3 kg żeberek wieprzowych
6 ząbków czosnku
10 cm świeżego imbiru
2 garści wędzonych, suszonych śliwek
garść gwiazdek anyżu
kilka lasek cynamonu
12 łyżek miodu
300 ml sosu sojowego
5 łyżek octu ryżowego
mała butelka wódki Soplica o smaku śliwkowym
800 ml rosołu
1 opakowanie sosu hoisin (ok. 200ml)
2 łyżki mąki z tapioki do zagęszczenia sosu
1. Żeberka podgotować aż będą miękkie i będzie można wkłuć w nie widelec.
2. Po ugotowaniu mięso oddzielić od kostki, chyba, że kolacja będzie zasiadana i będzie się można go elegancko pozbyć w czasie konsumpcji.
3. Mięso ułożyć w żaroodpornym naczyniu, dodać wszystkie składniki i piec w 200C około 40 minut. Wyjąć mięso i zagęścić sos mąką z tapioki dobrze mieszając. Teraz mięso wraca do naczynia i tak wita Gości. Smacznego! Ja podałam te żebra z zapiekanką z ziemniaków, selera, pietruszki i chrzanu z gałką muszkatułową. Polecam - świetne połączenie!