
Świata, który legł w gruzach wraz z początkiem II wojny światowej, już nie ma. I choć nie wróci, przypominają o nim niszczejące okazałe dwory, i długa wielopokoleniowa tradycja. A jak tradycja to świętowanie – czynność, która zapisana jest od dawna w polskim kodzie kulturowym. Szczególny wymiar miało przeżywanie, jakże inne niż dziś, Bożego Narodzenia. To było na wskroś "polskie" święto.
Julian Ursyn Niemcewicz, Pamiętniki
Od świtu wychodzili domowi słudzy na ryby, robiono na rzece i toniach przeręby i zapuszczano niewód; niecierpliwie oczekiwano powrotu rybaków.
Julian Ursyn Niemcewicz, Pamiętniki
Dnia tego jednakowy po całej może Polsce był obiad. Trzy zupy, migdałowa z rodzynkami, barszcz z uszkami, grzybami i śledziem, kucja dla służących, krążki z chrzanem, karp do podlewy, szczupak z szafranem, placuszki z makiem i miodem, okonie z posiekanymi jajami i oliwą.
Julian Wieniawski, Listy Jordana do Pana Jana
U mnie na wsi w bieluchnej jak śnieg jadalni, ozdobionej festonami choiny i świerku, stał stół sosnowy sianem przytrzaśnięty, a na nim parę flakonów cienkusza, baterya piwa i półmisek z piernikami, orzechami i owocami, domowej produkcyi. Dorywalska (gospodyni) dała nam zupkę migdałową... perfekcyą! (...) Troiste rybki, na biało, na szaro i smażone, stanowiły chlubę Dorywalskiej... no, a owoce smażone i kluski z makiem były punktem kulminacyjnym jej chwały.
Wigilijne menu wg książki "Kucharka szlachecka", XIX wiek
Zupa migdałowa z ryżem i rodzenkami, a druga jak komu się podoba, barszcz z uszkałmi albo zupa rybna z farszem.
Szczupak na szaro w kwasie z cytryną i rodzenkami.
Okunie posypane jajami oblane masłem.
Szczupak na żółto, zimny, w całku, z szafranem i rodzenkami, na stole postawiony.
Karp cały na zimno, z rumianym sosem, z rodzenkami na stole postawiony.
Pasztet z chucherek (wątróbek rybnych) we francuzkim cieście.
Lin w galarecie, można także stawić na stole.
Karasie smażone z czerwoną kapustą.
Krem śmietankowy, galareta albo kisielek.
Suszenina ze śliwek, wisień i gruszek.
Zamiast chleba, strucle na migdałowem lub makowem mleku, powinny leżeć całe z jednego i drugiego końca stołu.
Bibliografia
M. Łozińska, "W ziemiańskim dworze. Codzienność, obyczaje, święta, zabawy", Warszawa 2011.
M. i J. Łozińscy, "Historia polskiego smaku," Warszawa 2012.
A. Nowak, "Polskie tradycje i święta", Poznań 2015.
T. A. Pruszak, "O ziemiańskim świętowaniu. Tradycje świąt Bożego Narodzenie i Wielkiejnocy", Warszawa 2011.
