Plastikowe opakowania na jedzenie są niebezpieczne. Mogą zmniejszać liczbę plemników i uszkodzić serce

Plastikowe opakowanie na jedzenie są niebezpieczne. Mogą zmniejszać liczbę plemników i uszkodzić serce.
Plastikowe opakowanie na jedzenie są niebezpieczne. Mogą zmniejszać liczbę plemników i uszkodzić serce. Fot. Shutterstock.com
Ftalany wykorzystywane do produkcji niektórych opakowań mogą mieć szkodliwy wpływ na zdrowie. W niektórych krajach już są zakazane. Naukowcy ostrzegają, że te substancje z opakowania przenikają bezpośrednio do żywności i mogą nie tylko spowodować alergię czy astmę, ale również uszkodzić serce.


To właśnie przez ftalany, wykorzystane do produkcji plastikowych opakowań, tak ciężko dostać się do zafoliowanego jedzenia. Są nie tylko irytujące, ale i niebezpieczne. "The Guardian" informuje, że badania potwierdziły, że dzieci, które stykały się z tymi substancjami chemicznymi, miały podwyższone ciśnienie krwi. Naukowcy przebadali blisko 3000 dzieci w wieku 6-19 lat.


Różnica w ciśnieniu była stosunkowo niewielka w porównaniu z dziećmi, które nie były narażone na kontakt z ftalanami. Jednak jaak zwrócił uwagę prowadzący badanie Leonardo Trasande z University School of Medicine w Nowym Jorku, te różnice mogą odbić się w "późniejszym życiu". Wyjaśnił, że ftalany "uszkadzają ściany tętnic i mogą bezpośrednio prowadzić do uszkodzenia serca". Badacze podkreślili, że te substancje mogą się dostać do jedzenia właśnie z plastikowych opakowań czy rękawic. Jedzenia nie powinno się więc ani przechowywać w plastikowych opakowaniach, ani tym bardziej podgrzewać w nich np. w kuchence mikrofalowej. Wszystkie sztuczne opakowania powinno się zastąpić szklanymi. Ftalany są również stosowane m.in. przy produkcji kart kredytowych, wykładzin czy kosmetyków.


Wyniki badania naukowców z University School of Medicine to kolejny argument w trwającej od kliku lat dyskusji o szkodliwości ftalanów. Według niektórych naukowców zaburzają one m.in. gospodarkę hormonalną, co powoduje wcześniejsze dojrzewanie u dziewczynek i zmniejszenie liczby plemników u chłopców. Są również teorie, że mogą wywoływać alergie, astmę i cukrzycę. W związku z obawami niektóre kraje (np. Dania) zakazały wykorzystywania tych substancji. O dokładne zbadanie wpływu ftalanów na zdrowie apelowała też Światowa Organizacja Zdrowia.


Niedawno organizacja NSF International, która zajmuje się m.in. promocją zdrowego trybu życia, przebadała narzędzia kuchenne używane w domach 20 amerykańskich rodzin. Okazało się, że groźne dla zdrowia bakterie, np. salmonelli, E. coli czy listerii, odnajdywano w dość niespodziewanych miejscach np. lodówce albo łopatce do patelni.


Czytaj także:

Sześć miejsc w kuchni, w których najczęściej gromadzą się bakterie


Co można znaleźć na gotówce? Tysiące bakterii i narkotyki



Źródło: "The Guardian"