70% odporności pochodzi z brzucha. Innymi słowy oznacza to, że są produkty, których spożycie znacznie wzmocni naszą odporność przed bakteriami, a w konsekwencji sprawi, że ryzyko chorób wirusowych zmaleje. Co jeść, żeby nie chorować?
- Bardzo ważną rolę w odżywianiu człowieka odgrywa żywność funkcjonalna. Są to specjalne produkty spożywcze, które wykazują korzystny, udokumentowany wpływ na zdrowie, ponad ten, który wynika z obecności składników odżywczych tradycyjnie uznanych za niezbędne – mówi Agnieszka Kaźmierska, dietetyk.
W Japonii popularna, na Zachodzie znana, w Polsce nowość
Czym więc jest żywność funkcjonalna, która oddala zagrożenie chorobowe? To produkty, które poza podstawowym zadaniem, jakim jest odżywianie, przypisuje się psychologiczny lub fizjologiczny wpływ na ludzki organizm. Przykładem może być na przykład obniżenie cholesterolu. Żywnością funkcjonalną nie są zatem tabletki, suplementy odżywcze ani żadne inne środki farmaceutyczne. To produkty otrzymane ze składników naturalnych, które muszą mieć udokumentowany klinicznie pozytywny efekt prozdrowotny.
- Naturalne składniki bioaktywne stosowane w żywności funkcjonalnej to na przykład błonnik pokarmowy, dokładniej pektyny i ligniny – mówi Agnieszka Kaźmierska.
Składniki te przeciwdziałają zaparciom i nowotworom jelita grubego, wpływają na zmniejszenie stężenia cholesterolu we krwi. Innym przykładem są prebiotyki (inaczej oligosacharydy): inulina, oligofruktoza. Ich zadaniem jest stymulacja rozwoju probiotycznej flory jelitowej. Inulina występuje w cykorii, naci i korzeniach dalii, karczochach i mleczach. Fruktooligosacharydy to również prebiotyki występujące w pomidorach, cebuli, czosnku, bananach – hamują one rozwój bakterii gnilnych.
Żywność funkcjonalna jest znana w krajach Europy Zachodniej i w Stanach Zjednoczonych. W Japonii żywność funkcjonalna produkowana jest tam na skalę przemysłową.
Jest jak lekarstwo
Przezornie można powiedzieć, że żywność funkcjonalna jest jak lekarstwo. Spośród produktów funkcjonalnych wyłoniły się trzy dominujące grupy – produkty wspierające układ pokarmowy, układ krążenia i układ odpornościowy.
Żywność funkcjonalna zwiększa odporność organizmu, przeciwdziała chorobom cywilizacyjnym, wspiera leczenie określonych schorzeń, sprzyja dobremu stanowi fizycznemu i psychicznemu, hamuje procesy starzenia.
Produkty z żywnością funkcjonalną można znaleźć na półkach sklepowych w Polsce. To różnego rodzaju musli, płatki zbożowe, otręby, ziarna słonecznika i dyni, wafle ryżowe, czy soczewica.