Można je smażyć, nadziewać , kandyzować. Nie wszystkie kwiaty nadają się tylko do wazonu

Zdjęcie wykonane smartfonem Huawei P30 Pro.
Zdjęcie wykonane smartfonem Huawei P30 Pro. Fot. na:Temat
Żywot kwiatów ciętych jest krótki i w gruncie rzeczy bezsensowny. Co innego, kiedy ich wielobarwne piękno służy wyższym celom - żywieniowym.


Z tym odżywianiem to może lekka przesada - kwiaty są zazwyczaj jedynie miłym, atrakcyjnym wizualnie dodatkiem do potrawy. Dania można przyozdobić na przykład nagietkiem, ogórecznikiem czy nasturcją.

Z kwiatów lub samych tylko ich płatków można robić nalewki. Nadaje się do tego zarówno mniszek lekarski (popularny "mlecz"), jak i róża. Z tej powstaje również jedynie słuszne nadzienie do pączków - konfitura różana.

Subtelny smak mają również bratki. Cierpko-słodkie kwiaty można panierować i krótko obsmażać na głębokim tłuszczu.

Podobnie można obejść się z kwiatami cukinii. Żółte "kieszenie" można również napełnić nadzieniem (na przykład z ricotty doprawionej parmezanem i ziołami) i smażyć na oleju lub w piekarniku. Ta druga opcja sprawdzi się zwłaszcza, jeśli mamy do czynienia z kwiatami żeńskimi, czyli tymi, które "rodzą" cukinie. Jeśli uda nam się zdobyć taki przysmak, spokojnie możemy upiec całość.

Kwiaty męskie, czyli osadzone na łodygach, możemy panierować także bez nadzienia. Kwiaty obtaczamy w dowolnym cieście naleśnikowym, piwnym, z dodatkiem mleka kokosowego czy mąki orkiszowej.

#Huawei #P30Pro #FotografiaNaNowo

Partnerem artykułu jest Huawei.

Znajdź nas na Znajdź nas na instagramie

Oceń ten artykuł:

Trwa ładowanie komentarzy...
0 0"Dłużnik pisze z więzienia, że jak wyjdzie, to mnie dopadnie". Komornik o kulisach zawodu
ACTINA 0 0Stąd wyjdą przyszli zwycięzcy turniejów gamingowych. Dom marzeń każdego gracza
POLECAMY 0 0"Cały dom robi we wiadra". Sławojki i wychodki w środku polskiego miasta
0 0Przekop mierzei przyciąga turystów. Nie wszyscy się cieszą
0 0Będzie nowy serial w świecie "Star Wars". Jest mroczny zwiastun