
Ci, którzy odnoszą się do niej lekceważąco, żartują, że jest dobra dla królików. Głosicielom takich poglądów można jedynie współczuć, bo nie wiedzą biedni, co tracą. Na szczęście z drugiej strony rośnie grono tych, którzy stają się jej zagorzałymi smakoszami i nie wyobrażają sobie, by mogło zabraknąć jej na talerzu. Sałata – bo to ona właśnie jest dla jednych przedmiotem króliczych skojarzeń, a dla drugich obowiązkową pozycją w codziennym menu – kryje w sobie walory, które czynią z niej coś więcej niż tylko ''zwykłe zielsko'', jak co poniektórym zdarza się o niej w niewybredny sposób mówić.
Makaron kasztanowy z łososiem + rukola
PRZEPIS
Składniki:
• makaron kasztanowy
• łosoś
• świeże mango
• groszek cukrowy
• rukola Fit&Easy
• płatki chilli
• czosnek
• sól himalajska
• pieprz czarny
Sposób przyrządzenia:
Makaron kasztanowy wrzucamy do gotującej się wody na ok. 3-4 minuty. W międzyczasie groszek cukrowy kroimy w słupki, w ten sam sposób postępujemy z mango. 80 g łososia pokrojonego w 5-6 plastrów wkładamy do pieca i pieczemy w temperaturze 180 stopni C. Ugotowany makaron odcedzamy i hartujemy zimną wodą.
Do głębszej patelni wlewamy 2 łyżeczki oleju rzepakowego, aby na chwilę przysmażyć czosnek i groszek. Wrzucamy makaron, chwilę wszystko podgrzewamy i delikatnie mieszając, dodajemy mango. Przyprawiamy do smaku solą himalajską, pieprzem czarnym i płatkami chilli. Dorzucamy następnie miks zielenin, mieszamy dokładnie, aby zielenina trochę się zblanszowała, po czym zdejmujemy z ognia.
Wykładamy na głęboki talerz, a następnie układamy na wierzch upieczone kawałki łososia. Całość dekorujemy kiełkami, kępkami rukoli Fit&Easy i ćwiartką cytryny.
Burger wołowy z miksem sałat
PRZEPIS
Składniki:
• bułka żytnio-orkiszowa
• kotlet wołowy
• cebula biała
• cebula czerwona
• papryka
• ketchup
• marchewka
• cukinia
• batat
• imbir
• pieprz
• sól himalajska
• mieszanka sałat Fit&Easy Active
• avocado
• świeży ogórek
Sposób przyrządzenia:
Kotleta wołowego z obydwu stron przyprawiamy solą himalajską i pieprzem. Wrzucamy na grill (może być np. patelnia grillowa). Smażymy ok. 3-4 minuty z jednej i z drugiej strony. Bułkę żytnio-orkiszową kroimy na pół i kładziemy wewnętrzną stroną obok kotleta.
W formie dodatku przygotowujemy oprawę "Orange'' złożoną z marchewki, batatu i cukinii. Z obranych warzyw, za pomocą obieraczki, wycinamy 5-6 pasków z każdego warzywa. Przygotowujemy również bezpośrednio na talerz minisałatkę na miksie sałat Fit&Easy z pomidorkami cherry, czerwoną cebulą, avocado i świeżym ogórkiem. Na dolną część bułki wykładamy miks zielenin, a na grilla wrzucamy na chwilę wcześniej upieczoną cebulę białą i paprykę czerwoną.
Przygotowane wcześniej "Orange" blanszujemy z dodatkiem odrobiny imbiru, soli i pieprzu (do momentu, aż batat i marchew zmiękną). Wykładamy obok minisałatki. Na bułkę z zieleniną wykładamy burgera wraz z cebulą i papryką i przykrywamy górną częścią bułki, którą przebijamy wykałaczką.
Omlet + rukola
PRZEPIS
Składniki:
• 3 jaja
• rukola Fit&Easy
• pomidor
• ogórek
• papryka czerwona
• czerwona cebula
• mieszanka sałat Fit&Easy
• avocado
• kiełki rzodkiewki
• sól himalajska
Sposób przyrządzenia:
2-3 jajka wbijamy do miski. Dodajemy szczyptę soli himalajskiej i ubijamy mikserem. Na rozgrzaną patelnię z 2-łyżkami oleju rzepakowego wylewamy ubite wcześniej jajka. Skręcamy gaz do minimum (można przykryć patelnię pokrywą w celu szybszego ścięcia się jajek). Pół pomidora kroimy w kostkę, czerwoną cebulę w piórka a paprykę czerwoną w słupki.
Gdy jajka już się zetną, wykładamy równomiernie omlet rukolą Fit&Easy, na jego wierzch rzucamy pomidora, cebulę i paprykę. Następnie składamy omlet na pół i zdejmujemy na talerz. Posypujemy np. posiekaną dymką bądź natką pietruszki. Podajemy razem z mini sałatką na miksie sałat z pomidorkami cherry, czerwoną cebulą, avocado, świeżym ogórkiem i kiełkami rzodkiewki.
Wegańska sałatka
PRZEPIS
Składniki:
• mieszanka sałat Fit&Easy Smart
• papryka żółta
• papryka czerwona
• avocado
• soczewica czarna
• świeży ogórek
• czerwona cebula
• pomidorki koktajlowe
• pestki dyni i słonecznika
• dressing limonkowy
Sposób przyrządzenia:
Kroimy w paski pół żółtej i czerwonej papryki, ogórka świeżego w 6-9 plastrów, a pół czerwonej cebuli w piórka. Miks tych zielenin oraz mieszankę sałat Fit&Easy wykładamy na głęboki talerz i układamy wszystkie warzywa. Posypujemy całość garścią wcześniej ugotowanej czarnej soczewicy oraz prażonych pestek dyni i słonecznika. Na wierzch układamy 5-6 plastrów avocado oraz 2-3 przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
Dla lepszych walorów smakowych możemy polać całość dressingiem (wedle uznania, może być limonkowy), Aby go przygotować, do 2 łyżek oleju rzepakowego i 2 łyżek oleju lnianego dodajemy sok z limonki, płatki chilli oraz sól i pieprz.
Artykuł powstał we współpracy z Fit&Easy
