logo
To ciasto zrobisz z... czerstwego pieczywa Fot. YouTube / Posmakuj Polski
Reklama.

"Ciasto z chałki to super patent na suche pieczywo! Bardzo łatwo możecie zrobić z niego ciasto, u mnie jest to ciastko z chałki, które zawsze wychodzi! Nie da się go popsuć, można dodawać dowolne owoce i dzięki temu zrobić czyszczenie lodówki" – pisze na kanale Posmakuj Polski na YouTube Paweł Dobrzański.

Jak podkreśla szef kuchni, to ciasto z suchego pieczywa jest idealne dla osób, które za wiele nie pieką, bo przepis jest naprawdę bardzo prosty. Do tego uwielbiają je dzieci i warto je zrobić, gdy na rynku i w sklepach są dostępne świeże owoce.

Jak przyrządzić ciasto z suchej chałki? Paweł Dobrzański prezentuje to w filmie "Ciasto z chałki – zawsze wychodzi. Prosty przepis" na YouTube.

Ciasto z chałki. Przepis z Posmakuj Polski na YouTube

Składniki:

  • czerstwa chałka pokrojona w dużą kostkę
  • 2 garści żurawiny (zazwyczaj daje się rodzynki)
  • 4 jajka
  • 300 ml mleka (krowiego lub roślinnego)
  • 30 g masła
  • 30 g cukru trzcinowego
  • cynamon
  • ew. ekstrakt waniliowy lub ziarna wanilii
  • Do podania:

  • maliny
  • borówki (mogą być też jeżyny albo jagody)
  • liście mięty
  • śmietana 18 proc.
  • miód
  • Przygotowanie:

    1. Suchą chałkę lub inne pieczywo pokrój w małą kostkę.
    2. Rozbij w misce jajka, roztrzep je.
    3. Do jajek dodaj mleko (krowie lub roślinne). Połącz je z jajkami trzepaczką.
    4. Dodaj cukier trzcinowy (jeśli robisz ciasto z bardziej słonego pieczywa, dodaj go nieco więcej, jeśli ze słodkiego, np. chałki – odpowiednio mniej).
    5. Wsyp do masy cynamon, ewentualnie dodaj ekstrakt waniliowy lub ziarna wanilii.
    6. Wsyp żurawinę.
    7. Wszystko dokładnie wymieszaj.
    8. Do masy dodaj pokrojoną chałkę. Ponownie dokładnie wymieszaj, tym razem szpatułką.
    9. Wysmaruj masłem formę do pieczenia.
    10. Wyłóż masę do formy. Delikatnie uklep.
    11. Rozpuść nieco masła i wysmaruj nim powierzchnię ciasta (np. pędzelkiem).
    12. Włóż formę z ciastem do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 20-25 minut.
    13. W międzyczasie zrób sos. Do miski wyłóż: śmietanę 18 proc., trochę miodu i listki mięty (duże pokrój na mniejsze kawałki). Dodaj owoce sezonowe (w tym przypadku maliny i borówki), ale zostaw ich trochę do dekoracji. Wszystko delikatnie wymieszaj.
    14. Wyjmij ciasto z piekarnika.
    15. Kawałek ciasta wyłóż na talerz i oblej go sosem śmietanowym z owocami.
    16. Udekoruj owocami i listkami mięty.

    Cały przepis zobaczysz na kanale Posmakuj Polski na YouTube.

    Posmakuj Polski na YouTube, czyli kopalnia przepisów na polskie dania

    Posmakuj Polski to kulinarny kanał Tuby Smaku na Youtube, który promuje polskie smaki i przepisy. Prowadzący Paweł Dobrzański to doświadczony szef kuchni, która kocha podróże i kuchnie świata, ale niezmiennie jest też zauroczony rodzimymi potrawami. Kanał Posmakuj Polski obserwuje już ponad 38 tysięcy internautów.

    Na Posmakuj Polski znajdziesz sprawdzone, wypróbowane przez pokolenia, oryginalne potrawy polskiej kuchni oraz poznać historię ich powstania. – Na tym kanale będę przygotowywał polskie, smaczne, regionalne dania. Jeśli znudziły ci się inne kuchnie, nie chcesz oglądać kuchni orientalnej, zachodnich, chcesz tylko polską, to zapraszam cię do tego kanału, w którym zjesz polskie, dobre, znane tobie smaki – mówi Paweł Dobrzański.