
Julian Ursyn Niemcewicz, Pamiętniki
Od świtu wychodzili domowi słudzy na ryby, robiono na rzece i toniach przeręby i zapuszczano niewód; niecierpliwie oczekiwano powrotu rybaków.
Julian Ursyn Niemcewicz, Pamiętniki
Dnia tego jednakowy po całej może Polsce był obiad. Trzy zupy, migdałowa z rodzynkami, barszcz z uszkami, grzybami i śledziem, kucja dla służących, krążki z chrzanem, karp do podlewy, szczupak z szafranem, placuszki z makiem i miodem, okonie z posiekanymi jajami i oliwą.
Julian Wieniawski, Listy Jordana do Pana Jana
U mnie na wsi w bieluchnej jak śnieg jadalni, ozdobionej festonami choiny i świerku, stał stół sosnowy sianem przytrzaśnięty, a na nim parę flakonów cienkusza, baterya piwa i półmisek z piernikami, orzechami i owocami, domowej produkcyi. Dorywalska (gospodyni) dała nam zupkę migdałową... perfekcyą! (...) Troiste rybki, na biało, na szaro i smażone, stanowiły chlubę Dorywalskiej... no, a owoce smażone i kluski z makiem były punktem kulminacyjnym jej chwały.
Wigilijne menu wg książki "Kucharka szlachecka", XIX wiek
Zupa migdałowa z ryżem i rodzenkami, a druga jak komu się podoba, barszcz z uszkałmi albo zupa rybna z farszem.
Szczupak na szaro w kwasie z cytryną i rodzenkami.
Okunie posypane jajami oblane masłem.
Szczupak na żółto, zimny, w całku, z szafranem i rodzenkami, na stole postawiony.
Karp cały na zimno, z rumianym sosem, z rodzenkami na stole postawiony.
Pasztet z chucherek (wątróbek rybnych) we francuzkim cieście.
Lin w galarecie, można także stawić na stole.
Karasie smażone z czerwoną kapustą.
Krem śmietankowy, galareta albo kisielek.
Suszenina ze śliwek, wisień i gruszek.
Zamiast chleba, strucle na migdałowem lub makowem mleku, powinny leżeć całe z jednego i drugiego końca stołu.
Bibliografia
M. Łozińska, "W ziemiańskim dworze. Codzienność, obyczaje, święta, zabawy", Warszawa 2011.
M. i J. Łozińscy, "Historia polskiego smaku," Warszawa 2012.
A. Nowak, "Polskie tradycje i święta", Poznań 2015.
T. A. Pruszak, "O ziemiańskim świętowaniu. Tradycje świąt Bożego Narodzenie i Wielkiejnocy", Warszawa 2011.