Zdrowy, wegański chlebek bananowy. Przygotujesz go w kilka chwil i nie ma glutenu [PRZEPIS]
redakcja naTemat
10 marca 2023, 16:23·2 minuty czytania
Publikacja artykułu: 10 marca 2023, 16:23
Chlebek bananowy to kulinarny hit ostatnich lat. Nic dziwnego, jest pyszny, szybki do zrobienia i na każdą okazję. Michał Gniłka z kanału WegeTuba na YouTube przygotował jego zdrowszą wersję, a do tego wegańską i bezglutenową. Zakochasz się w tym błyskawicznym i prostym przepisie.
Reklama.
Reklama.
Chlebek bananowy to słodki przysmak, który w zasadzie nie jest chlebem, a pysznym ciastem. Nazwa jednak przylgnęła, a chlebek faktycznie nadaje się na każdą okazję. Zdrowa wersja Michała Gniłki z kanału WegeTuba na YouTubesprawdzi się świetnie na śniadanie, do lunch boxa, na piknik czy po prostu na zdrowy deser.
– To przepis banalnie prosty. Wszystko ląduje w malakserze, blendujemy, wylewamy do foremki i pieczemy. Naprawdę zajmie nam to bardzo mało czasu – mówi w wideo z przepisem na wegański i bezglutenowy chlebek bananowy.
Ten w wersji kucharza jest bogaty w bakalie, ale jeśli za nim nie przepadacie, spokojnie można je pominąć. Z tego przepisu wyjdą również pyszne muffinki. Jak przyrządzić zdrowy i szybki chlebek bananowy?
Szybki i zdrowy chlebek bananowy. Przepis WegeTuby
Składniki:
Mokre składniki:
70 g (1/4 szklanki) mleka owsianego lub innego mleka roślinnego
70 g (1/3 szklanki) roztopionego, rafinowanego oleju kokosowego lub oliwy extra virgin (wersja z oliwą będzie nieco bardziej wytrawna)
4 duże dojrzałe banany
150 g (2/3 szklanki) daktyli
łyżeczka esencji waniliowej
Suche składniki:
360 g (2 szklanki) mąki owsianej lub dowolnej mąki
160 g (1 szklanka) miksu orzechów włoskich i rodzynek
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Duże i dojrzałe banany podziel na mniejsze kawałki i włóż do misy malaksera.
Dodaj daktyle. Możesz zastąpić je dowolną substancją słodzącą, ale w wersji z daktylami chlebek bananowy będzie i smaczny, i zdrowy.
Do misy malaksera wlej mleko owsiane (lub inne mleko roślinne), roztopiony olej kokosowy (albo oliwę z oliwek) oraz esencję waniliową.
Dosyp sodę oczyszczoną.
Całość zblenduj na gładko.
Do zblendowanej masy w misie malaksera dodaj mąkę owsianą.
Dosyp orzechy włoskie i rodzynki lub dowolną kombinację bakalii. Możesz także pominąć ten krok.
Zblenduj do połączenia składników, tak aby kawałki bakalii pozostały w miarę duże. Masa nie powinna być zbyt gęsta.
Przełóż masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub do foremek, jeśli pieczesz muffinki).
Wstaw formę do pieca nagrzanego do 190 st. C na około 50 minut. W trakcie pieczenia sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest już suche.
Pozwól chlebkowi ostygnąć na kratce.
Cały przepis zobaczysz na kanale WegeTuba.
WegeTuba, czyli przepisy na wegańskie potrawy na YouTube
Na kanale WegeTuba, który obserwuje ponad 62 tysiące osób, znajdziecie mnóstwo inspiracji na zdrowe i smaczne dania wegańskie. W podróż po roślinnych smakach zabiera kucharz Mickey Rotten by Michał Gniłka.
Jak sam o sobie mówi, lubi jeść i ma świra na punkcie jedzenia. Podkreśla, że przede wszystkim jest łakomczuchem, a kucharzem dopiero w drugiej kolejności.
– Znajdziecie tutaj wegańskie przepisy pełne ciekawych smaków, kontrastujących tekstur i nieoczywistych kombinacji produktów. Pokażę wam, że kuchnia roślinna jest niesamowicie bogata i na co dzień możecie odkrywać nowe, zaskakujące połączenia smakowe – mówi Michał Gniłka z WegeTuby.