logo
Tę tajską zupę przygotujesz w 15 minut Fot. YouTube / WegeTuba
Reklama.

Zupa Tom Kha to świetny pomysł na lunch w 15 minut – ciepły, pyszny i pobudzający już samymi kolorami. – To moja ulubiona tajska zupa. Ma dużo aromatycznych elementów jak trawa cytrynowa, galangal albo imbir czy liście kafiru. Dlatego tutaj nie można zaoszczędzić i dać ich mało, bo Tom Kha po prostu nie będzie miała smaku – mówi Michał Gniłka z kanału WegeTuba na YouTube.

Jak podkreśla kucharz, w tym daniu rodem z Tajlandii urzeka przepyszny balans kwasowości z pomidorków, słodkości mleka kokosowego, aromat ziół oraz dodatków: tofu wędzonego i cukinii. To bowiem roślinna wersja tej popularnej zupy.

– W tajskich zupach uwielbiam też szybkość przygotowania – dodaje kucharz, który podjął się wyzwania przygotowania tego dania w 15 minut. I to się... udało. Jak? Prezentujemy cały przepis na zupę Tom Kha z wideo "Pyszna tajska zupa w 15 minut, gdy nie ma czasu gotować".

Zupa tajska Tom Kha w 15 minut. Przepis WegeTuby

Składniki:

  • 750 g (3 szklanki) wody
  • 400 g (puszka) mleka kokosowego
  • 60 g (4 łyżki) stołowe jasnego sosu sojowego
  • 5-6 szt. trawy cytrynowej
  • garść lisków kafiru (suszonych lub mrożonych)
  • 8-centymetrowy kawałek galangalu lub imbiru
  • 1 mała cukinia
  • 180 g pomidorów cherry
  • 1 kostka wędzonego tofu
  • 2 nieduże białe cebule
  • sól do smaku
  • 2 limonki / 1 cytryna
  • kolendra do garniszu
  • Przygotowanie:

    1. Wlej wodę do garnka, zacznij gotowanie.
    2. Listki kafiru wrzuć do garnka z gorącą wodą.
    3. Delikatnie zbij trawę cytrynową, aby uwolniła więcej aromatu i potnij ją na kawałki o długości 5-6 cm. Pokrojoną trawę wrzuć do garnka z wodą i kafirem.
    4. Kawałek imbiru lub galangalu obierz ze skórki i zmiażdż płaską stroną noża, aby uwolnił aromat. Dodaj go do reszty składników w wodzie.
    5. Cukinię i wędzone tofu pokrój w średnią kostkę i wrzuć do garnka.
    6. Do wody dolej jasny sos sojowy i 2/3 mleka kokosowego. Resztę mleka zostaw na koniec.
    7. Przekrój pomidorki cherry i przełóż je do garnka z gotującą się wodą.
    8. Pokrój cebulę w "chińską kostkę" i dodaj ją do garnka, gdy zupa się już zagotuje.
    9. Gotuj zupę jeszcze przez około 5 minut.
    10. Na koniec dolej do zupy resztę mleka kokosowego i wyłącz ogień pod garnkiem.
    11. Zupę w miseczkach przypraw do smaku cytryną lub limonką, udekoruj kolendrą.

    Cały przepis znajdziesz na kanale WegeTuba.

    WegeTuba: wegańskie przepisy na YouTube

    Na kanale WegeTuba, który na YouTube obserwuje ponad 62 tysiące osób, znajdziecie inspiracje na zdrowe i smaczne dania wege. W niekończącą się podróż po roślinnych smakach zabiera kucharz Mickey Rotten by Michał Gniłka.

    – Znajdziecie tutaj wegańskie przepisy pełne ciekawych smaków, kontrastujących tekstur i nieoczywistych kombinacji produktów. Pokażę wam, że kuchnia roślinna jest niesamowicie bogata i na co dzień możecie odkrywać nowe, zaskakujące połączenia smakowe – mówi Michał Gniłka z WegeTuby.