Naukowcy doradzają, jak uniknąć kaca

Ktoine
Australijscy naukowcy stworzyli naładowane elektrolitami piwo, które nawadnia organizm trzykrotnie skuteczniej niż standardowy napój alkoholowy, dzięki czemu zapobiega pojawieniu się symptomów związanych z kacem następnego dnia. Dodane do napoju składniki przypominają te, znajdujące się w napojach energetycznych. Okazuje się więc, że piwosze mogą delektować się swoim ulubionym alkoholem bez obaw o wystąpienie syndromu dnia następnego, który wynika ze znacznego odwodnienia organizmu.


Piwo, które nie wywoła kaca
Badacze z Instytutu Zdrowia Uniwersytetu Griffith (Griffith University's Health Institute) dodali elektrolity do dwóch popularnych piw – o standardowej i obniżonej zawartości alkoholu. Następnie podali je uczestnikom, którzy przed chwilą zakończyli aktywność fizyczną. Okazało się, że lżejszy napój alkoholowy nawadnia organizm trzykrotnie skuteczniej niż normalne piwo. Jak twierdzi prof. Ben Desbrow jest to bardzo popularny napój, szczególnie często spożywany po wysiłku lub aktywności fizycznej. Dlatego wraz ze swoimi współpracownikami postanowił sprawdzić, czy możliwe jest picie piwa przy jednoczesnej poprawie nawodnienia organizmu, co zminimalizowałoby ryzyko wystąpienia kaca.


Elektrolity odgrywają niezwykle ważną rolę w organizmie człowieka – rozpuszczają się w wodzie i przewodzą sygnały elektryczne, które warunkują prawidłowość podstawowych czynności życiowych. Co więcej, odpowiedzialne są za rozprowadzanie wody w tkankach, dyfuzję, wchłanianie, zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej i pracę mięśni oraz nerwów. Tymczasem wskutek odwodnienia organizmu tracimy elektrolity, co prowadzi do kaca.


Zdaniem specjalistów, spożywanie piwa po ćwiczeniach fizycznych może zwiększyć nawodnienie organizmu dzięki procesowi karbonatyzacji i zawartości węglowodanów, które pomagają uzupełnić stracone kalorie. Należy jednak pamiętać, że zależność ta dotyczy jedynie piwa o niższej zawartości alkoholu. Jak podkreślają autorzy badania, żaden z uczestników nie zauważył różnicy w smaku obydwu napojów.


Skuteczny lek na kaca
Podczas gdy naukowcy z Uniwersytetu Griffith stworzyli piwo, które nie wywołuje kaca, badacze z duńskiego Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego z Janne Tolstrup na czele przeprowadzili testy, z których wynika, że syndrom dnia kolejnego staje się mniej dokuczliwy wraz z wiekiem. Celem naukowców było sprawdzenie prawdziwości powszechnie znanego stwierdzenia, że objawy kaca narastają u starszych osób. W tym celu zebrali informacje dotyczące 15 000 ludzi, którzy wzięli udział w narodowym badaniu dotyczącym stanu zdrowia. Pozwoliło im to na zapoznanie się z doświadczeniami związanymi z nadmiernym spożywaniem alkoholu wśród reprezentantów różnych grup wiekowych.

Badacze zapytali uczestników, jak często upijali się lub spożywali co najmniej pięć napojów wysokoprocentowych jednego wieczora, a także jak często podobne ekscesy prowadziły do pojawienia się charakterystycznych objawów kaca, czyli wyczerpania, wymiotów, przyspieszonego bicia serca czy bólu głowy. Po uwzględnieniu dodatkowych czynników, takich jak palenie i jedzenie w czasie picia, a także częstotliwość upijania się, mogli oni stwierdzić, w jaki sposób na wysoką konsumpcję alkoholu reaguje młody, a w jaki starszy organizm.

Średnie spożycie alkoholu okazało się największe wśród najmłodszych i najstarszych uczestników. Co więcej, ci najmłodsi najczęściej się upijali. Naukowcy zauważyli, że zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn wraz z wiekiem pojawiało się coraz mniej objawów kaca. Dla przykładu, 21% badanych w wieku 18-29 lat następnego dnia zawsze lub prawie zawsze odczuwało nudności, podczas gdy pojawiały się one jedynie u 3% osób w wieku ponad 60 lat.

Autorzy badania zaznaczają jednak, że dla różnych grup wiekowych stan upojenia alkoholowego może mieć różne znacznie. Możliwe, że osoby starsze spożywają alkohol w mniejszej ilości niż młodsze, co w konsekwencji prowadzi do łagodniejszych dolegliwości następnego dnia. Z drugiej strony w grę mogą wchodzić także inne czynniki. Starsze osoby mogą mieć większe „doświadczenie” w piciu alkoholu, a ich ciała mogą lepiej tolerować napoje wysokoprocentowe. Istnieje także możliwość, że nauczyły się one unikać symptomów kaca, np. poprzez picie dużej ilości wody na przemian z alkoholem.

Więcej o tym, jak pozbyć się kaca, dowiesz się na abcZdrowie.pl.