Nie żyje Stanisława Sowa. Współzałożycielka słynnej cukierni miała 100 lat
Nie żyje Stanisława Sowa. Współzałożycielka słynnej cukierni miała 100 lat Fot. cukierniasowa.pl

Smutną informację o śmierci Stanisławy Sowy przekazała cukiernia "Sowa" na swojej stronie internetowej. Pani Stanisława przyszła na świat w 1921 roku. Po II wojnie światowej założyła wraz z mężem piekarnię w Bydgoszczy, która w dalszych latach stała się jedną z najbardziej znanych sieci cukierniczych w Polsce. Kobieta niedawno skończyła 100 lat.

REKLAMA

Nie żyje współzałożycielka bydgoskiej cukierni "Sowa". Stanisława Sowa miała 100 lat

Stanisława Sowa zmarła we wtorek, 14 grudnia. We wrześniu tego roku skończyła okrągłe sto lat. Po II wojnie światowej, w 1946 roku wraz z mężem Feliksem otworzyła piekarnię w Bydgoszczy. Ich wypieki szybko zdobyły rzesze fanów.
"Mieli trochę ponad 20 lat. Za sobą bagaż wojennych doświadczeń, przed sobą całe życie. W obcym mieście nie mieli niczego poza fachem w ręku. Założyli więc piekarnię, z najlepszych chlebem spychanym w Bydgoszczy. Recepturę na kultowy, czekoladowy tort Feliks Sowa opracował znacznie później. Stanisława Sowa za pieczenie się nie brała. Ona była od stereotypowo 'męskiej roboty'" – o kulisach powstawania rodzinnego biznesu opowiedziała kilka miesięcy temu w "Expressie Bydgoskim" Aleksandra Sowa-Trzebińska.

Historia cukierni "Sowa"

W 2021 roku marka obchodzi 75-lecie. Na facebookowym można dokładnie zapoznać się także z jej historią. Oto ona:
1946 - Stanisława i Feliks Sowa dają początek rodzinnemu biznesowi, zakładając swój pierwszy zakład piekarniczy.
1962 - Pierwszy tort Mistrza Cukiernictwa. Feliks Sowa zdobywa tytuł Mistrza Cukiernictwa i zachwyca wszystkich tortem własnego pomysłu. Ciasto biszkoptowe, przełożone owocowym dżemem, oblane w całości gęstą, mleczną czekoladą okazuje się strzałem w dziesiątkę!
1982 - Do rodzinnego biznesu dołącza syn Adam Sowa. Zamiłowanie do cukiernictwa Stanisława i Feliks Sowa przekazali młodszemu synowi. W 1982 roku dołącza on do rodzinnego biznesu, a już rok później, idąc w ślady ojca, zdobywa tytuł Mistrza Cukiernictwa.
1990 - Powstanie Cukierni i Piekarni Adam Sowa. Rodzinna firma przechodzi w ręce młodszego pokolenia, Adama Sowy i jego małżonki.
1991 - Powstanie pierwszej kawiarni w Bydgoszczy. Pyszne wypieki spod znaku sowy idealnie komponują się z aromatyczną, świeżo zmieloną kawą. Właściciele podejmują decyzję o otwarciu pierwszej kawiarni.
1998 - Nowy zakład produkcyjny w Bydgoszczy. Rośnie apetyt na pyszności z Cukierni. Zapada decyzja o otwarciu firmy na nowe możliwości i rozpoczęciu budowy drugiego, większego zakładu.
2003 - Pierwsza restauracja spod znaku sowy. W Bydgoszczy, przy ulicy Mostowej powstaje pierwszy w historii firmy lokal gastronomiczny z oryginalnym menu i nastrojową winiarnią.
2008 - Oryginalna czekolada od Sowy. W Paryżu, pod okiem mistrzów czekoladowego kunsztu, powstaje zastrzeżona receptura czekolady Cukierni Sowa.
2010 - Do spółki dołączają Michał i Aleksandra Sowa. W dalszym rozwoju wspierać będzie teraz Cukiernię kolejne pokolenie. Michał zajmie się zarządzaniem przedsiębiorstwem, Ola z kolei, czujnym okiem Mistrzyni Cukiernictwa, czuwać będzie nad produkcją i kreacją nowych kompozycji smaków.
2014 - Doskonałe lody? Tylko u nas! Wywalczyliśmy trzecie miejsce podczas Lodowych Mistrzostw Świata "Coppa del Mondo della Gelateria" odbywających się we włoskim mieście Rimini. Dodatkowo nasz zespół w składzie Aleksandra Sowa, Paweł Małecki, Michał Doroszkiewicz, Maciej Pięta oraz Mariusz Buritta został uhonorowany nagrodą specjalną w kategorii najlepsza rzeźba lodowa.
2018 - Ponad 160 punktów sprzedaży! W czerwcu otworzyliśmy 160 punkt sprzedaży zlokalizowany w Galerii Słonecznej w Radomiu. Od tego momentu cały czas powstają kolejne miejsca, w których nasi Klienci mogą próbować słodkich wypieków.
2018 - Pierwsza czekolada Ruby w Polsce. Wprowadzamy nowy gatunek czekolady do kraju. Rubinowy specjał o charakterystycznym różowym kolorze jest tworzony przy użyciu ziaren kakao RUBY bez dodatku barwników i aromatów. Swój wyjątkowy odcień zawdzięcza prażeniu ziaren w odpowiedni sposób, z pominięciem etapu fermentacji. W czekoladzie są wyczuwalne świeże kwasowe nuty jeżyny oraz maliny.
2019 - Nasza cukiernicza klasa patronacka. Podpisaliśmy porozumienie o utworzeniu klasy patronackiej Cukierni Sowa w Branżowej Szkole I Stopnia Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Bydgoszczy. Pasowania legendarną szablą Jana Kilińskiego dokonali znakomici mistrzowie cechów. Uczniowie klasy cukierniczej od 1 września rozpoczęli naukę pieczenia smakołyków przy wykorzystaniu sprawdzonych, rodzinnych receptur.
2019 - Jowita Woszczyńska wygrywa mistrzostwa! W październiku wzięliśmy udział w słynnych Mistrzostwach Świata Cukierników we Włoszech organizowanych przez Federazione Italiana di Pasticceria, Gelateria e Cioccolateria. Prestiżowy tytuł i zaszczytne pierwsze miejsce przypadło Jowicie Woszczyńskiej pracującej wraz z Pawłem Małeckim w dekoratorni Cukierni Sowa. Swój tort przyozdobiła motywami nawiązującymi do malarstwa czołowych reprezentantów Młodej Polski: Jacka Malczewskiego oraz Władysława Ślewińskiego.
Czytaj także:

Posłuchaj "naTemat codziennie". Skrót dnia w mniej niż 5 minut