
Urządzasz domówkę, sylwestra, zapraszasz gości? Małym nakładem pracy (i składników) możesz ich kulinarnie zachwycić. Dwa pomysły na masło smakowe do pieczywa przedstawia szef kuchni Paweł Dobrzański z kanału Posmakuj Polski na YouTube.
Masło smakowe to prosty przepis, ale to game changer każdej domówki, nie tylko tej sylwestrowej. – Niby nic, ale to imprezowe masło odmieni każde spotkanie. Nie ma nic lepszego! A otrzymacie to stosunkowo małym nakładem pracy i większość składników macie i tak w domu – zachęca Paweł Dobrzański na kanale Posmakuj Polski na YouTube.
Jak przyrządzić masło smakowe na imprezę? Szef kuchni przygotował dwie wersje tej imprezowej przekąski: paprykową i czosnkowo-pietruszkową. Każda będzie pasować do każdego rodzaju pieczywa i nie tylko.
Zobaczcie, jak Paweł Dobrzański przyrządził je w filmie "Imprezowe masło smakowe na 2 sposoby! Na Sylwestra i nie tylko!". Zrobisz je w kilka chwil!
Masło smakowe: paprykowe i czosnkowo-pietruszkowe. Przepis z Posmakuj Polski na YouTube
Składniki:
Masło paprykowe:
Masło czosnkowo-pietruszkowe:
Przygotowanie:
Masło paprykowe:
- Pokrój czerwoną paprykę w bardzo małą kostkę.
- Dodaj paprykę do masła w temperaturze pokojowej.
- Pokrój szalotkę w drobną, równą kosteczkę (użyj do tego ostrego noża). Dodaj ją do masła i papryki.
- Posiekaj drobno białą i zieloną część szczypiorku. Dodaj do masła.
- Wlej sok z cytryny.
- Dopraw słodką papryką, chilli, pieprzem oraz solą.
- Wszystko delikatnie i dokładnie wymieszaj widelcem.
Masło czosnkowo-pietruszkowe:
- Wcześniej upiecz czosnek w piekarniku: główkę czosnku posmaruj olejem, lekko posól, zawiń w folię aluminiową lub pergamin, piecz 20-25 minut w 180 stopniach C. Jeśli nie chcesz piec czosnku, możesz użyć surowego, lecz masło będzie wtedy nieco mniej aromatyczne. Ostudź.
- Każdy ząbek czosnku wyłuskaj z łupiny i po kolei wrzucaj do masła w temperaturze pokojowej (nie wrzucaj do masła łupin).
- Pokrój szalotkę w drobną, równą kosteczkę (użyj do tego ostrego noża). Dodaj ją do masła i czosnku.
- Drobno posiekaj natkę pietruszki. Dodaj do miski.
- Do masła dodaj sok z cytryny, sól oraz pieprz.
- Masło dokładnie i delikatnie wymieszaj widelcem.
Cały przepis zobaczysz na kanale Posmakuj Polski na YouTube.
Posmakuj Polski na YouTube, czyli moc przepisów na polskie dania
Posmakuj Polski to kulinarny kanał Tuby Smaku na Youtube, który promuje polskie smaki i przepisy. Prowadzący Paweł Dobrzański to doświadczony szef kuchni, która kocha podróże i kuchnie świata, ale niezmiennie jest też zauroczony rodzimymi potrawami. Kanał Posmakuj Polski obserwuje już ponad 38 tysięcy internautów.
Na Posmakuj Polski znajdziesz sprawdzone, wypróbowane przez pokolenia, oryginalne potrawy polskiej kuchni. – Na tym kanale będę przygotowywał polskie, smaczne, regionalne dania. Jeśli znudziły ci się inne kuchnie, nie chcesz oglądać kuchni orientalnej, zachodnich, chcesz tylko polską, to zapraszam cię do tego kanału, w którym zjesz polskie, dobre, znane tobie smaki – mówi Paweł Dobrzański.