Kotlety mielone to klasyka gatunku. – Smacznie, domowo i prosto. Uwielbiam takie powroty do dzieciństwa i smaków domowych obiadów – mówił Michał Gniłka z kanału WegeTuba na YouTube. Jednak te kotlety są nieco w innej wersji: to wegańskie mielone. Jak je przygotować?
Wegańskie mielone z buraczkami. Przepis WegeTuby
Składniki:
Ziemniaki:
Kotlety:
Buraczki:
Przygotowanie:
- Ugotuj ziemniaki, jeśli nie zrobiłeś tego wcześniej.
- Wytnij głąb kalafiora i pokrój różyczki na mniejsze kawałki. Przełóż je do malaksera.
- Delikatnie zmiażdż czosnek i również dodaj do malaksera.
- Pokrój cebulę na mniejsze kawałki i dołącz do kalafiora oraz czosnku.
- Zblenduj (jeśli nie masz malaksera, zetrzyj kalafior, czosnek i cebulę na tarce oraz dokładnie wymieszaj).
- Do zblendowanych składników dodaj: bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną, płatki drożdżowe, pieprz ziołowy, sól, miso, oliwę z oliwek i ugotowaną kaszę jaglaną.
- Całość zblenduj. Masę wstaw na krótko do lodówki, aby się ochłodziła.
- Zwilż dłonie i po kolei formuj z ochłodzonej masy kotlety. Każdy obtocz w bułce tartej.
- Usmaż kotlety na rozgrzanym tłuszczu. Po krótkim czasie przerzuć je na drugą stronę.
- Ugotowane buraki zetrzyj na tarce.
- Przełóż buraki na patelnię z rozgrzanymi 3 łyżkami oliwy. Dodaj syrop klonowy, dopraw solą. Wymieszaj, krótko podgrzewaj.
- Posiekaj koperek.
- Do ziemniaków dodaj masło roślinne i koperek. Wymieszaj.
- Gotowe kotlety podawaj z ziemniakami i buraczkami.
Cały przepis znajdziesz na kanale WegeTuba na YouTube.
WegeTuba na YouTube, czyli kopalnia wegańskich przepisów
Na kanale WegeTuba, który obserwuje ponad 62 tysiące miłośników gotowania, znajdziecie mnóstwo inspiracji na zdrowe, a przede wszystkim smaczne dania wegańskie. W niekończącą się podróż po roślinnych smakach zabiera kucharz Mickey Rotten by Michał Gniłka.
Jak sam o sobie mówi, lubi jeść i ma świra na punkcie jedzenia. Podkreśla, że przede wszystkim jest łakomczuchem, a kucharzem dopiero w drugiej kolejności.
– Znajdziecie tutaj wegańskie przepisy pełne ciekawych smaków, kontrastujących tekstur i nieoczywistych kombinacji produktów. Pokażę wam, że kuchnia roślinna jest niesamowicie bogata i na co dzień możecie odkrywać nowe, zaskakujące połączenia smakowe – mówi Michał Gniłka z WegeTuby.