Czekolada, paczka chipsów, szklanka słodkiego napoju i dodatkowa porcja po obiedzie – podjadanie to wróg każdego, kto chce utrzymać szczupłą sylwetkę. Podjadanie pomiędzy posiłkami dostarcza organizmowi dodatkowych kalorii, często zupełnie niepotrzebnych, ponieważ jemy z nudów, ze stresu, żeby poprawić sobie nastrój.
Takie przekąski mogą jednak niestety wejść w nawyk, a ich zaniechanie może być nie lada problemem. Właśnie dlatego przedstawiamy sprawdzone i skuteczne sposoby na zerwanie z nałogiem podjadania.
Trzy rady, jak ograniczyć podjadanie:
1) jedz racjonalnie i mądrze – to podstawowa rada. Jeżeli posiłki są przemyślane, wtedy także łatwiejsze jest dążenie do wymarzonej wagi. Zapomnij o jedzeniu w biegu, kupowaniu słodkich przekąsek i fast-foodów zamiast zwykłych posiłków, jedzeniu przed komputerem czy przed telewizorem. Jeśli nie skoncentrujesz się na posiłku, wtedy twój mózg nie zarejestruje uczucia sytości i za chwilę znowu najdzie cię chęć na kolejną przekąskę,
2) usuń z diety nadmiar cukru – jedzenie słodyczy, picie słodkich napojów powoduje, że masz na nie jeszcze większą ochotę. Cukier to błędne koło, ponieważ sprawia, że można szybko zaspokoić apetyt, ale identycznie szybko jego poziom w krwi spada, dlatego ma się ochotę na kolejną przekąskę. Warto komponować posiłki o niskiej zawartości cukru i indeksie glikemicznym,
3) jedz posiłki o stałych godzinach – ustal swój żywieniowy plan dnia, najlepiej 3-4 posiłki, które będą bardziej obfite, aby pomiędzy nimi nie pojawił się wilczy głód. Wybieraj te potrawy, które mają dużą zawartość błonnika i urozmaicaj je o świeże owoce oraz warzywa. Nie jedz kolacji od razu przed snem, ale kilka godzin wcześniej – kładzenie się do snu po posiłku oznacza zwolnioną przemianę materii.
Jak podjadać zdrowo?
Jeżeli jednak pora posiłku jest oddalona, a ty rzeczywiście masz ochotę na coś do przekąszenia, nie wybieraj tłustych i słodkich potraw – batoników, chipsów, słodkich napojów, fast-foodów. Zamiast nich zaopatrz się w zdrowe orzechy i suszone owoce, na przykład morele, jabłka, śliwki, które zawierają również wiele wartościowych składników mineralnych i witamin. Warto dodatkowo mieć zawsze pod ręką wodę mineralną niegazowaną – popijanie jej przez cały dzień sprawi, że żołądek nie będzie pusty, a tym samym ochota na podjadanie będzie mniejsza.