Bliźnięta jednojajowe są genetycznymi klonami, przez co pod względem cech fizycznych są niemal identyczne. Do tego grona zaliczają się bracia Hugo i Ron Turnerowie – wielbiciele ekstremalnych przygód, którym udało się pobić dwa rekordy świata we wioślarstwie. Mężczyźni postanowili sprawdzić, co się stanie, jeśli jeden z nich przejdzie na dietę roślinną, a drugi nadal będzie spożywać mięso. Eksperyment z ich udziałem od początku 2020 roku prowadzili naukowcy z King's College London. Wreszcie ujawniono wyniki ich badań.
The Turner Twins, czyli dwaj niespełna 32-letni Brytyjczycy – bracia Hugo i Ron Turnerowie – zdobyli sporą popularność badając granice ludzkiej wytrzymałości podczas udziału w międzynarodowych ekspedycjach, m.in. po Oceanie Atlantyckim, Grenlandii czy na najwyższy szczyt w Europie (Elbrus na Kaukazie). Dzięki temu, że są bliźniętami jednojajowymi, brytyjscy naukowcy z King's College London zakwalifikowali ich do badań, dzięki którym można porównać m.in. wpływ różnych sposobów odżywiania na ludzki organizm.
Od początku stycznia 2020 roku bracia Turnerowie brali udział w eksperymencie naukowym, który miał ustalić, jakie różnice zajdą w ich ciele, kiedy jeden z nich zupełnie zrezygnuje z mięsa i będzie się odżywiać wyłącznie roślinami, a drugi nadal pozostanie mięsożercą.
Bliźniacy sprawdzili, co się stanie, kiedy jeden z nich przestanie jeść mięso
Przez 12 tygodni Hugo był na diecie wegańskiej, a Ross nie zmienił dotychczasowego sposobu odżywiania i oprócz zbóż oraz warzyw nadal jadł mięso. Każdy z nich spożywał tyle samo kalorii w ciągu doby. Ich posiłki zaś były zbliżone pod względem zawartości minerałów, witamin i mikroelementów.
Bliźniacy brali udział w treningach wytrzymałościowych na siłowni (5-6 razy w tygodniu). Naukowcy poddawali ich regularnym badaniom, które oceniały ich odporność na różne choroby przewlekłe, wpływ na mikrobiom jelitowy, a także oceniali takie parametry jak zawartość cholesterolu we krwi, poziom tkanki tłuszczowej, glukozy, libido oraz ogólne samopoczucie.
Która dieta jest zdrowsza: roślinna czy mięsna?
⦁ WAGA– weganizm sprzyja niższej masie ciała
W momencie rozpoczęcia badań bracia Turner ważyli tyle samo (dokładnie 85 kg). Po 12-tygodniowym eksperymencie okazało się, że będący na diecie wegańskiej Hugo schudł 2 kg i zredukował o 1 proc. poziom tkanki tłuszczowej.
Z kolei Ross, który nie wykluczył z menu mięsa, przytył przez ten czas 6,2 kg, z czego 4 kg stanowiły mięśnie, a 2,8 kg sam tłuszcz (zaobserwowano u niego przyrost tkanki tłuszczowej wynosił w sumie 2 proc.).
Posiłki mężczyzn zwykle składały się z tostów i owsianki na śniadanie, kanapek w porze lunchu oraz warzyw lub makaronu na obiad, do którego Ross dokładał mięso (najczęściej drób, wołowinę lub ryby, a Hugo zastępował je tofu lub tempeh).
Zdaniem braci różnica w wadze mogła mieć związek z tym, że będący na diecie roślinnej Hugo zrezygnował ze słodyczy, zamiast których jadł orzechy i owoce. Menu Rossa najprawdopodobniej było zaś źle zbilansowane, co doprowadziło do wyraźnego przyrostu jego masy ciała.
⦁ CHOLESTEROL– weganie mają niższy poziom cholesterolu niż mięsożercy
W przypadku jedzącego mięso Rossa nie zaobserwowano żadnego wpływu na poziom cholesterolu (6,5 mmol/l). Z kolei u Hugo na diecie roślinnej doszło do lekkiego spadku tego parametru (z 5,9 mmol/l na 4,9 mmol/l).
⦁ KONDYCJA FIZYCZNA I POZIOM ENERGII– dieta roślinna kontra mięsna [1:0]
Przypływ sił do systematycznego wykonywania ćwiczeń fizycznych zaobserwował bliźniak na diecie wegańskiej. Hugo nigdy nie stracił zapału podczas treningu, przez cały dzień nie miał potrzeby podjadania i był skoncentrowany na wykonywanych zadaniach.
Z kolei Ross zauważył, że około godz. 10-11 przed południem odczuwał silny głód i czuł się osłabiony. Zdarzały się mu też chwile, gdy miał ochotę podjadać, zwłaszcza wtedy, gdy monitory poziomu glukozy, wskazywały najwyższe wahania. Nagłe skoki zawartości cukru we krwi powodowały, że w jednej chwili odczuwał gwałtowny przypływ energii, a potem dochodziło do wyraźnego spadku.
U Hugo było zupełnie inaczej, ponieważ glukoza utrzymywała się niemal przez cały czas na takim samym poziomie, przez co dłużej mógł się czuć syty i nie miał potrzeby podjadania.
⦁ LIBIDO– wyższy poziom od wegan mają ci, którzy jedzą mięso
Mięsożerny brat bliźniak wypadł lepiej w porównaniu do brata na diecie roślinnej jeśli chodzi o poziom libido. Okazuje się, że większy popęd seksualny zaobserwowano u mężczyzny spożywającego mięso niż u tego, który wykluczył go z menu.
Hugo, który przeszedł na weganizm, zauważył zaś wyraźny spadek libido i potwierdził, że prawie w ogóle nie odczuwał popędu seksualnego w czasie trwania eksperymentu.
⦁ MIKROBIOM JELITOWY– więcej dobrych dla jelit bakterii tworzy się na diecie roślinnej
Pod względem zawartości bakterii o dobroczynnym wpływie na jelita lepiej wypadł brat na diecie wegańskiej. W porównaniu do bliźniaka spożywającego mięso jego mikrobiom jelitowy oceniono na bardziej zróżnicowany.
⦁ ODPORNOŚĆ NA CHOROBY PRZEWLEKŁE– weganie deklasują mięsożerców
Naukowcy z King's College London po przeprowadzeniu badań kału bliźniaków biorących w eksperymencie ocenili, w jaki sposób 12-tygodniowa dieta roślinna wpłynęła na odporność w porównaniu do codziennego jadłospisu, z którego nie wykluczono mięsa.
Zdaniem badaczy Hugo, który przeszedł na weganizm, stał się bardziej odporny na takie choroby przewlekłe jak cukrzyca typu 2 oraz otyłość.
EFEKT KOŃCOWY: Mimo wyraźnych różnic w takich parametrach jak masa ciała, zawartość tkanki tłuszczowej, poziom cholesterolu i glukozy pomiędzy dietą roślinną i mięsną u bliźniąt jednojajowych, naukowcy nie wskazali jednoznacznie, który ze sposobów odżywiania jest zdrowszy.
Brat spożywający mięso zaobserwował wzrost masy ciała i przyrost mięśni. Choć odczuwał napady głodu i wahania poziomu cukru we krwi, to jednak w porównaniu do brata nie zauważył spadku poziomu libido.
Bliźniak na diecie wegańskiej miał zaś więcej energii i ogólnie lepsze samopoczucie. I to właśnie on stwierdził po zakończeniu eksperymentu, że planuje w przyszłości ograniczyć spożywanie mięsa.