Rozgrzeje cię w chłodne dni. Tę pyszną zupę tajską przygotujesz w jedyne 15 minut [PRZEPIS]
redakcja naTemat
10 marca 2023, 16:35·2 minuty czytania
Publikacja artykułu: 10 marca 2023, 16:35
Czasami mamy ochotę poeksperymentować w kuchni i wpuścić do niej trochę egzotyki. Świetnym pomysłem jest aromatyczna tajska zupa Tom Kha. Ten comfort food z Tajlandii przygotujesz w jedyne 15 minut, co udowadnia kucharz Michał Gniłka z kanału WegeTuba na YouTube. Będzie szybko i pysznie.
Reklama.
Reklama.
Zupa Tom Kha to świetny pomysł na lunch w 15 minut – ciepły, pyszny i pobudzający już samymi kolorami. – To moja ulubiona tajska zupa. Ma dużo aromatycznych elementów jak trawa cytrynowa, galangal albo imbir czy liście kafiru. Dlatego tutaj nie można zaoszczędzić i dać ich mało, bo Tom Kha po prostu nie będzie miała smaku – mówi Michał Gniłka z kanału WegeTuba na YouTube.
Jak podkreśla kucharz, w tym daniu rodem z Tajlandii urzeka przepyszny balans kwasowości z pomidorków, słodkości mleka kokosowego, aromat ziół oraz dodatków: tofu wędzonego i cukinii. To bowiem roślinna wersja tej popularnej zupy.
– W tajskich zupach uwielbiam też szybkość przygotowania – dodaje kucharz, który podjął się wyzwania przygotowania tego dania w 15 minut. I to się... udało. Jak? Prezentujemy cały przepis na zupę Tom Kha z wideo "Pyszna tajska zupa w 15 minut, gdy nie ma czasu gotować".
Zupa tajska Tom Kha w 15 minut. Przepis WegeTuby
Składniki:
750 g (3 szklanki) wody
400 g (puszka) mleka kokosowego
60 g (4 łyżki) stołowe jasnego sosu sojowego
5-6 szt. trawy cytrynowej
garść lisków kafiru (suszonych lub mrożonych)
8-centymetrowy kawałek galangalu lub imbiru
1 mała cukinia
180 g pomidorów cherry
1 kostka wędzonego tofu
2 nieduże białe cebule
sól do smaku
2 limonki / 1 cytryna
kolendra do garniszu
Przygotowanie:
Wlej wodę do garnka, zacznij gotowanie.
Listki kafiru wrzuć do garnka z gorącą wodą.
Delikatnie zbij trawę cytrynową, aby uwolniła więcej aromatu i potnij ją na kawałki o długości 5-6 cm. Pokrojoną trawę wrzuć do garnka z wodą i kafirem.
Kawałek imbiru lub galangalu obierz ze skórki i zmiażdż płaską stroną noża, aby uwolnił aromat. Dodaj go do reszty składników w wodzie.
Cukinię i wędzone tofu pokrój w średnią kostkę i wrzuć do garnka.
Do wody dolej jasny sos sojowy i 2/3 mleka kokosowego. Resztę mleka zostaw na koniec.
Przekrój pomidorki cherry i przełóż je do garnka z gotującą się wodą.
Pokrój cebulę w "chińską kostkę" i dodaj ją do garnka, gdy zupa się już zagotuje.
Gotuj zupę jeszcze przez około 5 minut.
Na koniec dolej do zupy resztę mleka kokosowego i wyłącz ogień pod garnkiem.
Zupę w miseczkach przypraw do smaku cytryną lub limonką, udekoruj kolendrą.
Cały przepis znajdziesz na kanale WegeTuba.
WegeTuba: wegańskie przepisy na YouTube
Na kanale WegeTuba, który na YouTube obserwuje ponad 62 tysiące osób, znajdziecie inspiracje na zdrowe i smaczne dania wege. W niekończącą się podróż po roślinnych smakach zabiera kucharz Mickey Rotten by Michał Gniłka.
– Znajdziecie tutaj wegańskie przepisy pełne ciekawych smaków, kontrastujących tekstur i nieoczywistych kombinacji produktów. Pokażę wam, że kuchnia roślinna jest niesamowicie bogata i na co dzień możecie odkrywać nowe, zaskakujące połączenia smakowe – mówi Michał Gniłka z WegeTuby.