameryki oraz Związku Emerytów. Kwestionariusz dotyczący sposobu odżywiania został wysłany do 3,5 miliona osób mieszkających w 6 stanach: Kalifornii, Florydzie, Luizjanie, New Jersey, Północnej Karolinie oraz Pensylwanii. Dane dotyczące picia kawy podało 447400 seniorów rasy kaukaskiej, a naukowcy śledzili ich historię medyczną średnio 10 lat. Wszyscy uczestnicy podczas wypełniania ankiety nie byli chorzy na raka, a naukowcy w analizie wzięli pod uwagę inne czynniki ryzyka, takie jak wystawianie się na działanie promieniowania UV, BMI, wiek, płeć, aktywność fizyczna, spożycie alkoholu i palenie papierosów.


Wyniki pokazały, że kawosze spożywający od 1 do 3 filiżanek kawy dziennie wykazali o 10 proc. mniejsze ryzyko zachorowania w porównaniu do osób niepijących kawy wcale, podczas gdy osoby spożywające 4 filiżanki kawy – aż o 20 proc. mniejsze ryzyko. Badania miały na celu pokazanie związku pomiędzy konsumpcją kawy a ryzykiem czerniaka, nie udowodniły jednak związku przyczynowo-skutkowego (dowiedz się, jak działa kawa: https://portal.abczdrowie.pl/dzialanie-kawy).

Co więc może być powodem ochrony, jaką cieszą się wielbiciele kawy? Naukowcy twierdzą, że kofeina, ponieważ poprzednie badania wykazały, że może chronić skórę przed promieniowaniem UV. Jednak większość ludzi biorących udział w badaniu piło kawę z kofeiną, co utrudniło analizę wpływu na zdrowie kawy bezkofeinowej. Być może istnieją inne składniki kawy poza kofeiną, które również chronią przed rakiem skóry, np. antyoksydanty, dlatego naukowcy nie chcą wykluczać takiej możliwości (poznaj inne zalety picia kawy: https://portal.abczdrowie.pl/zaskakujace-zalety-kawy-musisz-je-poznac).

To nie pierwsze badania, które sprawdzają wpływ konsumpcji kawy na raka. Wyniki były różnorodne, niekiedy wskazywały na zwiększone, niekiedy na zmniejszone ryzyko niektórych rodzajów nowotworu. Nowe badania dostarczają solidnych dowodów na powiązanie pomiędzy kawą a czerniakiem, pomimo tego naukowcy podkreślają, że nie należy polegać na spożywaniu kawy jako ochronie przed rakiem skóry. Kremy przeciwsłoneczne, długie rękawy i kapelusz z szerokim rondem zdziałają więcej niż kubek czarnego napoju.

Inne zalety picia kawy:

1. Obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
2. Może zmniejszać ryzyko nowotworu jamy ustnej. Amatorzy kawy spożywający 4 lub więcej filiżanek ciemnego napoju dziennie wykazali aż o 50 proc. mniejsze ryzyko śmierci z powodu tego rodzaju nowotworu na przestrzeni 25 lat.
3. Pomaga chronić mózg. Kawosze są znacznie mniej narażeni na chorobę Alzheimera w późniejszym stadium życia. Co więcej, już sam zapach kawy pomaga zmniejszyć stres związany z mniejszą ilością snu.
4. Dba o zdrowie układu rozrodczego. U mężczyzn powoduje mniejsze ryzyko raka prostaty, a u kobiet raka endometrium –kobiety spożywające więcej niż 4 filiżanki kawy dziennie wykazują o 25 proc. mniejsze ryzyko, mężczyźni po 6 filiżankach mogą liczyć na 20-procentowy spadek zachorowań.

Znajdź nas na Znajdź nas na instagramie

Oceń ten artykuł:

Trwa ładowanie komentarzy...
0 0Pisał o "tęczowej zarazie". Stał się męczennikiem na prawicy
0 0Dlaczego wierzę Jarosławowi Kaczyńskiemu