Jeśli często powtarzasz, że doba trwa zdecydowanie za krótko, brakuje Ci czasu na wiele rzeczy, a każdą wolną chwilę spędzasz aktywnie, to ten artykuł jest dla Ciebie. Dosyć stołowania się w fast-food'ach lub podjadania batoników. Podpowiadamy co jeść na szybko, aby było smacznie i zdrowo.
Chodzi o jedzenie przyrządzane samodzielnie, ale takie, które nie zajmie nam więcej niż 15 minut. Czy faktycznie jedzenie na szybko może być zdrowe?
- Przygotowanie szybkich i zdrowych posiłków wcale nie musi zabierać nam dużo czasu. Jednym z najszybszych i najzdrowszych posiłków są warzywa i wszelkie sałatki warzywne - oczywiście bez gotowych sosów na bazie majonezu czy z dodatkiem glutaminaniu sodu. Wbrew pozorom przygotowanie zdrowej warzywnej sałatki zabierze nam nie więcej niż 15 minut. Wystarczy pokroić lub posiekać dostępne w domu warzywa (pomidor, ogórek, papryka, sałata, kiełki, szpinak, rzodkiewki, marchewkę, cukinię bakłażana), upiec na grillu kawałek piersi z kurczaka lub indyka wraz z niektórymi warzywami np. bakłażanem, dodać do nich łyżkę oliwy z oliwek, posypać orzechami, siemieniem lnianym i gotowe. A dla tych osób, które mają absolutnie mało czasu, polecam warzywa na patelnię. Warto mieć je zawsze w swojej domowej zamrażarce – mówi naTemat Agnieszka Białek-Dratwa, dietetyk.
Kuchnia może być Twoja
Nawet jeśli do tej pory w kuchni bywałeś rzadko, teraz możesz poczuć się jej panem. Pomysłów na zdrowe, szybkie jedzenie może być więcej. Skorzytuj „zielonego spaghetti”. Potrzebne Ci będą 200 g makaronu spaghetti, 2 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, 1 pęczek świeżego szpinaku, 100 g sera pleśniowego (z niebieską pleśnią), pieprz. Makaron gotuj standardowo. W czasie gotowania szklimy na oliwie roztarty czosnek, następnie wrzucamy szpinak, a do niego dodajemy pokrojony w kostkę ser pleśniowy i dusimy, aż się rozpuści. Doprawiamy pieprzem.
Kolejnym pomysłem może być kasza gryczana z sosem pomidorowym. Potrzebujesz kaszę gryczaną 200g, pierś z kurczaka (ok. 150g), jedną cebulę, kukurydzę konserwową - 4 łyżki, słoik sosu pomidorowego, łyżkę oleju rzepakowego i przyprawy. Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie, mięso posiekaj w drobną kostkę, cebulę podsmaż na oleju, dodaj mięso - duś przez kilka minut. Po pewnym czasie dodaj sos pomidorowy i kukurydzę. Takie danie to źródło witamin A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6 oraz potasu, magnezu, żelaza, cynku.
Kreatywni mogą skusić się na pappardelle z tuńczykiem. Potrzebujesz 1/2 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, 1 puszkę w oleju tuńczyka, 150 g (3/4 opakowania) 18% śmietany, gałkę muszkatołową, pieprz i sól oraz 200 g makaronu pappardelle. Podsmażamy na oliwie posiekany czosnek, aż zacznie pachnieć. Dodajemy osączonego tuńczyka i śmietanę. Gotujemy kilka minut, następnie doprawiamy gałką, solą i pieprzem. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, cedzimy, polewamy sosem.