logo
Te mielone to polski obiad w wersji wegańskiej Fot. YouTube / WegeTuba
Reklama.

Kotlety mielone to klasyka gatunku. – Smacznie, domowo i prosto. Uwielbiam takie powroty do dzieciństwa i smaków domowych obiadów – mówił Michał Gniłka z kanału WegeTuba na YouTube. Jednak te kotlety są nieco w innej wersji: to wegańskie mielone. Jak je przygotować?

Wegańskie mielone z buraczkami. Przepis WegeTuby

Składniki:

Ziemniaki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 50 g masła roślinnego
  • mały pęczek koperku
  • Kotlety:

  • olej do smażenia
  • 1/2 dużego kalafiora
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 nieduże czerwone cebule
  • 2 łyżki stołowe oliwy extra virgin
  • 2/3 szklanki kaszy jaglanej (ugotowanej na sypko)
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2/3 szklanki bułki tartej + ekstra do panierowania
  • 1/4 szklanki nieaktywnych płatków drożdżowych
  • duża czubata łyżka stołowa jasnej pasty miso
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • Buraczki:

  • 750 g buraków (wcześniej ugotowanych, upieczonych lub kupionych gotowych)
  • 3 łyżki stołowe oliwy extra virgin
  • 1 łyżka stołowa syropu klonowego
  • sól do smaku
  • Przygotowanie:

    1. Ugotuj ziemniaki, jeśli nie zrobiłeś tego wcześniej.
    2. Wytnij głąb kalafiora i pokrój różyczki na mniejsze kawałki. Przełóż je do malaksera.
    3. Delikatnie zmiażdż czosnek i również dodaj do malaksera.
    4. Pokrój cebulę na mniejsze kawałki i dołącz do kalafiora oraz czosnku.
    5. Zblenduj (jeśli nie masz malaksera, zetrzyj kalafior, czosnek i cebulę na tarce oraz dokładnie wymieszaj).
    6. Do zblendowanych składników dodaj: bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną, płatki drożdżowe, pieprz ziołowy, sól, miso, oliwę z oliwek i ugotowaną kaszę jaglaną.
    7. Całość zblenduj. Masę wstaw na krótko do lodówki, aby się ochłodziła.
    8. Zwilż dłonie i po kolei formuj z ochłodzonej masy kotlety. Każdy obtocz w bułce tartej.
    9. Usmaż kotlety na rozgrzanym tłuszczu. Po krótkim czasie przerzuć je na drugą stronę.
    10. Ugotowane buraki zetrzyj na tarce.
    11. Przełóż buraki na patelnię z rozgrzanymi 3 łyżkami oliwy. Dodaj syrop klonowy, dopraw solą. Wymieszaj, krótko podgrzewaj.
    12. Posiekaj koperek.
    13. Do ziemniaków dodaj masło roślinne i koperek. Wymieszaj.
    14. Gotowe kotlety podawaj z ziemniakami i buraczkami.

    Cały przepis znajdziesz na kanale WegeTuba na YouTube.

    WegeTuba na YouTube, czyli kopalnia wegańskich przepisów

    Na kanale WegeTuba, który obserwuje ponad 62 tysiące miłośników gotowania, znajdziecie mnóstwo inspiracji na zdrowe, a przede wszystkim smaczne dania wegańskie. W niekończącą się podróż po roślinnych smakach zabiera kucharz Mickey Rotten by Michał Gniłka.

    Jak sam o sobie mówi, lubi jeść i ma świra na punkcie jedzenia. Podkreśla, że przede wszystkim jest łakomczuchem, a kucharzem dopiero w drugiej kolejności.

    – Znajdziecie tutaj wegańskie przepisy pełne ciekawych smaków, kontrastujących tekstur i nieoczywistych kombinacji produktów. Pokażę wam, że kuchnia roślinna jest niesamowicie bogata i na co dzień możecie odkrywać nowe, zaskakujące połączenia smakowe – mówi Michał Gniłka z WegeTuby.