Jesień kojarzy się z ochłodzeniem, ulewnymi deszczami i ciemnością. Ale ma też swoje plusy. Liście zmieniają kolory, kwitnie jarzębina, z drzew spadają gruszki, a na bazarkach pojawiają się sezonowe owoce i warzywa. Które z nich warto jeść, by cieszyć się zdrowiem?
Jestem lingwistką, zoopsychologiem, behawiorystką i trenerką psów. Na łamach portalu naTemat doradzam, jak mądrze wychowywać czworonogi i bronię praw zwierząt. Poruszam też inne tematy, które są dla mnie ważne.
Jesienne warzywa i owoce są pełne smaku i koloru. Zawierają wiele witamin i antyoksydantów. Dzięki nim poprawia się odporność, kondycja włosów i paznokci. Warto je jeść, by cieszyć się odpornością, która pozwoli przetrwać zimę.
Sezonowe owoce i warzywa dają wiele możliwości do przygotowania zdrowych i smacznych posiłków. Idealnie sprawdzają się jako dodatki do jesiennych nalewek, jako baza do zdrowych i pożywnych zup krem, a także pieczone - na ognisku, w piekarniku, gdzie chcesz.
Jesienne owoce
Gruszka
Późnym latem i jesienią zbierane są gruszki deserowe. Są to miękkie i soczyste owoce o delikatnym smaku i cudownym aromacie. Można przeznaczyć je na przetwory, dodawać je do owsianek i jeść na surowo.
Gruszki są bogate w witaminy A, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6 i B9), a także w witaminę C, E i K. Oprócz tego w gruszkach znajduje się cynk, wapń i żelazo. Gruszki są wyjątkowe na tle innych owoców, ponieważ zawierają jod.
Dzięki obecności jodu gruszki wspierają pracę tarczycy, a obecny w nich bor wpływa korzystnie na funkcjonowanie mózgu. Napar z gruszek obniża gorączkę, a zawarte w niej substancje sprzyjają trawieniu.
Jabłko
W Polsce można hodować wiele odmian jabłek, ale większość z nich osiąga pełnie smaku dopiero jesienią. To wtedy jabłka spadają drzew, a dziadkowie zabierają się za robienie przepysznych dżemów i szarlotek.
Jabłka są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Zawierają duże ilości witaminy C, tiaminy, niacyny, ryboflawiny i innych cennych mikroelementów, które odpowiadają za piękny i zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci.
W jabłkach znajdują się również antynowotworowe flawonoidy oraz sprzyjający trawieniu błonnik. Z tych niedrogich owoców można przygotować wiele przepysznych potraw. Leniwym polecamy upieczenie jabłek z cukrem pudrem i cynamonem. Pycha!
Śliwka
Śliwka świeża, śliwka wędzona, śliwka suszona - śliwka jest pyszna w każdej postaci! A najlepiej jeść ją właśnie jesienią. Jest wtedy tańsza, a w sklepach można znaleźć produkty polskiego pochodzenia.
Śliwki to owoce bogate w potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor. Oprócz tego zawierają duże ilości polifenoli, które zapobiegają nowotworom i miażdżycy. Śliwki są również źródłem witamin A, C oraz E.
Zdrowotne właściwości mają również pestki śliwki oraz kora drzew śliwy. Wyciąg z niej jest stosowany pomocniczo w leczeniu chorób prostaty, a także przeciwdziała zapaleniu pęcherza. Ciekawym pomysłem jest dodanie śliwek do schabu.
Pigwa
Pigwy nie są w Polsce zbyt popularne, a szkoda. Ich smak uwiódł niejednego smakosza. Do tego są zdrowe, a największe walory smakowe wykazują jesienią. Można z nich zrobić pyszną nalewkę, wódkę pigwówkę, a także liczne desery i koktajle.
Pigwa to owoc idealny dla niejadków, ponieważ zawiera substancje wspomagające produkcję soków trawiennych, przez co przyspiesza trawienie i niweluje uczucie sytości. W starożytnej Grecji była uważana za afrodyzjak. Szczególnie działa na panów.
Pigwa jest wykorzystywana w ziołolecznictwie i medycynie. Można z niech przygotować liczne napary, herbatki oraz maceraty. W tym celu wykorzystuje się głownie owoce pigwy, ale jej pestki również są jadalne.
Jesienne warzywa
Dynia
Dynię szczególnie ukochali sobie mieszkańcy Stanów Zjednoczonych. Dynia jest wykorzystywana tam przede wszystkim jako dekoracja na Halloween, ale równie dobrze sprawdza się w kuchni.
100g dyni dostarcza organizmowi jedynie 20kcal. Stawia to dynię w czołówce warzyw sprzyjających odchudzaniu. Mimo niskiej kaloryczności dynia posiada wiele walorów zdrowotnych.
Jest bogata w błonnik, kwas foliowy, potas, sód i magnez. Zawiera substancje antynowotworowe i zapobiega powstawaniu cukrzycy. Można z niej przygotować przepyszną zupę krem.
Burak
Burak to jedno z najbardziej niedocenianych warzyw. Jest nie tylko pyszny, ale i bardzo zdrowy. Hamuje rozwój nowotworów, zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy. Aż przykro, że wykorzystywany jest głównie do produkcji cukru i paszy dla zwierząt.
Burak jest jednym z najbogatszych źródeł składników mineralnych. W buraku znajdziemy rzadkie pierwiastki: cez i rubid. Ponadto buraki są niskokaloryczne i każde 100 g zawiera jedynie 43 kcal.
Jedzenie buraków jest wskazane osobom, które zmagającą się z podwyższonym cholesterolem, nadciśnieniem tętniczym, otyłością i zgagą. Buraki wpływają korzystnie na poprawę pamięci i wyrównują gospodarkę wodną organizmu.
Cukinia
Cukinię najlepiej jeść jesienią. To wtedy jest najdelikatniejsza i najbardziej lekkostrawna. Jej walory kuchenne doceni każda osoba, która chce zgubić kilka kilogramów albo zmaga się ze zgagą lub refluksem.
Największą zaletą cukinii jest to, że wspomaga procesy trawienne i odkwasza organizm. Ponadto nie odkładają się w niej metale ciężkie. Cukinia jest warzywem niskokalorycznym. 100 g świeżej cukinii to tylko 21 kcal.
Cukinia ma delikatny smak i można przygotować z niej wiele potraw. Świetnym pomysłem jest zupa krem z cukinii, frytki z cukinii, ale równie dobrze można ją zamarynować i jeść przez cały rok.
Kalarepa
Kalarepa to jedna z sezonowych odmian kapusty. Niestety nie występuje w naturze, a spotkać ją można jedynie na polach uprawnych. Kalarepa ma pyszny, chrupiący miąższ, który przypomina w smaku kapustę pekińską.
W kalarepie znajduje się dużo błonnika, kwasu foliowego i niacyny. Oprócz tego znajdziemy w niej ryboflawinę, witaminę C, wapń, żelazo, magnez i fosfor. Ponadto w kalarepie znajdują się glukozynolany, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka.
Masz problemy ze wzrokiem? W takim razie powinieneś jeść kalarepę, ponieważ jest ona bogata w luteinę, która odpowiada za prawidłowe widzenie. Kalarepę powinny jeść też osoby zmagające się z zakażeniem grzybicznym lub bakteryjnym.