Co więc jeść? - Dieta osób zapracowanych powinna składać się przede wszystkim z łatwych, mało czasochłonnych w przygotowaniu dań, dostarczających niezbędne podczas intensywnego wysiłku umysłowego składniki odżywcze. Najlepiej spożywać posiłki regularnie co 3-4 godziny. Najważniejszym posiłkiem dnia jest pożywne śniadanie, które najlepiej spożyć do 30 minut od momentu przebudzenia. Dobrą propozycją na zdrowe i równocześnie szybkie w przygotowaniu śniadanie są płatki zbożowe lub musli, najlepiej bez dodatku cukru, z chudym mlekiem lub jogurtem. W pracy nie zawsze mamy czas i możliwość przygotowania ciepłego posiłku. Dlatego warto jeszcze przed wyjściem do pracy przygotować zdrowe kanapki, najlepiej z razowego pieczywa z dodatkiem warzyw. Pamiętajmy też o owocach, które z powodzeniem mogą zastąpić paluszki czy słone orzeszki. Inną propozycją zdrowego posiłku do pracy jest sałatka, do której idealnym dodatkiem są kiełki. W razie późniejszej pory obiadu do sałatki można dodać porcję białka w postaci np. jajka, ryby bądź twarogu. Dzięki temu dłużej będziemy czuli się nasyceni – mówi Monika Macioszek,
dietetyk.