nt_logo

Przyłębska złożyła wniosek o odtajnienie oświadczenia majątkowego. Wcześniej... sama je utajniła

Rafał Badowski

25 kwietnia 2022, 13:17 · 2 minuty czytania
Prezes Trybunału Konstytucyjnego Julia Przyłębska złożyła wniosek o ujawnienie własnego oświadczenia majątkowego. Jeszcze na początku marca Przyłębska miała złożyć wniosek o nadanie jej oświadczeniu majątkowemu za 2021 rok klauzuli "zastrzeżone".

Rafał Badowski
25 kwietnia 2022, 13:17 • 1 minuta czytania
Julia Przyłębska złożyła wniosek o odtajnienie swojego oświadczenia majątkowego. Fot. Jacek Domiński / REPORTER

Obserwuj naTemat w Wiadomościach Google

• Oświadczenie majątkowe Julii Przyłębskiej zostało utajnione przez nią samą
  • Wniosek o utajnienie oświadczeń majątkowych złożyło też pięciu sędziów Trybunału Konstytucyjnego
  • Chodzi o Krystynę Pawłowicz, Bartłomieja Sochańskiego, Michała Warcińskiego, Justyna Piskorskiego i Jarosława Wyrębaka

Oświadczenie majątkowe Julii Przyłębskiej zostało utajnione przez pierwszą prezes Sądu Najwyższego Małgorzatę Manowską, na wniosek Przyłębskiej. Jednak gdy sprawa wyszła na jaw, prezes Trybunału Konstytucyjnego przesłała Polskiej Agencji Prasowej oświadczenie, w którym napisała, iż chcąc zapobiec dalszym oszczerstwom, złożyła wniosek o uchylenie klauzuli "zastrzeżone", którą nadano jej oświadczeniu majątkowemu za 2021 rok.

Czytaj także: Zaskakująca decyzja Przyłębskiej ws. wypłat unijnych. Zakończono posiedzenie TK

"Nigdy nie ukrywałam swojego majątku, na który wspólnie z mężem - wykładowcą akademickim, dyplomatą, a w ostatnich latach ambasadorem RP w Niemczech pracowaliśmy uczciwie przez całe życie zawodowe. Ostatnio ze środków uzyskanych ze sprzedaży domu, kupiliśmy inny dom" – przekazała Julia Przyłębska w oświadczeniu dla PAP. Prezes TK dodała, że sędziowie Trybunału mają prawo złożyć wniosek o zastrzeżenie swojego oświadczenia majątkowego, a wszystkie złożone dotychczas wnioski są "całkowicie uzasadnione".

Pięciu sędziów Trybunału Konstytucyjnego wystąpiło do prezes Julii Przyłębskiej o utajnienie oświadczeń majątkowych za 2020 rok. Ma chodzić o Krystynę Pawłowicz, Bartłomieja Sochańskiego, Michała Warcińskiego, Justyna Piskorskiego oraz Jarosława Wyrębaka. Informowała o tym "Gazeta Wyborcza" 19 kwietnia.

Może cię zainteresować: Przyłębska pouczała w TVP, jak mówić o Trybunale. Sędziowie są niezależni

Miało tak się stać, mimo że od 2016 roku obowiązuje ustawa o statusie sędziów Trybunału Konstytycyjnego, zgodnie z którą sędzia TK jest zobowiązany do złożenia oświadczenia o stanie majątkowym.

Możliwość utajnienia dokumentu ma zapewniać natomiast art. 87 prawa o ustroju sądów powszechnych w przypadku, gdyby ujawnienie informacje wiązało się z zagrożeniem dla sędziego lub najbliższych mu osób.

Zobacz też: Przyłębska "wyróżniona" przez berlińczyków. Wysoka pozycja w rankingu żenady Według "Wyborczej" 23 marca do pierwszej prezes SN Małgorzaty Manowskiej wpłynął wniosek Przyłębskiej o nadanie klauzuli zastrzeżone jej oświadczeniu majątkowym za 2021 rok.

"Pierwszy prezes SN wyraził zgodę na objęcie klauzulą tajności oświadczenia. [...] Nadanie klauzuli tajności nastąpiło po przeanalizowaniu złożonego wniosku i nie sporządzono w tym zakresie uzasadnienia" – cytowała Sąd Najwyższy "Gazeta Wyborcza".

Dziennik zadał TK pytanie, czy utajnienie oświadczenia Przyłębskiej miało związek z plotkami o kupnie przez nią domu pod Warszawa, podczas gdy jednocześnie "nadal korzysta z mieszkania służbowego opłacanego ze środków TK". Gazeta jednak nie dostała odpowiedzi na zadane pytania do chwili publikacji tekstu.

Czytaj także: https://natemat.pl/202773,trybunal-konstytucyjny-w-cieniu-tajnych-sluzb-jaki-przypadek-laczy-prezes-przylebska-jej-meza-i-sedziego-muszynskiego