Nie przesadzaj z czerwonym winem!

http://pixabay.com/pl/wina-wino-czerwone-szk%C5%82o-pi%C4%87-541922/ CC0 1.0
Zbyt dużo czerwonego wina nie służy nam – i nie chodzi tu jedynie o alkohol w nim zawarty. Badania wywołują kolejne spory ekspertów dotyczące eliksiru młodości – związku chemicznego zawartego w winie, który w za dużych dawkach może uszkadzać mięśnie. Niektórzy naukowcy są zdania, że resweratrol, bo o nim mowa, hamuje oznaki starzenia, podczas gdy nowe badania potwierdzające ten pogląd twierdzą jednocześnie, że zbyt duże dawki działają wręcz odwrotnie. Co więcej, naukowcom ciężko ustalić odpowiednią dawkę, która miałaby pozytywne działanie, nie wywołując uszkodzeń.


Pić czy nie pić?

Eliksir młodości, czyli składnik znajdujący się w czerwonym winie jest kością niezgody naukowców od długiego czasu. Teraz zdaje się, że resweratrol faktycznie przyczynia się do przedłużenia życia, ale stosowany jedynie w niewielkich dawkach, gdyż przesada może wręcz przyspieszyć proces starzenia zamiast go spowalniać.


Naukowcy przyjrzeli się temu, jak związek chemiczny wchodzi w interakcję z komórkami, które odgrywają rolę w naprawie uszkodzonej tkanki mięśniowej, jako część naturalnej regeneracji organizmu. Okazało się, że związek daje różne efekty w zależności od zastosowanej dawki. Testy laboratoryjne pokazały, że małe ilości wspomagały komórki w procesie regeneracji, a większe miały efekt wręcz przeciwny.


Odkrycie, na czele którego stoi dr Hans Degens z Manchester Metropolitan University, może rzucić kłodę pod nogi tym, którzy uważają, że resweratrol zwalcza choroby serca, nowotwory i chorobę Alzheimera. Silniejsze mięśnie i zdolność regeneracji tkanki mięśniowej są ważne dla zdrowego stylu życia, zwłaszcza w podeszłym wieku, kiedy to starzenie się tkanki mięśniowej znacznie wpływa na pogorszenie jakości życia.


Naukowcy przeanalizowali, czy resweratrol może wspomagać regenerację mięśni i zmniejszać siłę utleniania, podczas którego wolne rodniki przyspieszają proces starzenia. Lokalne komórki macierzyste biorą udział w cyklu, podczas którego naprawiają i w końcu łączą się z uszkodzoną tkanką mięśniową. W małych dawkach resweratrol pomaga w regeneracji, w dużych nie wspomaga procesu regeneracji, a wręcz go hamuje. Wyniki pokazały, że wpływ resweratrolu jest zależny od dawki, ale jasno nie potwierdzają, jaka ilość byłaby korzystna.

Zalety picia czerwonego trunku

Mimo wątpliwości co do dawkowania wina wraz z jego pozytywnym wpływem, ciężko zaprzeczyć wielu badaniom, które świadczą o jego dobroczynności (dowiedz się, dlaczego warto pić czerwone wino: https://portal.abczdrowie.pl/dlaczego-warto-pic-czerwone-wino). Oto kilka powodów, oprócz hamowania procesu starzenia, dla których warto sięgnąć po lampkę wina.

Mniejsze ryzyko depresji

Badania hiszpańskich naukowców pokazały, że picie wina może zmniejszać ryzyko depresji. Okazuje się, że uczestnicy badania pijący 2–7 lampek wina tygodniowo wykazali mniejsze prawdopodobieństwo choroby.

Zapobieganie nowotworowi piersi

Regularna konsumpcja większości alkoholi zwiększa ryzyko raka piersi. Jednakże picie czerwonego wina ma efekt odwrotny. Związki chemiczne zawarte w skórce i nasionach czerwonych winogron zmniejszają poziom estrogenów i zwiększają testosteron u kobiet w okresie przed menopauzą, co wpływa na redukcję ryzyka zachorowania na raka piersi.

Specjaliści podkreślają, że korzystne związki są zawarte nie tylko w czerwonym winie, ale również w samych czerwonych winogronach. W związku z tym nie zachęcają do wyboru wina zamiast winogron, ale jeśli już kobiety mają sięgnąć po alkohol, najlepszym wyborem będzie właśnie czerwone wino (sprawdź, jaki wpływ może mieć wino na raka piersi: https://portal.abczdrowie.pl/czerwone-wino-na-raka-piersi).

Zapobieganie demencji

Umiarkowane spożycie czerwonego wina może zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania na demencję – badania pokazały spadek ryzyka, nawet o 23 proc., wśród osób regularnie pijących czerwony trunek w 14 krajach. Resweratrol zmniejsza lepkość płytek krwi, co pomaga w zachowaniu swobodnego przepływu krwi do mózgu.

Zapobieganie cukrzycy typu 2

W eksperymencie przeprowadzonym na zwierzętach naukowcy odkryli, że resweratrol poprawia wrażliwość na insulinę. Jak wiadomo, insulinooporność to najważniejszy czynnik przyczyniający się do ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2.