Dużo pracujesz? Łączysz wymagającą pracę umysłową z obowiązkami domowymi? A może jesteś chronicznie przemęczony lub zestresowany? W każdym z tych przypadków warto sprawdzić u siebie poziom magnezu, cynku i witamin z grupy B, a profilaktycznie – wzbogacić swoją dietę o wymienione składniki odżywcze. Są one niezbędne dla zdrowia każdego człowieka, przy czym ci, którzy sporo pracują umysłowo lub są w chronicznym stresie, powinni szczególnie zadbać o ich podaż.
Trzy składniki i ich rola
Przewlekłe uczucie zmęczenia niezwiązane z nadmierną pracą, zwiększona drażliwość, problemy z pamięcią, niemożność skupienia uwagi, apatia, a nawet bóle głowy czy migreny – te wszystkie uciążliwe objawy mogą być wynikiem niedoborów magnezu, cynku lub witamin z grupy B w organizmie. Owe pierwiastki oraz związki organiczne mają bowiem duży wpływ na prawidłowe funkcjonowanie całego układu nerwowego, w tym na funkcje psychologiczne i zdolności poznawcze (pamięć, uwaga, koncentracja).
– Składniki te odgrywają szalenie ważną rolę w wielu szlakach metabolicznych wspierających podstawowe funkcje życiowe. Mają swój udział w metabolizmie energetycznym, syntezie DNA, transporcie tlenu, wpływają na pracę neuronów i wiele innych. Łatwo więc się domyślić, że są niezastąpione w prawidłowym funkcjonowaniu m.in. mózgu i wpływają na procesy poznawcze oraz kondycję psychofizyczną – mówi Justyna Marszałkowska-Jakubik, dietetyczka, nauczycielka akademicka i autorka bloga
zdrowonajedzeni.pl.
Niekoniecznie trzeba podejmować jakieś nadzwyczajne kroki, aby regularnie dostarczać odpowiednie ilości tych składników pokarmowych. Jeśli nie ma wskazań medycznych do stosowania specjalnych preparatów dietetycznych, to wystarczy na co dzień jedynie właściwie komponować posiłki. Co zatem włączyć do codziennego jadłospisu, aby uzupełnić poziom magnezu, cynku oraz witamin z grupy B w swoim organizmie? I jak ułożyć dietę, aby zapewnić maksymalne wykorzystanie tych związków przez organizm?
Produkty bogate w magnez i cynk
– Magnez występuje w dużych ilościach w pestkach dyni, otrębach, sezamie, maku, siemieniu lnianym czy orzechach – wymienia dietetyczka. – Komponując posiłki bogate w magnez, lepiej nie łączyć ich z produktami bogatymi w wapń (nabiał), żelazo (czerwone mięso) czy fosfor obecny w podawanych na etykietach fosforanach (napoje typu cola, mocno przetworzona żywność) – radzi. A co wspomaga przyswajanie magnezu? Należy celować w produkty, które zapewniają kwaśne środowisko (np. soki owocowe) oraz witaminy B6 i D.
Co ciekawe, jak podkreśla ekspertka, pewnym mitem jest to, że częste picie kawy, tak powszechne wśród zapracowanych osób, przyczynia się do masowego wypłukiwania magnezu z organizmu. Z niektórych badań wynika, że kawa uzupełnia jego poziom, choć w niewielkich ilościach.
Jeśli jesteś osobą borykającą się z bólami głowy...
...pamiętaj, że nawodnienie jest w tej sytuacji bardzo istotne, ponieważ odwodnienie może być jednym z czynników przyczyniających się do występowania bólów głowy. Czasem więc warto zastąpić kolejną kawę szklanką wody. Możesz też sięgnąć po nowość, jaką jest Żywiec Zdrój Minerals+, który w 1 litrze zawiera aż 75% dziennego zapotrzebowania* na między innymi właśnie magnez.
Źródłami cynku są m.in. otręby, drożdże, wątróbka, siemię lniane, pestki dyni i ostrygi. Aby nie zaburzać wchłaniania tego pierwiastka, należy unikać alkoholu oraz żywności zawierającej duże ilości wapnia, fosforu czy fitynianów. Te ostatnie można znaleźć w roślinach strączkowych, orzechach czy pełnoziarnistych produktach zbożowych. Zawartość tych związków zmniejsza wcześniejsze moczenie produktów w wodzie przez minimum 8 godzin oraz fermentacja (np. strączków). Dobry pomysł to też spożywanie chleba na zakwasie.
Źródła witamin z grupy B
Dużo witaminy B3 (niacyny) mają drożdże (świeże i instant), kawa (zarówno rozpuszczalna, jak i zbożowa) oraz masło orzechowe. Jej wchłanianiu sprzyjają inne witaminy z grupy B oraz witamina C. – To kolejny dowód na to, dlaczego różnorodna dieta oraz urozmaicone posiłki są tak szalenie ważne dla naszego odżywiania się w sposób zdrowy, a więc i prawidłowego funkcjonowania na co dzień – podkreśla dietetyczka. Witamina B3 nie "lubi" natomiast obecności niektórych leków, diety bogatej w białko i alkoholu.
