Sok z grejpfruta może zabić!

LA Foodie
Coraz więcej popularnych leków może wchodzić w niekorzystne interakcje z sokiem grejpfrutowym, prowadząc do poważnych konsekwencji zdrowotnych, a nawet śmierci – ostrzegają kanadyjscy lekarze. David Bailey, farmakolog kliniczny z Lawson Health Research Institute w Londonie (prowincja Ontario), odkrył negatywny wpływ owocu na niektóre produkty lecznicze ponad 20 lat temu. Jak podkreśla, od tamtej pory liczba potencjalnie niebezpiecznych medykamentów sięgnęła ponad 85.


Które leki zaszkodzą miłośnikom soku grejpfrutowego?
Na co dzień Bailey zajmuje się badaniem monografii nowych produktów i dotyczących ich wskazań na potrzeby Kanadyjskiego Stowarzyszenia Farmaceutów. Szczególną uwagę poświęca tym medykamentom, które mogą wywoływać niepożądane skutki w organizmie. Jak podkreśla specjalista, w okresie ostatnich 4 lat odnotował on naprawdę niepokojący trend, a mianowicie wzrost liczby leków, które mogą prowadzić do negatywnych, a wręcz śmiertelnych reakcji u pacjentów. W latach 2008-2012 liczba podobnych produktów wzrosła z 17 do 44.


Na liście potencjalnie szkodliwych leków znajduje się wiele popularnych pozycji, takich jak niektóre statyny, czyli środki służące obniżeniu cholesterolu, antybiotyki i blokery kanału wapniowego, stosowane w terapii wysokiego ciśnienia tętniczego. Wśród innych grup leków pojawiają się także środki mające na celu walkę z nowotworami i wyciszenie układu odpornościowego u osób, które przeszły przeszczep narządu.


Kto jest najbardziej narażony na komplikacje?
Osoby po 45 roku życia kupują najwięcej grejpfrutów i zażywają najwięcej leków na receptę, w związku z czym grupa ta jest najbardziej podatna na wystąpienie interakcji – mówią badacze w artykule, który pojawił się na łamach magazynu „Canadian Medical Association Journal”.


Osoby starsze gorzej radzą sobie także z nadmiernym stężeniem leków w organizmie niż ludzie młodzi i w średnim wieku. Jest to kolejny powód, dla którego są one bardziej narażone na niepożądane skutki interakcji. Jak podaje Bailey, popicie jednej tabletki sokiem grejpfrutowym porównać można do zażycia 20 pigułek w towarzystwie szklanki wody. Sytuacja ta prowadzi do nieumyślnego przedawkowania leku – jego dawka z terapeutycznej wzrasta do toksycznej.

Spośród 85 znanych leków, które mogą wchodzić w reakcje z grejpfrutem, aż 43 powodują poważne skutki uboczne, takie jak nagła śmierć, ostra niewydolność nerek, niewydolność oddechowa, krwawienie z przewodu pokarmowego i supresja szpiku kostnego u osób z osłabionym układem immunologicznym. Jak zaznaczają autorzy badania, do groźnych konsekwencji zdrowotnych może prowadzić grejpfrut w każdej postaci – np. cały owoc lub 200 ml soku – a także wiele innych cytrusów, takich jak limonka czy pomelo.

Cechy szkodliwych leków i owoców
Niestety z powodu braku świadomości społecznej na temat możliwych interakcji, autorzy badania nie potrafią stwierdzić, jak duży jest ten problem. Podczas gdy lekarze nie zawsze weryfikują takie informacje, pacjenci nie podejrzewają nawet, że spożywany sok może mieć wpływ na działanie leków. Tymczasem niebezpieczna reakcja może zajść, nawet jeżeli dana osoba zje owoc lub wypije sok kilka godzin przed przyjęciem leku, np. gdy spożyje napój do śniadania, a medykament połknie po lunchu. Wcześniejsze badania pokazały, że wypijanie 200 ml soku grejpfrutowego dziennie przez 3 dni prowadzi do 330% wzrostu stężenia simwastatyny (czyli popularnego rodzaju statyny) w krwiobiegu w porównaniu z sytuacją, w której lek stosowany jest z wodą.

Jak twierdzą badacze, interakcja zachodzi jedynie w wyniku zażycia poszczególnych leków, a nie całych ich klas. Generalnie, medykamenty te posiadają trzy cechy – stosowane są doustnie, wyróżniają się niską lub średnią biodostępnością, czyli stopniem absorpcji, a także są one metabolizowane przez enzym nazywany cytochromem P450 3A4.

Owoce wchodzące w reakcję z lekami zawierają aktywne składniki, nazywane furanokumarynami, które nieodwracalnie blokują funkcje enzymu metabolizującego produkt leczniczy. Teoretycznie, na wielkość interakcji wpływać może partia, warunki przechowywania i rodzaj grejpfruta, z jakiego został wyprodukowany sok (może on powstać np. z odmiany białej lub różowej), jednak badaczom nie udało się jeszcze zgłębić tej zależności.

Znajdź nas na Znajdź nas na instagramie

Oceń ten artykuł:

Trwa ładowanie komentarzy...
Bella Happy Pants 0 0Wiedza ratuje życie. Tych lekcji z pierwszej pomocy nie możesz pominąć
Subway 0 0Subway przyjazny weganom? Znana sieć podąża za trendami i mocno rozszerza menu
ASZdziennikTefal 0 0Oszustwo w akcji sprzątania parków narodowych. Mieli posprzątać tylko jeden, posprzątają wszystkie
O TYM SIĘ MÓWI 0 0"Przez WOT poczuliśmy się jak śmiecie". Żołnierz mówi, dlaczego jego koledzy rezygnują z wojska
0 0Piękny gest amerykańskiego aktora wobec Piotra Woźniaka-Staraka w Gdyni
0 0Zabawna wpadka Kożuchowskiej. Przyjęła oświadczyny na czerwonym dywanie
0 0O pracy w tym miejscu marzą setki osób. Tylko oferta dla stolarza wzbudziła drwiny
Bella Happy Pants 0 0Mniej powodów do zmartwień. 5 gadżetów – twoje dziecko będzie bezpieczniejsze