wegańskie hot dogi śniadaniowe
Te hot dogi są idealne na leniwe śniadania Fot. YouTube / WegeTuba

W weekendy zwykle mamy rano czas i możemy celebrować długie, leniwe śniadania. Warto wtedy wybrać comfort food, czyli pyszne i nieco mniej ambitne potrawy, dzięki którym poczujemy się po prostu dobrze i miło. A może być tak wybrać wegańskie śniadaniowe hot dogi według przepisy Michała Gniłki z kanału WegeTuba na YouTube? Palce lizać.

REKLAMA

– Ten przepis na śniadaniowe hot dogi jest inspirowany daniem z mojego dzieciństwa. Mój tata często robił parówki, które przekrajało się na pół, kładło się na nie kawałek żółtego sera i odsmażało na patelni. Mam ten przepis z tyłu głowy i postanowiłem odtworzyć go w nieco innej, roślinnej wersji – mówił Michał Gniłka z kanału WegeTuba na YouTube.

Kucharz przyrządził wersję wegańską: z roślinnymi parówkami i serem, który ciągnie się w środku. W swoim przepisie wybrał bułkę z glutenem, ale z powodzeniem można wybrać bezglutenowe pieczywo. Nie są to typowe hot dogi, ale wariacja na temat, która będzie idealna na leniwe, weekendowe śniadanie.

– To w sumie strasznie "chamskie" danie, ale przepyszne – śmieje się kucharz Michał Gniłka. To doskonały comfort food, czyli, mówiąc po polsku, jedzenie na pocieszenie. Pyszne, pożywne, często kojarzące się z dzieciństwem lub miłymi chwilami i wcale niekoniecznie bardzo zdrowe. To dania, dzięki którym poczujemy się po prostu lepiej.

Jak przyrządzić wegańskie hot dogi z serem? Michał Gniłka prezentuje to w wideo na YouTube "Śniadaniowe hot dogi po wegańsku z ciągnącym serem! Smak dzieciństwa".

Wegańskie hot dogi z ciągnącym się serem. Przepis WegeTuby

Składniki (na dwie porcje):

  • 1 łyżka stołowa oliwy extra virgin
  • 2 podłużne bułki
  • 2 parówki wegańskie
  • 80 g wegańskiego sera
  • 3 łyżki stołowe ketchupu
  • 3 łyżki stołowe musztardy
  • kilka gałązek dymki
  • Przygotowanie:

    1. Podłużne bułki rozetnij wzdłuż (na mniej więcej długość parówki), ale w całości ich nie rozcinaj.
    2. Parówki przekrój na pół i włóż po jednej do każdej bułki.
    3. Rozcięte parówki w bułce napełnij wegańskim serem.
    4. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę z pierwszego tłoczenia. Rozgrzej.
    5. Bułki smaż na złoty kolor na średnim ogniu. W trakcie smażenia przewróć je na drugą stronę, tak aby ser dokładnie się roztopił.
    6. Zrób sos do śniadaniowych hot dogów: pomieszaj ketchup z musztardą.
    7. Posiekaj cebulę dymkę.
    8. Każdego hot doga posyp dymką, podawaj z sosem ketchupowo-musztardowym.

    Cały przepis zobaczysz na kanale WegeTuba.

    WegeTuba, czyli wegańskie przepisy na YouTube

    Na kanale WegeTuba na YouTube, który subskrybuje ponad 62 tysiące internautów, znajdziecie mnóstwo inspiracji na zdrowe i smaczne dania wegańskie. W niekończącą się podróż po roślinnych smakach zabiera kucharz Mickey Rotten by Michał Gniłka.

    Jak sam o sobie mówi, lubi jeść i ma świra na punkcie jedzenia. Podkreśla, że przede wszystkim jest łakomczuchem, a kucharzem dopiero w drugiej kolejności.

    – Znajdziecie tutaj wegańskie przepisy pełne ciekawych smaków, kontrastujących tekstur i nieoczywistych kombinacji produktów. Pokażę wam, że kuchnia roślinna jest niesamowicie bogata i na co dzień możecie odkrywać nowe, zaskakujące połączenia smakowe – mówi Michał Gniłka z WegeTuby.