
W ciągu dnia może wykonać lot o promieniu nawet ponad 10 km. Podczas jednego “kursu” odwiedza około 50-100 kwiatów. Wszystko po to, aby zebrać cenny nektar i wrócić do ula, gdzie z z zebranego surowca powstaje później pyszny miód. Pszczoły, które zajmują się jego produkcją, należą do jednych z najbardziej zapracowanych zwierząt na świecie. To nie przypadek, że o człowieku, który poświęca się czemuś sumiennie i wytrwale, mówimy ''pracowity jak pszczoła''.
CIEKAWOSTKI O PSZCZOŁACH
• Jest ich ok. 20 000 gatunków
• Nie rozpoznają koloru czerwonego
• Po kopulacji z królową-matką ich męscy przedstawiciele giną
• Porozumiewają się za pomocą tańców i wydawania dźwięków
• Do Ameryki sprowadzili je Europejczycy
• Podczas lotu pszczoła wykonują średnio 350-435 ruchów skrzydłami na sekundę
• Produkowany przez nie miód jest najtrwalszym artykułem spożywczym na świecie (znajdowano go w dobrym stanie w grobowcach faraonów)
• Jedna z nich w ciągu swojego całego życia potrafi wyprodukować 1/12 łyżeczki miodu
• Żeby zebrać nektar na 1 kg miodu, muszą odwiedzić kilka milionów kwiatów
• Zbierany do produkcji miodu nektar transportują w wolu (rozciągliwym worku za przełykiem)
• W pasiekach karmione są syropami na bazie hydrolizy sacharozy lub skrobi
• Od nich i innych owadów zapylających zależy bezpośrednio lub pośrednio 75 proc. naszego pożywienia
• To o nich Albert Einstein powiedział, że gdy wyginą, ludzie będą żyli na Ziemi jeszcze tylko 4 lata
• W Polsce mają swój własny pomnik (znajduje się w Kielcach)
Artykuł powstał we współpracy z Phenomé
