
Statystyczny Polak zjada około 5 kg lodów rocznie (to żaden rekord, bo Włosi wyprzedzają nas w tej klasyfikacji aż o 3 kg). Na wakacjach zwykle sięgamy po nie częściej. Niestety nie zawsze taka słodka przekąska może nam wyjść na zdrowie, zwłaszcza jeśli sięgamy po najpopularniejsze lody z automatu. Zachodniopomorski sanepid właśnie przedstawił wyniki kontroli najczęściej odwiedzanych przez turystów lodziarni nad morzem. Okazało się, że w co trzeciej próbce potwierdzono obecność enterobakterii, które mogą powodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe.
Enterobakterie w co trzeciej próbce lodów z automatu
Inspektorzy sanepidu sprawdzali próbki lodów z automatu pod kątem obecności m.in. takich bakterii jak Salmonella czy Listeria monocytogenes.Te bakterie naturalnie występują w jelicie grubym człowieka. W przypadku spożycia produktów zanieczyszczonych bakterią, mogą wystąpić dolegliwości żołądkowo – jelitowe. Osoby, które mają obniżoną odporność i choroby układu pokarmowego, powinny zdecydowanie bardziej uważać.
Wakacje 2020. Sanepid przebadał zachodniopomorskie lodziarnie
Po kontroli WSSE w Szczecinie ostatecznie 10 przedsiębiorców zostało zobligowanych do natychmiastowej poprawy warunków sanitarnych w lodziarniach, 6 dostało natychmiastowy zakaz produkcji i handlu lodami z automatu oraz nakaz ponownego przeszkolenia personelu.W porównaniu z badaniami przeprowadzonymi przez sanepid na początku wakacji (pod koniec czerwca 2020 roku), zauważono, że nieco zmniejszył się odsetek próbek lodów, które zakwestionowano.