Faworki to przysmak, który najchętniej jemy w Tłusty Czwartek, ale może on stanowić też pyszną przekąskę na inne okazję. Wtedy warto mieć przy sobie szybki i sprawdzony przepis na faworki. Takim właśnie podzieliła się znana polska restauratorka Magda Gessler.
W naTemat jestem dziennikarką i lubię pisać o show-biznesie. O tym, co nowego i zaskakującego dzieje się u polskich i zagranicznych gwiazd. Internetowe dramy, kontrowersyjne wypowiedzi, a także ciekawostki z życia codziennego znanych twarzy – śledzę je wszystkie i informuję o nich w swoich artykułach.
Napisz do mnie:
weronika.tomaszewska@natemat.pl
W zależności od rejonu Polski nazywa się je inaczej. Faworki z pewnością każdy z nas jadł choć raz w swoim życiu. A w Tłusty Czwartek znajdą się w sklepach lub będą wyrabiane na kuchennych blatach. Ten smakołyk może kryć się także pod takimi nazwami jak chrust, chruściki, czy kreple. Choć te ostatnie określane są też czasem jako pączki.
Jak zrobić najlepsze faworki, takie, które będą złociste z wierzchu, puszyste, delikatne w środku i każdy kto ich spróbuje będzie zachwycony ich wyjątkowym smakiem. Wystarczy przestrzegać kilku zasad i postępować zgodnie z najlepszym przepisem, który zdradziła restauratorka Magda Gessler.
Prowadząca "Kuchennych rewolucjo" jest znana ze swoich prostych i świetnie sprawdzających się przepisów na przekąski czy tradycyjne dania kuchni polskiej. I tym razem nie zawiodła swoich fanów.
Aby przyrządzić dobre faworki najpierw należy przygotować kilka podstawowych składników, które z pewnością znajdują się w większości polskich domów. Co jest potrzebne do zrobienia faworków z przepisu Magdy Gessler?
Składniki:
600 g mąki pszennej
2 łyżki smalcu
15 żółtek
200 g cukru (najlepiej drobny)
6 łyżek śmietany
2 łyżki spirytusu
1 łyżka araku (możesz zamiast tego dodać nasionka z laski wanilii lub łyżeczkę ekstraktu waniliowego)
500 g smalcu do smażenia
100 g cukru pudru
wanilia
Krok po kroku, jak zrobić pyszne faworki
1. Do miksera dodaj dwie łyżki smalcu. Najlepiej wykorzystać do tego końcówki w kształcie rózg. Miksuj tak długo, by konsystencja smalcu przypominała gęstą śmietanę.
2. Następnie, ciągle miksując, dodawaj po jednym żółtku oraz cukier i śmietanę. Na koniec dodaj 2 łyżki spirytusu i mąkę.
3. Zagnieć ciasto na jednolitą masę. Warto dodać, że ciasto na faworki jest dosyć zwarte( tak jak ciasto makaronowe), dlatego jego zagniatanie może być ciężkie.
4. Ciasto rozwałkuj bardzo cienko na oprószonej mąką stolnicy. Podziel je na paski o szerokości ok. 3 cm i długości ok. 15 cm. Pośrodku każdego z pasków rób nacięcie. Przez nie przewlecz jedną z końcówek faworka.
5. W garnku rozgrzej smalec. Najlepiej użyć do tego garnka z grubym dnem. Aby sprawdzić, czy jest wystarczająco rozgrzany, wrzuć do niego kawałek surowego ciasta. Jeśli bardzo szybko wypłynie na powierzchnię tłuszczu, można wrzucać faworki.
6. Ustaw średni ogień. Smaż je tak długo, aż nabiorą złocistego koloru. Pamiętaj, że musisz je w trakcie smażenia przewrócić na drugą stronę.
7. Gotowe wykładaj na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami. Kiedy przestygną posyp cukrem pudrem.
I gotowe.
Dodatkowe rady:
Spirytus możesz zastąpić wodą
Smalec w cieście możesz zastąpić masłem w tej samej ilości
Do usmażenia pysznych faworków możesz też wykorzystać olej rzepakowy
Po wyrobieniu ciasta odłóż je na godzinę. To pozwoli mu zmięknąć i łatwiej będzie je rozwałkować
Kruchość faworków zależy od tego jak bardzo ciasto będzie napowietrzone, dlatego warto przed rozwałkowaniem rozbijać ciasto przez jakiś czas wałkiem
Skąd wzięła się nazwa faworki?
Mówi się, że nazwa "foworek" pochodzi od francuskiego "une faveur", co oznacza kokarda lub wstążka. Kiedyś to właśnie wstążkę, dama serca dawała rycerzowi jako ozdobę. Potem nazwa została przeniesiona na rodzaj ciastka smażonego na tłuszczu, a to przez podobieństwo kształtu.