Źródło witaminy B5 stanowią podroby (wątróbka), mięso (np. kurczak), tłuste ryby (śledzie, makrele), mleko i jego przetwory, jajka, warzywa, owoce oraz nasiona roślin strączkowych. Kwas pantotenowy, jak fachowa nazywa się ta witamina, wykazuje się mało stabilnością, przez co rozpada się pod wpływem światła słonecznego, tlenu czy wysokiej temperatury. Z czym warto ją połączyć, aby zapewnić jej lepsze wchłanianie? Dobrze współpracują z nią witamina C (natka pietruszki) oraz siarka (cebula, czosnek, awokado).
Niedobory witaminy B6 należą zatem do rzadkości. Warunkami, które mogą do nich doprowadzić, są wieloletnie zażywanie leków antykoncepcyjnych, długie karmienie piersią czy stosowanie bardzo niedoborowej diety, a więc niskokalorycznej i mało urozmaiconej.
Znaczenie nawodnienia
Dla przyswojenia i metabolizmu tych wszystkich składników niezbędne jest też środowisko wodne, stąd kluczowe znaczenie w zachowaniu zdrowia ma oczywiście regularne nawadnianie. Osoby, które mają dość stresujący tryb życia lub całe dnie spędzają na pracy umysłowej, powinny rozejrzeć się za opcjami, które będą zawierać w sobie sporą dawkę takich witamin i minerałów, jak magnez czy witaminy z grupy B.
Źródłem magnezu, cynku oraz witamin B3, B5 i B6 jest np.
Żywiec Zdrój Minerals+ będący połączeniem krystalicznej wody górskiej i właśnie tych minerałów i witamin. 1 litr, czyli 4 porcje Żywiec Zdrój Minerals+, dostarczają 75% dziennego zapotrzebowania* na wyżej wymienione składniki.
Trzeba pamiętać, że choć dieta odgrywa dużą rolę w utrzymaniu dobrej kondycji psychofizycznej, to nie rozwiązuje wszystkich problemów, o czym świadczy przykład chociażby magnezu.
Niezależnie jednak od tego, czy zmagamy się ze stresem lub przemęczeniem (i jaka jest tego przyczyna), czy też nie w każdym przypadku zdrowa (a więc zawierająca minerały i witaminy) dieta oraz prawidłowe nawodnienie organizmu przyniosą naszej ogólnej kondycji na pewno więcej dobrego niż złego. To dwie z ogólnych zasad zdrowego trybu życia i dlatego warto się ich trzymać.
*RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). Butelka 1,2 L zawiera 4,8 porcji. Dla przeciętnej osoby dorosłej: 4 porcje (1L) pokrywają 75% dziennej RWS witamin B3, B5, B6 oraz magnezu i cynku. Nie należy przekraczać dziennej RWS. Indywidualne zapotrzebowanie na składniki odżywcze może się różnić w zależności od wieku, płci i stanu fizjologicznego. Ważna jest zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia.
Bibliografia
• Fiorentini D, Cappadone C, Farruggia G, Prata C. Magnesium: Biochemistry, Nutrition, Detection, and Social Impact of Diseases Linked to Its Deficiency. Nutrients. 2021 Mar 30;13(4):1136.
• Wang C.S., Kavalali E.T., Monteggia L.M. BDNF signaling in context: From synaptic regulation to psychiatric disorders. Cell. 2022;185:62–76.
• Maier JA, Pickering G, Giacomoni E, Cazzaniga A, Pellegrino P. Headaches and Magnesium: Mechanisms, Bioavailability, Therapeutic Efficacy and Potential Advantage of Magnesium Pidolate. Nutrients. 2020 Aug 31;12(9):2660.
• Kennedy DO. B Vitamins and the Brain: Mechanisms, Dose and Efficacy--A Review. Nutrients. 2016 Jan 27;8(2):68. doi: 10.3390/nu8020068. PMID: 26828517; PMCID: PMC4772032.
• Tardy AL, Pouteau E, Marquez D, Yilmaz C, Scholey A. Vitamins and Minerals for Energy, Fatigue and Cognition: A Narrative Review of the Biochemical and Clinical Evidence. Nutrients. 2020 Jan 16;12(1):228.
• Zhang J, Zhang B, Zhang J, Lin W, Zhang S. Magnesium Promotes the Regeneration of the Peripheral Nerve. Front Cell Dev Biol. 2021 Aug 11;9:717854.
• Pickering G, Mazur A, Trousselard M, Bienkowski P, Yaltsewa N, Amessou M, Noah L, Pouteau E. Magnesium Status and Stress: The Vicious Circle Concept Revisited. Nutrients. 2020 Nov 28;12(12):3672.
Artykuł reklamowy powstał przy współpracy z Żywiec Zdrój