Liczba porcji: 1 kg ciasta
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 45-55 minut
Objętość formy: 2 l (najlepsza jest forma "komin")
1. W średniej misce wymieszaj razem wszystkie sypkie składniki oprócz cukru. Możesz to zrobić trzepaczką lub łyżką.
2. W osobnej miseczce umieść jajka i cukier. Ubijaj je mikserem przez 2-3 min. Uzyskana masa powinna przypominać puch. Małym strumieniem wlej do niej olej i zamieszaj mikserem na małych obrotach.
3. Następnie wymieszaj ze sobą zawartość obu miseczek. Dodaj do nich sok wyciśnięty z jednej cytryny oraz startą drobno skórkę.
3. Formę wysmaruj niewielką ilością oleju lub masła. Możesz obsypać ją kolorowymi wiórkami, by ciasto ładniej wyglądało. Ciasto przelej powoli do formy.
4. Włóż ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza (grzanie standardowe: góra - dół). Ciasto piecz od 45 do 55 min. Sprawdzaj, czy jest dobre przy użyciu drewnianego patyczka. Jeśli po wbiciu w ciasto jest suchy, to znaczy, że ciasto nie jest już surowe.
Babkę najlepiej wyjmować z formy, gdy jest jeszcze lekko ciepła. Można polać ją lukrem cytrynowym. Wielkanocną babkę piaskową można przechowywać w lodówce co najmniej przez 3 dni.
Czytaj także: https://natemat.pl/404115,jak-ukraincy-obchodza-wielkanoc-potrawy-zwyczaje-kiedy-wielkanoc