
Błyskawiczna metoda na przygotowanie chrupiących ogórków małosolnych pozwala na zrobienie doskonałej przekąski niemal w mgnieniu oka, zdecydowanie szybciej niż tradycyjnymi metodami. Jeśli zrobimy je rano, to jeszcze tego samego dnia wieczorem możemy skonsumować wyśmienite małosolne bez konieczności wykorzystywania słoików i specjalnej zalewy.
Przepis na ogórki małosolne "na sucho"
Składniki:
⦁ 1 kg ogórków gruntowych
⦁ korzeń chrzanu (pokrojony na drobne kawałki)
⦁ 2 gałązki kopru (lub cały pęczek, wedle uznania)
⦁ 2 płaskie łyżeczki soli do przetworów
⦁ kilka posiekanych ząbków czosnku
⦁ ziele angielskie (lub liście chrzanu, porzeczki lub wiśni)
⦁ łyżka ziaren gorczycy, zmielony pieprz lub chili (jeśli lubimy ostrzejszy smak)
⦁ odrobina soku z cytryny do smaku